predplatne
 

Detox od mäsa prospeje, no úplne ho nezatraťte! Spoznáte jeho kvalitu?

25.04.2019

Nechať telo oddýchnuť od neustáleho príjmu mäsa môže mať podľa odborníkov na výživu svoj zmysel.

Ilustračné foto

Ilustračné fotoAutor: Shutterstock

Najmä mäso prechádza našou tráviacou sústavou pomaly a spracúva sa v nej dlho. Počas pôstu, pri ktorom vysadíte mäso, si vnútornosti budú môcť trochu oddýchnuť. Tradičné obdobie pre bezmäsitý pôst je u nás začiatok jari. Potom sa však k mäsu vráťte. Je pre telo dôležité.

Mäsový detox

Vylúčenie mäsa, vnútorností, tukov, vyprážaných jedál, prípadne aj mlieka a vajíčok na niekoľko dní je vhodný detox aj podľa odborníčky na výživu MUDr. Alžbety Béderovej. Vyšší príjem zeleniny, ovocia, strukovín a celozrnných obilnín v tomto období pomôže organizmu zbaviť sa odpadových metabolitov. „To je mimoriadne dôležité v prevencii obezity, diabetu a ďalších civilizačných ochorení – srdcovo-cievnych a onkologických,“ konštatuje doktorka Béderová.

-18 kíl stravou bez potenia vo fitku. Z Martiny, matky 5 detí je nová žena 

Dôležitý zdroj živín

„Mäso je cenný zdroj bielkovín s vysokou biologickou hodnotou. Červené mäso, o ktorom sa diskutuje, je navyše významný zdroj dobre využiteľného železa, zinku a vitamínu B12,“ konštatuje špecialistka na výživu MUDr. Hana Mojžíšová. Podľa nej však mäso zaraďujeme do svojho jedálneho lístka príliš často, čo nie je nutné. Ďalším problémom je spôsob úpravy, ktorý môže z hodnotnej potraviny urobiť nezdravé jedlo – grilovanie, pečenie, údenie, pri ktorých vznikajú karcinogénne látky. „Takže mäso áno, ale s tým, že sa zameriate na kvalitu produktu a primeranosť v konzumácii,“ odporúča lekárka.

RECEPT na FIT lazane: Cuketové s kozím syrom a bazalkou 

Zaťažuje trávenie

Mäso patrí k potravinám, ktoré naše telo dlhšie spracúva. Ak ho konzumujete veľa a často, zaťažujete si tráviacu sústavu. Niektorí odborníci dávajú do súvislosti vysoký príjem mäsa s rakovinou hrubého čreva a konečníka, ktorej smutný rebríček výskytu v rámci Európy Slovensko vedie. Viacerí poukazujú i na výrazný rozdiel kvality mäsa z veľkochovu, kde zvieratá väčšinu života prežijú v strese, a z klasického chovu.

Biokvalita

Podľa výskumov je mäso súčasťou ľudského jedálneho lístka už tisíce rokov. Ani naši predkovia však nemali mäsitú stravu neustále. Navyše, jedli mäso zvierat, ktoré sa živili prirodzenou potravou, neboli kŕmené antibiotikami, kostnými múčkami či hormónmi. A mäso nebolo tak drasticky priemyselne spracúvané, ako sa to deje v dnešnej veľkovýrobe. Výživoví odborníci sa zhodujú – mäso na stôl rozhodne patrí, mali by ste však poznať jeho pôvod a kvalitu.

„Odporúčam mäso konzumovať trikrát týždenne, pričom raz do týždňa by nemalo chýbať mäso z ryby. Dôležité je mäso striedať,“ radí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová.

VIDEOrecepty: 7x losos. Vyberte si kvalitnú rybu a ozdravte si pamäť, srdce i zrak 


Zdroj foto: Shutterstock

Červené mäso obsahuje podľa kardiológa profesora Viliama Badu viac prospešných látok, ktoré bielemu mäsu chýbajú, najmä komplex vitamínov B a kyselinu listovú. Pravda je, že na Slovensku spotreba bravčového mäsa prekračuje odporúčané dávky. No spotreba hovädzieho mäsa je hlboko pod odporúčaným množstvom. Väčšine z nás by prospelo nahradiť časť bravčového hovädzím a hydinovým mäsom.

Prikrývate jedlo hliníkovou či plastovou fóliou? Neriskujte zdravie! 

Toto nie je pochúťka!

Za najrizikovejšie časti tela zvieraťa možno považovať u mnohých obľúbenú pečeň a tiež obličky, kde je častý výskyt zvýšených hodnôt kontaminantov aj ťažkých kovov – olova, kadmia, ortuti, arzénu a medi.

Ako spoznáte kvalitné kuracie mäso?

  • Čím menej k vám muselo cestovať, tým lepšie. Hľadajte na obale výrobcu SK.
  • Najlepšie je čisté mäso, teda nie solené, krehčené, šťavnaté a podobne, všímajte si preto prípadné prívlastky uvedené v názve.
  • Kura má mať suchý no lesklý povrch s prirodzene bieložltým až ružovkastým sfarbením, nemá mať na povrchu odreniny, pomliaždeniny, krvné zrazeniny.
  • Radšej čerstvé chladené ako z mraziaceho boxu, ktorého vek sa môže počítať minimálne na týždne.
Autor: Martina Palovčíková, bd
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Beh do schodov zmenil Michalovi život. Z futbalového ihriska vybehol až na Eiffelovku

Beh do schodov zmenil Michalovi život. Z futbalového ihriska vybehol až na Eiffelovku

dnes
Michal Kováč pracuje v IT firme a popri tom si rád vybehne po schodoch. V nohách má 4. najvyššiu budovu sveta, Eiffelovku či bratislavské... Čítať viac
 
Slovenský jadrový fyzik o rádioaktivite: Je ako víno, v malých dávkach posilní organizmus

Slovenský jadrový fyzik o rádioaktivite: Je ako víno, v malých dávkach posilní organizmus

včera
Viac jej vypijete, ako si prinesiete z dovolenky lietadlom alebo z výletu do Černobyľa. Koľko radiácie naozaj škodí? A kedy môže dokonca... Čítať viac
 
Prezúvate sa v práci? Porazte zápach nôh raz a navždy!

Prezúvate sa v práci? Porazte zápach nôh raz a navždy!

15.11.2019
Možno to poznáte. Prídete domov z práce, vyzujete sa a... uf. Potenie nôh nie je problémom len v letných mesiacov. Čítať viac
 
Brať či nebrať? Odborníčka o liekoch na horúčku, riskujete nebezpečný syndróm

Brať či nebrať? Odborníčka o liekoch na horúčku, riskujete nebezpečný syndróm

14.11.2019
Kedy treba teplotu naozaj zraziť? A ako inak, ak nie liekmi? Ide to aj bez chémie. Úľava však má svoje pravidlá. Čítať viac
 
Ako sa nenakaziť v MHD? Existuje šikovný spôsob, nič vás nestojí

Ako sa nenakaziť v MHD? Existuje šikovný spôsob, nič vás nestojí

13.11.2019
Zdráhate sa nastúpiť do autobusu z obavy z bacilov, ktoré sa na vás valia z každej strany? Dodržte pár zásad a riziko infikovania zminimalizujete... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Detox od mäsa prospeje, no úplne ho nezatraťte! Spoznáte jeho kvalitu?
Martina Palovčíková
bd