predplatne
 

Nebezpečné zlúčeniny pri príprave mäsa. 4 chyby vedúce k rakovine pankreasu

16.08.2019

Milujete letnú grilovačku? Bez vône spáleniny by to nebolo ono. Práve konzumácia týchto dobrôt je jedným z rizík vzniku rakoviny pankreasu a iných. Dá sa tomu však vyhnúť.

Pár trikov spraví z aj grilovačky ukážku zdravého stravovania.

Pár trikov spraví z aj grilovačky ukážku zdravého stravovania. Autor: Shutterstock

Pri grilovaní mäsa, rýb alebo hydiny nad ohňom, prípadne rozžeraveným uhlím, sa zvyšujú šance, že budete vystavení chemickým látkam, ktoré nemusia mať práve priaznivé účinky na vaše zdravie. Pri grilovaní a vystavení vysokým teplotám sa vytvárajú tzv. HCA zlúčeniny a to vtedy. Ďalšie zlúčeniny (známe pod skratkami PAH alebo po slovensky PAU) sa tvoria tak, že uvoľnený tuk a šťavy z grilovaného mäsa stekajú do otvoreného ohňa. Dym, ktorý vytvárajú, zas stúpa nahor aj so spomínanými PAH látkami, ktoré tak prichádzajú do kontaktu s povrchom mäsa.

Stačí iba jedna zmena a z grilovania bude zdravší pôžitok

Ako sa tomu vyhnúť? 

Aj grilovačka však môže byť zdravá. Napríklad aj tým, že zvolíte správny druh mäsa a budete venovať trochu viac pozornosti jeho príprave. Takisto si môžete namiesto tradičných príloh pripraviť ich zdravé alternatívy a nemusíte sa vzdať ani zákuska. Ktorým chybám sa ešte oplatí vyhnúť? 

15 prekvapivých činností vedúcich k rakovine. Aspoň dve z nich robíte práve teraz

Chudé mäso namiesto tučnéhoo

Mnoho ľudí si na grilovanie vyberá skôr prerastené kúsky mäsa, ktoré tak môžu významne prispieť k vyšším kalóriám či vyššiemu príjmu nasýtených tukov.Chudé mäso je všeobecnosti zdravšie a pri grilovaní uvoľní menej tuku a šťavy, čím sa zníži vaše vystavenie PAH zlúčeninám.

Bylinkový dresing namiesto majonézy

Zdravšiemu stravovaniu nemusia prospieť ani typické prílohy ku grilovaným dobrotám v podobe majonézových šalátov a pod. Marinády, ktoré obsahujú aj kyslú zložku (ako napríklad ocot, citrus alebo jogurt), pomáhajú zmäkčiť chudé kúsky mäsa. Olej vo vašej marináde pomáha vytvárať aspoň malú ochrannú bariéru proti tvorbe HCA a bylinky (a to najmä rozmarín, bazalka, tymian, šalvia a oregano) čiastočne pomáhajú blokovať tvorbu HCA a tiež PAH.

Pečené zemiaky obsahujú karcinogénny akrylamid. Ako sa ho zbaviť?

Predpríprava namiesto dlhého grilovania 

Mnoho ľudí používa až nadmerné množstvo dreva, či uhlia pri grilovaní, čo ich robí extrémne horúcimi. Keď sa mäso dá na príliš horúci gril, má tendenciu zuhoľnatieť na vonkajšej strane, zatiaľ čo vnútri zostáva nedorobené. Mäso môžete pred pečením čiastočne predpripraviť (napríklad aj v mikrovlnnej rúre) a následne ho dať na gril. Tým znížite dobu grilovania, počas ktorej je mäso vystavené vysokým teplotám. Pomôžete tak udržať aj šťavu vo vnútri mäsa a nebude tak kvapkať na horúce uhlie. Pri grilovaní zvoľte vyššiu frekvenciu obracania mäsa, tým zredukujete jeho prípadnému spáleniu na povrchu.

Čerstvá príloha namiesto grilovanej

A nezabudnite si nechať miesto aj na dezert. Napríklad namiesto majonézových šalátov siahnite radšej po kyslej zálievke šalátu. Zdravším variantom prílohy k mäsu môžu byť aj grilovaná zelenina ako baklažán, paprika, kukurica a cuketa – všetky sú chutné aj na grile. Ak chcete pripraviť špeciálny a zdravý dezert, skúste si ugrilovať plátky ovocia ako napríklad ananás, polovice broskýň alebo mango. Grilovanie karamelizuje ich prírodné cukry a dodáva im chuť. Ďalším plusom je aj fakt, že na grilovanom ovocí a zelenine sa netvoria HCA ani PAH látky.

Čítajte aj ►Škandál! Rakovina z kávy? Najväčší obchodný reťazec kaviarní na svete má problém

Autor: TS, dab
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Telo vám dáva signály. Počúvate jeho varovanie pozorne? 

Telo vám dáva signály. Počúvate jeho varovanie pozorne? 

včera
Aj vážne choroby prichádzajú takmer bez príznakov. Dobre si všímajte banálne prejavy. Obyčajná únava môže znamenať rakovinu aj ešte... Čítať viac
 
Keď ticho neexistuje: Ako sa žije s pískaním v ušiach? Tinitus trápil aj filmového Coopera

Keď ticho neexistuje: Ako sa žije s pískaním v ušiach? Tinitus trápil aj filmového Coopera

22.08.2019
Fantómový zvuk, ktorý je len v hlave. Navonok malý problém môže spôsobiť vážne psychické problémy. A nevyhýba sa ani slávnym! Čítať viac
 
7 dôvodov, prečo vám smrdí z úst. Modlite sa, nech to nie je ten šiesty!

7 dôvodov, prečo vám smrdí z úst. Modlite sa, nech to nie je ten šiesty!

22.08.2019
Každému občas zapácha z úst, stačí sa ráno zobudiť po poriadnej oslave alebo si dať cesnakovú hrianku. Ak so zápachom bojujete každý... Čítať viac
 
7 vecí, ktoré by ste mali urobiť predtým ako prestanete fajčiť

7 vecí, ktoré by ste mali urobiť predtým ako prestanete fajčiť

21.08.2019
Skončiť s fajčením je pre mnohých nadľudský výkon. Zbaviť sa závislosti si vyžaduje poriadne pevnú vôľu, hlavne vtedy, keď ste fajčili... Čítať viac
 
VIDEO: Rýchly TEST osobnosti. Zatnite päsť a sledujte, čo o vás prezradí

VIDEO: Rýchly TEST osobnosti. Zatnite päsť a sledujte, čo o vás prezradí

21.08.2019
Základné črty osobnosti odhalí spôsob, akým zatínate päsť. Ak ste všímaví, pomôže vám odhadnúť, ako sú na tom ostatní. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Nebezpečné zlúčeniny pri príprave mäsa. 4 chyby vedúce k rakovine pankreasu
TS
dab