Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec?

20.06.2017

Koľko chleba kupujete a ako ho skladujete? Maličkosti rozhodujú o tom, či vás často bolí hlava alebo máte pravidelné žalúdočné problémy. 

Pleseň môže na začiatku pripomínať poprašok múky.

Pleseň môže na začiatku pripomínať poprašok múky.Autor: Profimedia.sk

Z tristo plesní, ktoré sa vedcom podarilo doteraz objaviť, je pre ľudský organizmus nebezpečných približne dvadsať. Sú toxinogénne, teda vylučujú mykotoxíny, ktoré patria medzi najjedovatejšie látky v prírode. Tie najhoršie, s ktorými prichádzate do kontaktu sú kaflatoxín B1, aflatoxín M1 a ochratoxín A. Podarilo sa totiž dokázať, že sú karcinogénne.

Čítajte: Výrobky pred koncom záruky? Hazard so zdravím, skryté plesne sú zradné! 

Plesnivý chlieb vyhoďte

Ak na chlebe objavíte pleseň, okamžite ho vyhoďte. Pokiaľ ste mali chlieb v chlebníku, umyte ho horúcou vodou a octom. Plesnivú časť nestačí odrezať, mykotoxíny - aflatoxíny sú aj tam, kde ich nevidieť. Začnú sa tvoriť už v dvojdňovom chlebe, preto nekupujte väčšie množstvo ako dokážete zjesť. Môžu sa tam dostať už pri výrobe a keďže je ťažké odhadnúť, v akých podmienkach bol chlieb upečený, kupujte ho iba čerstvý a len v malom množstve.

Neprehliadnite: Muchy sú nebezpečnejšie, než ste si mysleli. Toto vám urobia s jedlom!

Chleba vo vajíčku

Toxínov sa nezbavíte, ani keď chlieb podchladíte v chladničke alebo ho obalíte vo vajíčku a opečiete. Po konzumácii sa nebezpečné látky dostanú do tela neporušené! Môže sa u vás prejaviť otrava jedlom, ktorá sa prejaví žalúdočnou nevoľnosťou, hnačkami alebo zvracaním. Toxíny môžu v tele vyvolať alergické zdurenie slizníc v dutinách a následne vás rozbolí hlava. Všímajte si preto, kedy vás bolieva. Či sa to nestáva polhodinu po konzumácii staršieho chleba. Bolesť sa však môže objaviť aj ako následok otravy.

Pozor na letné otravy! Viete, ktoré potraviny sa rýchlo menia na jedy? 

 

Bude vás zaujímať:

Je to múka alebo pleseň?

Pravidelná konzumácia starého chleba však podľa vedeckých výskumov môže spôsobiť i rakovinu. Mykotoxíny sú karcinogénne a voľným okom neviditeľné. Pleseň môže na začiatku pripomínať poprašok múky. Aby ste riziká obmedzili na minimum, kupujte iba čerstvý chlieb. Nekupujte ho nakrájaný a nekrájajte si ho ani v obchodoch. Neskladujte ho v chladničke, ale na suchom mieste. Kupujte iba množstvo, ktoré ste schopní zjesť za dva dni.

Prečo nemôžete jesť ani čerstvý chlieb, ak vás trápia mykózy na nohách a pokožke, čítajte v júlovom čísle mesačníka Zdravie. V predaji od 22. júna

 

Autor: Lenka Štefánková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Hrozivý následok doby: Mladých posadol temný fenomén HIKIKOMORI

Hrozivý následok doby: Mladých posadol temný fenomén HIKIKOMORI

včera
Dobrovoľne sa zatvárajú do svojich izieb. Prerušia všetky kontakty a stávajú sa samotármi. Trend hikikomori je čoraz častejší. Čítať viac
 
Nechodiť na slnko medzi 11 a 15-tou? Večer je ešte zákernejšie!

Nechodiť na slnko medzi 11 a 15-tou? Večer je ešte zákernejšie!

21.05.2018
Čím je slnko na oblohe vyššie, tým väčšie je riziko, že sa spálite. No pred súmrakom hrozba zasa stúpa. Viete o nej? Čítať viac
 
Vyrovnajte spánkový dlh! Poznáte paradox zdravého oddychu?

Vyrovnajte spánkový dlh! Poznáte paradox zdravého oddychu?

21.05.2018
To, či ste nočná sova alebo ranné vtáča zväčša záleží od genetiky. No nastaviť si skoršie budík má viaceré výhody pre obe skupiny ľudí.... Čítať viac
 
Suchý vzduch praje alergénom a vírusu chrípky. Máte ho v norme?

Suchý vzduch praje alergénom a vírusu chrípky. Máte ho v norme?

20.05.2018
Príliš vlhký vzduch vyvoláva rovnaké problémy ako suchý. Pod 40 percentami zaťažuje dýchacie cesty. Koľko máte? Čítať viac
 
Novinka! Mobilná appka vás upozorní na psychickú chorobu

Novinka! Mobilná appka vás upozorní na psychickú chorobu

19.05.2018
Analýzou intonácie hlasu pri bežných telefonátoch dokáže váš mobil zistiť, či sa nerútite do depresie. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec?
Lenka Štefánková