predplatne
 

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec?

20.06.2017

Koľko chleba kupujete a ako ho skladujete? Maličkosti rozhodujú o tom, či vás často bolí hlava alebo máte pravidelné žalúdočné problémy. 

Pleseň môže na začiatku pripomínať poprašok múky.

Pleseň môže na začiatku pripomínať poprašok múky.Autor: Profimedia.sk

Z tristo plesní, ktoré sa vedcom podarilo doteraz objaviť, je pre ľudský organizmus nebezpečných približne dvadsať. Sú toxinogénne, teda vylučujú mykotoxíny, ktoré patria medzi najjedovatejšie látky v prírode. Tie najhoršie, s ktorými prichádzate do kontaktu sú kaflatoxín B1, aflatoxín M1 a ochratoxín A. Podarilo sa totiž dokázať, že sú karcinogénne.

Čítajte: Výrobky pred koncom záruky? Hazard so zdravím, skryté plesne sú zradné! 

Plesnivý chlieb vyhoďte

Ak na chlebe objavíte pleseň, okamžite ho vyhoďte. Pokiaľ ste mali chlieb v chlebníku, umyte ho horúcou vodou a octom. Plesnivú časť nestačí odrezať, mykotoxíny - aflatoxíny sú aj tam, kde ich nevidieť. Začnú sa tvoriť už v dvojdňovom chlebe, preto nekupujte väčšie množstvo ako dokážete zjesť. Môžu sa tam dostať už pri výrobe a keďže je ťažké odhadnúť, v akých podmienkach bol chlieb upečený, kupujte ho iba čerstvý a len v malom množstve.

Neprehliadnite: Muchy sú nebezpečnejšie, než ste si mysleli. Toto vám urobia s jedlom!

Chleba vo vajíčku

Toxínov sa nezbavíte, ani keď chlieb podchladíte v chladničke alebo ho obalíte vo vajíčku a opečiete. Po konzumácii sa nebezpečné látky dostanú do tela neporušené! Môže sa u vás prejaviť otrava jedlom, ktorá sa prejaví žalúdočnou nevoľnosťou, hnačkami alebo zvracaním. Toxíny môžu v tele vyvolať alergické zdurenie slizníc v dutinách a následne vás rozbolí hlava. Všímajte si preto, kedy vás bolieva. Či sa to nestáva polhodinu po konzumácii staršieho chleba. Bolesť sa však môže objaviť aj ako následok otravy.

Pozor na letné otravy! Viete, ktoré potraviny sa rýchlo menia na jedy? 

 

Bude vás zaujímať:

Je to múka alebo pleseň?

Pravidelná konzumácia starého chleba však podľa vedeckých výskumov môže spôsobiť i rakovinu. Mykotoxíny sú karcinogénne a voľným okom neviditeľné. Pleseň môže na začiatku pripomínať poprašok múky. Aby ste riziká obmedzili na minimum, kupujte iba čerstvý chlieb. Nekupujte ho nakrájaný a nekrájajte si ho ani v obchodoch. Neskladujte ho v chladničke, ale na suchom mieste. Kupujte iba množstvo, ktoré ste schopní zjesť za dva dni.

Prečo nemôžete jesť ani čerstvý chlieb, ak vás trápia mykózy na nohách a pokožke, čítajte v júlovom čísle mesačníka Zdravie. V predaji od 22. júna

 

Autor: Lenka Štefánková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

OTESTUJTE SA: Biologický vek prezradí, aké staré je vaše telo. Potrebujete zmenu?

OTESTUJTE SA: Biologický vek prezradí, aké staré je vaše telo. Potrebujete zmenu?

včera
Máte pocit, že ste akosi zostarli? Či už to badáte v zrkadle alebo po psychickej stránke, v každom prípade je možné to zmeniť a byť ako... Čítať viac
 
Potrebujete sa v práci nakopnúť? Všetko nezachráni šálka kávy

Potrebujete sa v práci nakopnúť? Všetko nezachráni šálka kávy

včera
Ak si dáte na obed rezeň s majonézovým šalátom, budete dve hodiny odfukovať a mozog sa vám zastaví. Koncentráciu nezlepší ani práca... Čítať viac
 
Epidémia ľudskej obezity zasiahla aj domácich miláčikov. Má ten váš cukrovku?

Epidémia ľudskej obezity zasiahla aj domácich miláčikov. Má ten váš cukrovku?

16.01.2019
Epidémia obezity sa už netýka len ľudí. Tak, ako tlstneme my, priberajú aj naši domáci miláčikovia. Asi 1 z 200 až 250 psov má vďaka tomu... Čítať viac
 
Je koniec? 4 nenápadné prejavy tela hlásiace blížiaci sa rozchod

Je koniec? 4 nenápadné prejavy tela hlásiace blížiaci sa rozchod

15.01.2019
Vaše podvedomie to vie skôr, ako si to hlavný šéf mozog pripustí. Aj vy ste si všimli tieto náznaky ochladnutia vzťahu? Čítať viac
 
Andy Kraus: Som vyliečený hypochonder

Andy Kraus: Som vyliečený hypochonder

13.01.2019
Herec a scenárista Andy Kraus (51) sa naučil zvládať strach o zdravie vďaka svojmu lekárovi. V kondícii sa udržiava pravidelným cvičením... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec?
Lenka Štefánková