predplatne
 

Od koreňa po list. V šupkách týchto plodov vyhadzujete najviac živín

30.01.2020

Stonky, hlúbiky a šupky z ovocia a zeleniny zväčša pri varení vyhadzujeme, no práve tieto „odrezky“ môžu jedlá obohatiť o ďalšiu chuť aj živiny.

Zadržte. V koši sa väčšinou ocitne viac vitamínov a minerálov ako na tanieri.

Zadržte. V koši sa väčšinou ocitne viac vitamínov a minerálov ako na tanieri. Autor: Shutterstock

Možno ste sa už stretli pri príprave jedál s termínom „stravovanie od hlavy až po chvost“ (z angl. nose to tail eating). Ide o koncept, ktorého cieľom je zredukovať živočíšny odpad tým, že sa využijú všetky časti zvieraťa na prípravu jedla. Podobným konceptom, ktorý sa uplatňuje na rastliny a zeleninu, je zase „stravovanie od koreňa až po list“ (z angl. root to leaf eating). Znamená to jednoducho využiť z ovocia a zeleniny čo najviac a teda nevyhadzovať šupky, stonky či vňate, ktoré sú obvyklým odpadom pri ich spracovaní.

Nedajte sa nachytať! Mnohé potraviny majú po zohriatí viac kalórií ako za studena

Napríklad hodnota ovocia a zeleniny, ktoré každoročne vyhodí priemerný Američan, je až 1 600 dolárov. Väčšinu z toho, čo vyhadzujeme, tvoria časti rastlín, ktoré sú však stále použiteľné, chutné aj výživné. Namiesto toho, aby sme ich vyhodili do koša alebo v tom lepšom prípade do kompostu, môžeme využiť niektoré odrezky z ovocia a zeleniny na zvýšenie svojho príjmu živín.

Susan Bowermanová, výživová poradkyňa, prináša niekoľko tipov, ako čo do najväčšej miery využiť všetky časti ovocia a zeleniny a tým menej plytvať potravinami.

Listy z repy či bielej reďkovky

Oproti jemnejšej listovej zelenine (ako napríklad špenát či mangold) sa varia o trochu dlhšie, avšak aj tie sú rovnako chutné. Ak teda v obchode natrafíte na repu alebo bielu reďkovku s listami, máte šťastie a získavate tak dva druhy zeleniny za cenu jednej. Rovnako ako v iných druhoch listovej zeleniny, aj tu sú obsiahnuté živiny – najmä vitamíny C a K, beta-karotén, kyselina listová, meď a draslík.

Predchádzajúca strana 1 / 7 Nasledujúca strana
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Na svedomí ma kazy, zápaly ďasien i zápach z úst: TAKTO dáte zubnému povlaku stopku!

Na svedomí ma kazy, zápaly ďasien i zápach z úst: TAKTO dáte zubnému povlaku stopku!

dnes
Ak ho zanedbávate, koledujete si o problémy. Zubný povlak začne mineralizovať, vytvára škvrny a postupne sa mení na zubný kameň. No... Čítať viac
 
Pozrite si skvelé VIDEO, čo robí cholesterol s našimi cievami. Takto ste to ešte nikdy nevideli

Pozrite si skvelé VIDEO, čo robí cholesterol s našimi cievami. Takto ste to ešte nikdy nevideli

dnes
Je pre telo mimoriadne dôležitý, tak prečo sa volá tichý zabijak? Viete, čo vám o cholesterole prezradia oči? Čítať viac
 
Kam sme to dospeli?! Zoznam moderných trýzničov duše podľa psychoterapeutov

Kam sme to dospeli?! Zoznam moderných trýzničov duše podľa psychoterapeutov

včera
Experti v psychoterapii vytvorili zoznam stresujúcich faktorov a podnetov dnešnej doby, ktoré k nim ľudí za posledný rok privádzajú.... Čítať viac
 
Zakázané dotyky: Na tieto časti tela rukami radšej nesiahajte!

Zakázané dotyky: Na tieto časti tela rukami radšej nesiahajte!

22.02.2020
Ruky sú najväčšími prenášačmi patogénov. Ak si nimi nechcete privodiť zápalové ochorenia, určitých častí tela by ste sa nimi dotýkať... Čítať viac
 
Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

21.02.2020
O čerstvú pooperačnú jazvu sa od začiatku dobre starajte a palicu nelámte ani nad starou jazvou. Nemôžete tušiť, v ktorej časti tela... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Od koreňa po list. V šupkách týchto plodov vyhadzujete najviac živín
TS
dab