Jesenná BÁBOVKA: Lahodnejšiu a zdravšiu ste ešte nejedli!

26.09.2017

Neváhajte ani chvíľu, je vynikajúca! A za to vám s kolegyňami v redakcii ručíme. Chrumkavé oriešky, chuť škorice a mrkvy, ricotta plná vápnika a bielkovín. Chutí ešte lepšie, než vyzerá.

Takto krásne nám ju pripravila šikovná Veronika Kollárová. Zvládnete to aj vy!

Takto krásne nám ju pripravila šikovná Veronika Kollárová. Zvládnete to aj vy! Autor: Laura Witteková

Nahraďte biely cukor: Aké máte možnosti?
► Pečieme bez lepku: Výživné múky si obľúbite, no akú si vybrať? 

Náš RECEPT: Mrkvová bábovka s ricottovou plnkou

Potrebujeme
Na cesto:

  • 4 vajcia,
  • 160 g trstinového cukru,
  • 85 ml slnečnicového oleja,
  • 300 g špaldovej hladkej celozrnnej múky,
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku,
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny,
  • 2 lyžičky mletej škorice,
  • 200 g nastrúhanej mrkvy,
  • 50 g pekanových orechov nasekaných nahrubo.

FOTO: Fialová zelenina UBE je bomba plná antioxidantov. Mňam, to sú dobroty! 

Na plnku:

  • 250 g ricotty,
  • 50 g svetlého trstinového cukru,
  • pol lyžičky mletej vanilky,
  • 1 vajce.

Na krém:

  • 250 g ricotty,
  • 2-3 lyžice javorového sirupu,
  • pekanové orechy na ozdobu.

Zdravé prekvapenie: Toto vám urobí dávka mastných orechov s cholesterolom 

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 175 °C.
  2. Bábovkovú formu dobre vymažeme maslom a vysypeme polohrubou špaldovou múkou.
  3. Náplň pripravíme zmiešaním všetkých prísad a odložíme ju nabok.
  4. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.
  5. Cícerkom prilievame olej, potom pridáme ostatné prísady.
  6. Mrkvovú hmotu jemne premiešame a polovicu z nej nalejeme do formy.
  7. Na ňu rozdelíme ricottovú náplň tak, aby bola iba v strednej línii formy, a prikryjeme druhou časťou mrkvovou hmoty.
  8. Dáme piecť na 50-60 minút.
  9. Po vybratí z rúry necháme 15 minút schladiť.
  10. Bábovku vyklopíme a necháme celkom vychladnúť.
  11. Na vrchný krém zmiešame všetky prísady dokopy a potrieme ním bábovku.

Ďalšie RECEPTY z kuchyne Zdravia: 

Autor: Beata Ditte
Fotogaléria

Ďalšie články z tejto sekcie

VÝHERCOVIA! Pozrite sa, či ste k predplatnému Zdravia získali darček

VÝHERCOVIA! Pozrite sa, či ste k predplatnému Zdravia získali darček

dnes
Možno si práve vy pripravíte chutný šalát s panenským repkovým olejom, ktorý sa lisuje na Slovensku v Spišskom Hrušove. Čítať viac
 
Spoznáte bezpečnú PET fľašu? Vieme, čo si všímať na obaloch

Spoznáte bezpečnú PET fľašu? Vieme, čo si všímať na obaloch

včera
Väčšina tekutín sa dnes skladuje v plastových obaloch. Mnohé obsahujú zložky citlivé na zvýšenú teplotu a na svetlo. Čítať viac
 
Alergickí na kovy? Potrápia vás potraviny aj kozmetika

Alergickí na kovy? Potrápia vás potraviny aj kozmetika

21.10.2017
Ak sa vás žihľavka netýka, ešte nemáte vyhrané. Môže si vás nájsť alergia. Najčastejší kontaktný alergén, nikel, na vás číha v šperkoch,... Čítať viac
 
5 rastliniek proti elektrosmogu. Vyčistia vzduch a zvýšia sústredenosť

5 rastliniek proti elektrosmogu. Vyčistia vzduch a zvýšia sústredenosť

20.10.2017
Látky v ovzduší interiérov, hlavne v novozriadených, môžu škodiť vášmu zdraviu. Formaldehyd a elektrosmog vylučujú hlavne počítače,... Čítať viac
 
Tichý zabijak kostí dlho nebolí a pacientov pribúda: 5 krokov, aby vás nedostal

Tichý zabijak kostí dlho nebolí a pacientov pribúda: 5 krokov, aby vás nedostal

20.10.2017
Veľa ľudí si neuvedomuje, že osteoporóza je nebezpečná práve preto, že nebolí. Venujeme jej pozornosť až vtedy, keď utrpíme zlomeninu.... Čítať viac
 
 

wanda.sk