Jesenná BÁBOVKA: Lahodnejšiu a zdravšiu ste ešte nejedli!

26.09.2017

Neváhajte ani chvíľu, je vynikajúca! A za to vám s kolegyňami v redakcii ručíme. Chrumkavé oriešky, chuť škorice a mrkvy, ricotta plná vápnika a bielkovín. Chutí ešte lepšie, než vyzerá.

Takto krásne nám ju pripravila šikovná Veronika Kollárová. Zvládnete to aj vy!

Takto krásne nám ju pripravila šikovná Veronika Kollárová. Zvládnete to aj vy! Autor: Laura Witteková

Nahraďte biely cukor: Aké máte možnosti?
► Pečieme bez lepku: Výživné múky si obľúbite, no akú si vybrať? 

Náš RECEPT: Mrkvová bábovka s ricottovou plnkou

Potrebujeme
Na cesto:

  • 4 vajcia,
  • 160 g trstinového cukru,
  • 85 ml slnečnicového oleja,
  • 300 g špaldovej hladkej celozrnnej múky,
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku,
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny,
  • 2 lyžičky mletej škorice,
  • 200 g nastrúhanej mrkvy,
  • 50 g pekanových orechov nasekaných nahrubo.

FOTO: Fialová zelenina UBE je bomba plná antioxidantov. Mňam, to sú dobroty! 

Na plnku:

  • 250 g ricotty,
  • 50 g svetlého trstinového cukru,
  • pol lyžičky mletej vanilky,
  • 1 vajce.

Na krém:

  • 250 g ricotty,
  • 2-3 lyžice javorového sirupu,
  • pekanové orechy na ozdobu.

Zdravé prekvapenie: Toto vám urobí dávka mastných orechov s cholesterolom 

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 175 °C.
  2. Bábovkovú formu dobre vymažeme maslom a vysypeme polohrubou špaldovou múkou.
  3. Náplň pripravíme zmiešaním všetkých prísad a odložíme ju nabok.
  4. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.
  5. Cícerkom prilievame olej, potom pridáme ostatné prísady.
  6. Mrkvovú hmotu jemne premiešame a polovicu z nej nalejeme do formy.
  7. Na ňu rozdelíme ricottovú náplň tak, aby bola iba v strednej línii formy, a prikryjeme druhou časťou mrkvovou hmoty.
  8. Dáme piecť na 50-60 minút.
  9. Po vybratí z rúry necháme 15 minút schladiť.
  10. Bábovku vyklopíme a necháme celkom vychladnúť.
  11. Na vrchný krém zmiešame všetky prísady dokopy a potrieme ním bábovku.

Ďalšie RECEPTY z kuchyne Zdravia: 

Autor: Beata Ditte
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

FOTO: V lete naboso? 6 dôvodov, prečo radšej NIE. Môžete prísť o nohu!

FOTO: V lete naboso? 6 dôvodov, prečo radšej NIE. Môžete prísť o nohu!

dnes
Vypočuli ste módny trend chodiť bez topánok, alebo tak kráčate odjakživa, lebo je to príjemné? Ešte si tento krok premyslite. Čítať viac
 
Sprcha nevylepší iba cievy! Studená voda dokáže doslova zázraky! - PRINT

Sprcha nevylepší iba cievy! Studená voda dokáže doslova zázraky! - PRINT

dnes
Sprchovanie vám dokáže vyčistiť myšlienky, ale výborne prospieva celému organizmu. Dokáže vás vylepšiť od hlavy po päty. Neváhajte... Čítať viac
 
Nafúkate z nealko piva či sladkostí? Vieme, na čo stačí políciu upozorniť

Nafúkate z nealko piva či sladkostí? Vieme, na čo stačí políciu upozorniť

včera
Váhate, či si dopriať nealko pivo s 0,5 % alkoholu? A tušili ste, že alkohol je skrytý v obyčajných potravinách? Čítať viac
 
4 hlavné príznaky, že vaša pečeň môže byť poškodená

4 hlavné príznaky, že vaša pečeň môže byť poškodená

včera
Popri mozgu a srdci je pečeň najvýznamnejší orgán v našom tele. Fantastické je, že sa dokáže regenerovať. No sústavné ničenie nemá... Čítať viac
 
5 typov ľudí, ktorí sú sladkým terčom pre komáre. Patríte k nim?

5 typov ľudí, ktorí sú sladkým terčom pre komáre. Patríte k nim?

16.07.2018
Prečo komáre útočia pri grilovačke v záhrade alebo pri pohári vína na terase práve na vás a nie vášho suseda? Asi máte vlastnosti, ktoré... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Jesenná BÁBOVKA: Lahodnejšiu a zdravšiu ste ešte nejedli!
Beata Ditte