predplatne
 

Otrávil sa opakovane, pretože si ich zamrazil! Vedeli ste, že hríby môžu byť aj karcinogénne?

13.10.2019

Zameniť niektorú z jedovatých húb za jedlú je jednoduchšie, než by ste si mysleli. Najväčších chýb sa však dopúšťame v kuchyni.

Ilustračné foto.

Ilustračné foto.Autor: Shutterstock

Katarína sa počas svojej 30-ročnej praxe na gastroenterológii stretla so všeličím, no na príbeh Žilinčana Petra, ktorý sa priotrávil hubami dvakrát v priebehu pár mesiacov, nezabudne.

Zamrazil si

„Keď k nám prišiel prvýkrát, bol klasickým príkladom priotrávenia. Ale keď sa po pol roku vrátil, nestačili sme sa čudovať. Opakoval sa rovnaký scenár – výplach žalúdka, čistenie krvi transfúziami a pomerne rýchle zlepšenie zdravotného stavu. Na otázku, prečo sa mu to stalo znova, jednoducho priznal, že huby zamrazil a zabudol na ne. Chybu si uvedomil až vtedy, keď si z nich uvaril polievku a začalo mu byť zle,“ spomína zdravotná sestra zo žilinskej nemocnice. Petrov prípad nie je ojedinelý. Podľa štatistík je u nás každoročne hospitalizovaných okolo 100 až 120 pacientov s otravou z húb, pričom 3 až 4 zomrú.

Čítajte aj: Čaro hubárskej sezóny. RECEPT na chrumkavé hríbiky

Smrteľná zámena

Odchýlky medzi jedovatou a jedlou hubou sú často veľmi nenápadné. Navyše v našich lesoch rastie približne šesťtisíc druhov húb, no jedlých a chuťovo dobrých je približne len stopäťdesiat. Hubári si tak ľahko pomýlia smrteľne jedovatú muchotrávku zelenú s bedľou či so šampiňónmi. Zákerné však nie sú iba jedovaté huby, zradné môžu byť aj jedlé. „Jednou z najčastejších chýb je, že ľudia zbierajú prestarnuté plodnice, ktoré sa najmä v lete rýchlo kazia. Koncom sezóny je zase opačný problém, huby môžu byť namrznuté a hoci vyzerajú zdravo, už sa v nich začínajú rozkladné procesy,“ upozorňuje doktorka Ivona Kautmanová, odborníčka na mykológiu zo Slovenského národného múzea v Bratislave.

Jeseň odštartujte zmenou jedálnička. Energiu prinavrátia zdravé sezónne tipy

Otrávený zber

Zdroj jedov si môžete vypestovať aj z kvalitnej huby. Problém je nesprávne skladovanie alebo spracovanie. „Stačí, ak zdravé huby necháte v igelitke. Zapariť sa môžu tiež v košíku, ktorý ste nechali v aute počas horúceho dňa,“ upozorňuje Kautmanová na to, že v lete sa každá potravina môže zmeniť na jed už po pár hodinách. Surové hríby treba čo najskôr spracovať, už uvarené opakovane neprihrievajte, odoberte len množstvo, ktoré okamžite skonzumujete. Pozor na obľúbené modráky alebo kozáky, ktoré sú bezpečné až po polhodinovom varení pri sto stupňoch Celzia, čo pri praženici s hubami určite nesplníte.

Nevoľno po hríboch? S týmito príznakmi máte na záchranu pár hodín!

Deťom ich nenúkajte

Konzumácia húb nie je pre každého. Skúste najprv zjesť len menšie množstvo. „Sú ťažko stráviteľné, pre niektorých ľudí aj úplne nestráviteľné, lebo im chýbajú príslušné tráviace enzýmy,“ upozorňuje mykologička. Niektoré môžu byť karcinogénne alebo mutagénne, iné vyvolávajú alergie po opakovanom požití. Z toho dôvodu sa huby vôbec neodporúčajú deťom do 10 rokov, starším ľuďom, tehotným a dojčiacim matkám. Ak si nie ste istí, čo máte v košíku, alebo ako huby pripraviť, oplatí sa zájsť do mykologickej poradne, na Slovensku je ich niekoľko.

Zbieranie húb môže byť smrteľný koníček: Otráviť dokážu aj tie jedlé!

Príznaky otravy

Niektoré huby spôsobia okamžitú otravu a prudkú reakciu organizmu, iné sú zradné v tom, že vracanie či hnačka sa objavia až po dvoch a viac hodinách. Najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi viac ako 12 hodín po požití. Pri muchotrávke zelenej to bývajú až dva dni, keď už jed ticho likviduje pečeň a na záchranu môže byť neskoro. Prejavy otravy hubami sú bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie, hnačky, kŕče, malátnosť, nadmerné potenie, poruchy videnia.

Otrava jedlom sa prejaví rýchlo. Viete, kedy je to vážne?

Prvá pomoc

Snažte sa vyvolať vracanie a zabezpečte okamžitý prevoz do nemocnice. Tam odstránia toxíny z tela čistením krvi pomocou prístrojov. Pri otrave jedlými hubami netreba panikáriť, no ak ťažkosti pretrvávajú aj po niekoľkých hodinách, je bezpečnejšie vyhľadať lekársku pomoc.

Mýlia si ich

Huby sú každoročne príčinou niekoľkých úmrtí na Slovensku. Obzvlášť pozor na jedovatú muchotrávku zelenú. Hoci sa od 80. rokov vďaka novozavedeným liečebným postupom znížila úmrtnosť pod 20 percent, prípady otravy touto hubou sa stále vyskytujú. Ľahko sa dá pomýliť s bedľami či so šampiňónmi. No aj obľúbenú a často konzumovanú bedľu vysokú si zameníte. Podobá sa na bedľu červenejúcu, ktorá zapríčiní akútnu otravu spojenú s vracaním a hnačkami.

Môže vás zaujímať:

Otrava
Autor: Nina Haceková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Brať či nebrať? Odborníčka o liekoch na horúčku, riskujete nebezpečný syndróm

Brať či nebrať? Odborníčka o liekoch na horúčku, riskujete nebezpečný syndróm

včera
Kedy treba teplotu naozaj zraziť? A ako inak, ak nie liekmi? Ide to aj bez chémie. Úľava však má svoje pravidlá. Čítať viac
 
Ako sa nenakaziť v MHD? Existuje šikovný spôsob, nič vás nestojí

Ako sa nenakaziť v MHD? Existuje šikovný spôsob, nič vás nestojí

13.11.2019
Zdráhate sa nastúpiť do autobusu z obavy z bacilov, ktoré sa na vás valia z každej strany? Dodržte pár zásad a riziko infikovania zminimalizujete... Čítať viac
 
Potrebujete posilniť sebavedomie? Týchto 6 krokov vám ho určite zdvihne

Potrebujete posilniť sebavedomie? Týchto 6 krokov vám ho určite zdvihne

12.11.2019
Máte pocit, že vaše sebavedomie by potrebovalo posilniť? Čo by ste pre to mohli urobiť aj sami, bez návštevy psychológa? Čítať viac
 
Z nedostatku spánku sa vám zmenší mozog a myseľ zostarne rýchlejšie

Z nedostatku spánku sa vám zmenší mozog a myseľ zostarne rýchlejšie

11.11.2019
Mávate občas pocit, že spánok je strata času, za ktorý by ste mohli veľa zažiť a skúsiť? A čo hovoríte na to, že dlhodobý nedostatok spánku... Čítať viac
 
Miro Jaroš: Kúpil som si najtvrdší matrac aký mali a chrbát ma nebolí

Miro Jaroš: Kúpil som si najtvrdší matrac aký mali a chrbát ma nebolí

10.11.2019
Deťmi milovaný spevák Miro Jaroš (41) sa o tom, že raz bude mať problémy s chrbticou, dozvedel od detskej lekárky. Lieči sa hlavne pohybom.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Otrávil sa opakovane, pretože si ich zamrazil! Vedeli ste, že hríby môžu byť aj karcinogénne?
Nina Haceková