predplatne
 
Zdravie

Praktické rady: Zelenina, mäso či prílohy. Ako ich uchovať bez skazenia?

01.08.2017

Potraviny sa rýchlo kazia a vy sa po ich skonzumovaní môžete zvíjať v bolestivých kŕčoch. Prinajmenšom!

Dôležité je sledovať údaje výrobcu na obale, takisto vôňou a vzhľad.

Dôležité je sledovať údaje výrobcu na obale, takisto vôňou a vzhľad.Autor: Shutterstock.com

Nepochybne sa vám zídu odporúčania hygienikov z Úradu verejného zdravotníctva SR pre konkrétne jedlá:

  • Dressingy

Majonézy a studené omáčky skladujte pri teplote nula až štyri stupne Celzia maximálne 48 hodín.

Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec? 

  • Mäso

Pečené, varené, dusené a vyprážané mäso vcelku pri spomínanej teplote zase najviac 24 hodín. Chladené krájané mäso môže byť v chladničke pri teplote nula až štyri stupne Celzia 24 hodín. Rovnako tak možno postupovať s vákuovo baleným mäsom po otvorení obalu. Naložené mäso by malo vydržať približne 48 hodín. 

Šunka a zmrzlina: Rodičia, TOTO je blacklist rizikových letných potravín 

  • Otvorené konzervy

Nespotrebované konzervy s ovocím, zeleninou, hubami či rybami v oleji treba skladovať pri teplote nula až štyri stupne Celzia najviac 24 hodín.

  • Zelenina

Očistená či nakrájaná zelenina vydrží pri rovnakej teplote 12 hodín. „Ak ju spotrebiteľ plánuje použiť ako ozdobu alebo spracovať do šalátov, treba ju spracovať čo najrýchlejšie, a to do troch hodín," radí ÚVZ SR.

  • Šaláty

Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty vydržia pri teplote nula až štyri stupne Celzia 12 hodín, pri teplote päť až osem stupňov Celzia šesť hodín.

  • Prílohy

Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu, možno skladovať pri spomínanej teplote 12 hodín, obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry zase 24 hodín, pri teplote päť až osem stupňov Celzia 12 hodín.

Viac: 

Pozor na salmonelózu

Nesprávnym skladovaním si môžete privodiť hnačkové stavy a čo je horšie, teplo praje šíreniu salmonelózy. Jedlo konzumované v surovom stave treba preto dokonale umyť, potraviny zase poriadne prevariť alebo inak tepelne upraviť v pitnej vode. Slepačie vajcia v jedlách musia byť poriadne tepelne spracované.

Baktérie sú aj v koreninách! Z ktorých hrozí salmonela? 

Ako variť?

Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, jedlo sa však musí variť minimálne 20 minút pri teplote 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlo treba ihneď zjesť, ak sa opäť ohrieva, tak opäť pri minimálnej teplote 70 stupňov Celzia.

Muchy sú nebezpečnejšie, než ste si mysleli. Toto vám urobia s jedlom! 

Hlavne nekombinujte!

Jedlo uchovávajte v čistých kuchynských nádobách a oddelene, aby neprišli do vzájomného kontaktu suroviny a pripravené jedlá. Dôležité je tiež zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených jedál. Pre prácu so surovým mäsom by mali mať gazdiné špeciálne vyhradené kuchynské pomôcky.

Čítajte aj: Ako skladovať lieky? Nevhodné prostredie mení ich účinnosť 

V tomto článku sa zaoberáme Salmonela ...viac
Autor: TASR, bd
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Beh do schodov zmenil Michalovi život. Z futbalového ihriska vybehol až na Eiffelovku

Beh do schodov zmenil Michalovi život. Z futbalového ihriska vybehol až na Eiffelovku

dnes
Michal Kováč pracuje v IT firme a popri tom si rád vybehne po schodoch. V nohách má 4. najvyššiu budovu sveta, Eiffelovku či bratislavské... Čítať viac
 
Slovenský jadrový fyzik o rádioaktivite: Je ako víno, v malých dávkach posilní organizmus

Slovenský jadrový fyzik o rádioaktivite: Je ako víno, v malých dávkach posilní organizmus

včera
Viac jej vypijete, ako si prinesiete z dovolenky lietadlom alebo z výletu do Černobyľa. Koľko radiácie naozaj škodí? A kedy môže dokonca... Čítať viac
 
Prezúvate sa v práci? Porazte zápach nôh raz a navždy!

Prezúvate sa v práci? Porazte zápach nôh raz a navždy!

15.11.2019
Možno to poznáte. Prídete domov z práce, vyzujete sa a... uf. Potenie nôh nie je problémom len v letných mesiacov. Čítať viac
 
Brať či nebrať? Odborníčka o liekoch na horúčku, riskujete nebezpečný syndróm

Brať či nebrať? Odborníčka o liekoch na horúčku, riskujete nebezpečný syndróm

14.11.2019
Kedy treba teplotu naozaj zraziť? A ako inak, ak nie liekmi? Ide to aj bez chémie. Úľava však má svoje pravidlá. Čítať viac
 
Ako sa nenakaziť v MHD? Existuje šikovný spôsob, nič vás nestojí

Ako sa nenakaziť v MHD? Existuje šikovný spôsob, nič vás nestojí

13.11.2019
Zdráhate sa nastúpiť do autobusu z obavy z bacilov, ktoré sa na vás valia z každej strany? Dodržte pár zásad a riziko infikovania zminimalizujete... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Praktické rady: Zelenina, mäso či prílohy. Ako ich uchovať bez skazenia?
TASR
bd