predplatne
 

Prečo mrazené ovocie a zelenina môžu byť zdravšie než čerstvé? Odložte si hneď!

01.07.2019

Najnovší výskum ukázal, že mrazené plody mnohokrát obsahujú viac vitamínov než čerstvé varianty. Ako je to možné?

V ľade ukryté zdravie. Pripravte sa na celý rok už dnes a zamrazte si vitamíny.

V ľade ukryté zdravie. Pripravte sa na celý rok už dnes a zamrazte si vitamíny.Autor: Shutterstock

V záhradách všetko pomaly dozrieva a tak postupne začnete zbierať plody svojej práce alebo si zájdete na trh, kde si od lokálnych pestovateľov kúpite čerstvú zeleniny či ovocie. Poctivo vypestované plody sú na nezaplatenie, najmä ak ich máte možnosť uschovať na „horšie časy“, teda na mesiace, keď ich sezóna pominie. Prečo to robiť, vysvetlil najnovší výskum, ktorý porovnával výživovú hodnotu čerstvého a mrazeného ovocia i zeleniny v rôznych obdobiach počas roka. A výsledky prekvapili!

Čítajte aj: Najlepšie domáce koreniny a dochucovadlá, ktoré nezdvihnú hladinu histamínu

„Ak nezvládnete skonzumovať ovocie a zeleninu do dvoch dní po zbere, potom ju neváhajte zamraziť,“ radí pre CNN rastlinný fyziológ Gene Lester, ktorý je vedúcim národného programu pre americké ministerstvo poľnohospodárstva. Podľa odborníka je to najlepšie, čo v danej situácii môžete robiť. Suroviny si tak uchovajú maximum výživných látok, ale aj farbu a chuť, oceníte to najmä v zimných mesiacoch. 

Domáce vs. kupované

Hoci väčšinu ovocia a zeleniny si môžete kúpiť v čerstvej podobe kedykoľvek počas roka, s kvalitou, ktorú budete mať v mrazničke z vlastných zásob, sa to však porovnávať nedá. Kupované plodiny sú urýchľované hnojivami a ošetrované chemickými postrekmi, okrem toho je často zber robený pred samotným dozretím, preto majú zväčša podstatne menej živín ako zrelé alebo mrazené ovocie. Platí, že radšej si zamraziť kvalitné sezónne plodiny, ktoré majú viac vitamínov a mnohých ďalších živín, ako si ich kupovať počas roka z neznámeho zdroja. 

Vyberáte z melóna zrniečka? Robíte chybu! Prečo sa ich oplatí pohrýzť?

Teplom stráca

U zeleniny môže byť situácia podobná, ale aj nemusí. Záleží to aj od tepelného spracovania pred samotným mrazením, takzvaným blanšírovaním. Pri blanšírovanie sa totiž ničia enzýmy, ktoré by inak spôsobili, že zelenina zhnedne a stratí pôvodnú farbu aj chuť. „Blanšírovanie naviac mení štruktúru vlákna, vďaka čomu je zelenina mäkšia a menej chrumkavá. Žiaľ, kvôli tepelnému spracovaniu zelenina stráca až 50% vitamínu C, ktorý je citlivý na teplo,“ vysvetľuje Lester.

9 nízkokalorických náhrad obľúbených potravín. Zachutia vám 

Skorý zber

Paradoxne však aj po blanšírovaní môžu byť nakoniec z pohľadu výživy mrazená zelenina a ovocie hodnotnejšie než kúpené suroviny mimo sezóny. Plná zrelosť a ich kvalita zohráva dôležitú úlohu. Dovezené ovocie a zelenina sa často zbierajú nezrelé, potom absolvujú dlhú cestu v chladenom kamióne a následne sa nechávajú dozrieť niekoľko dní v sklade a až potom sa dostávajú na pulty obchodov.

„Suroviny tak strácajú živiny nielen skorým zberom, ale tiež v dôsledku vystavenia kyslíka počas prepravy a skladovania,“ upozorňuje odborník. Keď potom porovnáte ovocie alebo zeleninu, ktoré boli pri spracovaní hneď zmrazené s tými, ktoré museli prejsť v čerstvom stave pol zemegule, výsledok je jasný. Obsah pre zdravie dôležitých živín v mrazených surovinách je teda vyšší. 

Môže vás zaujímať:

Autor: nh
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Krutý horoskop: Úchylky i šialenstvo. Ktoré poruchy sú typické pre vaše znamenie?

Krutý horoskop: Úchylky i šialenstvo. Ktoré poruchy sú typické pre vaše znamenie?

včera
Máte sklon k narcistickej poruche osobnosti, žiarlivosti alebo ľahšie podliehate depresii? Kedy sa ľuďom v znamení Váh zhoršuje... Čítať viac
 
Neurochirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

Neurochirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

20.10.2019
Lekár odchádza z práce až vtedy, keď má všetko hotové. Vystríhali ho, že v neurochirurgii neexistuje pracovný čas. Čítať viac
 
Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

19.10.2019
Viete, kedy je čas utekať k lekárovi? Niektoré symptómy nemôžete jednoducho ignorovať. Ktoré problémy s dýchaním či vylučovaním,... Čítať viac
 
Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

18.10.2019
Návrat k prírode pre mnohých znamená odmietať nielen mobily, plasty, autá, ale aj lieky. Rastlina však nevyrieši každú chorobu, dokonca... Čítať viac
 
Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

17.10.2019
Lekári až po 4 rokoch zistili, prečo chlapec takmer prestal vidieť. Jedol len junk food, jedlá bez výživných látok, zato s množstvom... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Prečo mrazené ovocie a zelenina môžu byť zdravšie než čerstvé? Odložte si hneď!
nh