Prikrývate jedlo hliníkovou či plastovou fóliou? Neriskujte zdravie!
11. februára 2019

Uvarené jedlo vydrží v chladničke aj pár dní za predpokladu, že ho uchovávate správne.

Ešte stále patríme k národom, ktoré si jedlo ako-tak vážia a nezjedené zvyšky hneď nevyhodia. Na rozdiel od Američanov, zvyknutých na okamžitú spotrebu a plytvanie z nadbytku, alebo južných Európanov, ktorí preferujú čerstvé pokrmy najmä pre klimatické podmienky, v ktorých žijú.

V chladničke, ale nie pod fóliou

Patríte k tým, ktorí zvyšky najčastejšie nechajú na tanieri a zakryjú ho hliníkovou, prípadne plastovou fóliou? „Zabaliť jedlo do alobalu je najrýchlejšia a najjednoduchšia metóda,“ uvažuje Gitka. Rozhodne však nie najzdravšia.

FOTO: 13 potravín, ktoré v chladničke strácajú hodnotu i chuť. Rýchlo ich vyberte!

Už 2 hodiny pri izbovej teplote totiž stačia, aby sa vo varenom, pečenom či dusenom pokrme rozmnožili baktérie, ktoré spôsobujú otravu jedlom. Tak, ako človek potrebuje na dýchanie vzduch, tieto baktérie potrebujú na svoj rast kyslík. Ak pokrmy necháte dlhšie stáť mimo chladničky, alebo ich do nej vložíte, ale prikryjete ich len alumíniovou či inou fóliou, riziko ostáva. Najmä ak sa fólia pretrhne. Jedlo pod ňou totiž nie je dostatočne chránené pred kyslíkom, ktorý nebezpečným baktériám prospieva.

Darí sa im pri nízkych aj vysokých teplotách

Baktérii Bacillus cereus sa darí pri teplote 5 až 60 stupňov. Kontaminuje najmä potraviny rastlinného pôvodu, ale nepohrdne ani mäsom a mliečnymi výrobkami. Ak jedlo nespracujete dostatočne, teda viac ako na 100 stupňov, neochráni vás ani ďalšie prihriatie. Spóry začnú v jedle s prístupom vzduchu klíčiť, nastáva vegetatívny rast baktérií, ktoré potom produkujú toxíny.

• Nie je chlieb ako chlieb. Čo vám hrozí, keď zjete tri dni starý krajec?

Aj Stafylococcus aureus kontaminuje takmer všetky jedlá. Do jedla ho často kuchár či kuchárka prenesie rankami a odreninami na svojich rukách z úst a nosa. Odoláva chladu aj vyšším teplotám, nezničí ho ani 20-minútové varenie pri 100 stupňoch. Keď sa rozmnoží, vyprodukuje množstvo toxínov.

Najlepšie vo vzduchotesných dózach

Otravy stafylokokom aj bacilusom sa prejavujú podobne - nevoľnosťou, zvracaním, brušnými kŕmi či hnačkami. Laik ich neraz ťažko odlíši virózy, známej ako črevná chrípka. Ak sa im chcete vyhnúť, dodržiavajte tieto zásady:

  • Varené, dusené a pečené pokrmy nenechávajte pri izbovej teplote dlhšie ako 2 hodiny.
  • Jedlo rýchlo schlaďte, po vychladnutí ho zabaľte do vzduchotesných potravinových dóz. Ak vám ho ostane viac, časť môžete nechať v škatuľkách v chladničke, časť dajte zamraziť. Nestačí ho prikryť hliníkovou či plastovou fóliou.
  • Pri opätovnom podávaní ohrejte pokrm aspoň na 75 stupňov.

Praktické rady: Zelenina, mäso či prílohy. Ako ich uchovať bez skazenia? 

.Autor: Adriana Fábryová

viac článkov
Prikrývate jedlo hliníkovou či plastovou fóliou? Neriskujte zdravie!
Adriana Fábryová