predplatne
 

Rakovina z grilovania? Slanina a či údené mäso nie su tou najvhodnejšou voľbou na gril

08.07.2019

Letná grilovacia sezóna je tu! Dávate si pozor na karcinogény, ktoré môžu vzniknúť opekaním či grilovaním mastných mäsových výrobkov?

Letné večery sú ideálnou dobou na grilovanie. Tento americký rituál ale môže prináša zdravotné riziká.

Letné večery sú ideálnou dobou na grilovanie. Tento americký rituál ale môže prináša zdravotné riziká. Autor: Shutterstock

K zdravým a nízkokalorickým formám prípravy jedál patrí aj grilovanie, pretože pri úprave pokrmov na grile nepotrebujete použiť ďalší tuk. Nie je ale úplne jedno, ktoré jedlo týmto spôsobom pripravujete. Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Upozornila na to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová.
"Použitá soľ sa vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku," povedala odborníčka na zdravú výživu. 

Neprehliadnite: GRIL dobroty môžu podlomiť zdravie. Nebezpečný je až DRUHÝ hryz!

Pri takejto príprave jedla je dôležité sa vyvarovať zásadným chybám, ktoré by mohli byť zdraviu škodlivé a rizikové. "Na opekanie či grilovanie nie je vhodné mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú kancerogénne látky," zdôraznila odborníčka. Rovnako neodporúča do pripravovaného mäsa pichať, ale len ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa totiž podľa jej slov v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa na škodlivé benzpyrény.

Stačí iba jedna zmena a z grilovania bude zdravší pôžitok

Niektorí gurmáni pred záverom opekania polejú mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. "Ani tento postup nie je správny, pretože väčšinou vzniknutý dym znehodnotí opekané jedlo," dodala.

Mohlo by vás zaujímať: 

Autor: TAST, lua
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

včera
Viete, kedy je čas utekať k lekárovi? Niektoré symptómy nemôžete jednoducho ignorovať. Ktoré problémy s dýchaním či vylučovaním,... Čítať viac
 
Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

18.10.2019
Návrat k prírode pre mnohých znamená odmietať nielen mobily, plasty, autá, ale aj lieky. Rastlina však nevyrieši každú chorobu, dokonca... Čítať viac
 
Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

17.10.2019
Lekári až po 4 rokoch zistili, prečo chlapec takmer prestal vidieť. Jedol len junk food, jedlá bez výživných látok, zato s množstvom... Čítať viac
 
Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

16.10.2019
Múry, okná a balkóny rodinných domov či panelákov zaplavili uplynulý víkend znova nepríjemné ázijské lienky. Čítať viac
 
10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

10 prekvapivých vecí, ktoré poškodzujú srdce. Niektoré zlozvyky robíte každý deň

16.10.2019
Máte pocit, že sa vás kardiovaskulárne choroby netýkajú? Možno máte pravdu a možno denne robíte činnosti, ktoré k ich vzniku prispievajú.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Rakovina z grilovania? Slanina a či údené mäso nie su tou najvhodnejšou voľbou na gril
TAST
lua