predplatne
 

Rakovina z grilovania? Slanina a či údené mäso nie su tou najvhodnejšou voľbou na gril

08.07.2019

Letná grilovacia sezóna je tu! Dávate si pozor na karcinogény, ktoré môžu vzniknúť opekaním či grilovaním mastných mäsových výrobkov?

Letné večery sú ideálnou dobou na grilovanie. Tento americký rituál ale môže prináša zdravotné riziká.

Letné večery sú ideálnou dobou na grilovanie. Tento americký rituál ale môže prináša zdravotné riziká. Autor: Shutterstock

K zdravým a nízkokalorickým formám prípravy jedál patrí aj grilovanie, pretože pri úprave pokrmov na grile nepotrebujete použiť ďalší tuk. Nie je ale úplne jedno, ktoré jedlo týmto spôsobom pripravujete. Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Upozornila na to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová.
"Použitá soľ sa vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku," povedala odborníčka na zdravú výživu. 

Neprehliadnite: GRIL dobroty môžu podlomiť zdravie. Nebezpečný je až DRUHÝ hryz!

Pri takejto príprave jedla je dôležité sa vyvarovať zásadným chybám, ktoré by mohli byť zdraviu škodlivé a rizikové. "Na opekanie či grilovanie nie je vhodné mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú kancerogénne látky," zdôraznila odborníčka. Rovnako neodporúča do pripravovaného mäsa pichať, ale len ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa totiž podľa jej slov v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa na škodlivé benzpyrény.

Stačí iba jedna zmena a z grilovania bude zdravší pôžitok

Niektorí gurmáni pred záverom opekania polejú mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. "Ani tento postup nie je správny, pretože väčšinou vzniknutý dym znehodnotí opekané jedlo," dodala.

Mohlo by vás zaujímať: 

Autor: TAST, lua
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Ako zistíte, že si bazén niekto pomýlil s toaletou? Zamerajte sa na pach chlóru!

Ako zistíte, že si bazén niekto pomýlil s toaletou? Zamerajte sa na pach chlóru!

dnes
Ste na kúpalisku a z bazéna sa k vám šíri prenikavý zápach chlóru. Ste spokojní, myslíte si, že voda je teraz dostatočne čistá. Lenže,... Čítať viac
 
Esenciálne oleje liečia telo aj dušu. Ktorý vám pomôže pri strese či úzkosti?

Esenciálne oleje liečia telo aj dušu. Ktorý vám pomôže pri strese či úzkosti?

včera
Zmocňujú sa vás pocity neistoty? Pracovné povinnosti vám prerastajú cez hlavu a neviete čo skôr? Upokojte svoj dušu príjemnou vôňou... Čítať viac
 
VIDEO: 9 typov bolestí sa spája s emóciami. Aká časť tela trápi sebcov, ktorá osamelých?

VIDEO: 9 typov bolestí sa spája s emóciami. Aká časť tela trápi sebcov, ktorá osamelých?

16.07.2019
Bolesť neprejde, kým nespravíte pokrok v citovom živote. Zdravie tela a psychika sú prepojené. Skúsite, či to funguje? Čítať viac
 
10 dôvodov, prečo vám počas letných mesiacov opúchajú nohy či členky

10 dôvodov, prečo vám počas letných mesiacov opúchajú nohy či členky

16.07.2019
Pre mnohých z nás je leto obdobím, keď takmer denne bojujeme s opuchnutými nohami. Teplé počasie znamená väčšiu záťaž pre náš žilový... Čítať viac
 
Pohár tohto nápoja dvíha riziko rakoviny. V lete ho pijete denne

Pohár tohto nápoja dvíha riziko rakoviny. V lete ho pijete denne

15.07.2019
Aj na pohľad zdravý pohár sa vám môže vypomstiť. Pozor, čo si doň lejete. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Rakovina z grilovania? Slanina a či údené mäso nie su tou najvhodnejšou voľbou na gril
TAST
lua