predplatne
 

Nedajte sa nachytať! Mnohé potraviny majú po zohriatí viac kalórií ako za studena

24.01.2020

Informácie o kalorických hodnotách potravín nie sú vždy smerodajné. Ak si potrebujete zrátať, koľko kalórií zjete, musíte pri ich počítaní zohľadniť, či jete potravinu surovú alebo uvarenú. Je v tom rozdiel!

Počítanie kalórií podľa tabuliek je tak trochu omyl. Hlavne pri zelenine sú hodnoty úplne iné, ak si ju chcete blanšírovať či variť.

Počítanie kalórií podľa tabuliek je tak trochu omyl. Hlavne pri zelenine sú hodnoty úplne iné, ak si ju chcete blanšírovať či variť.Autor: Shutterstock

Na prvý pohľad to nemá veľkú logiku, no ak schrúmete surovú mrkvu alebo zjete tú istú mrkvu uvarenú, vaše telo z nej získa iné množstvo kakórií. Je totiž rozdiel, koľko má nejaká potravina kalórií, a aká je jej kalorická dostupnosť, čiže koľko kalórií vaše telo absorbuje. Buďme konkrétnejší. Napríklad balíček orieškového mixu má 180 kalórií, ale jeho kalorická dostupnosť je len 120 kalórií.  Inokedy je to práve naopak. Napríklad 100 g surových morčacích pŕs má kalorickú hodnotu asi 160 kalórií, ale po tepelnej úprave je to takmer o 50% viac. Ktoré ďalšie potraviny majú inú kalorickú dostupnosť než sú jej kalorické hodnoty uvedené na etikete? Súvisí to s tým, ako ľahko, prípadne ako ťažko naše telo spracúva jednotlivé potraviny. Príklady naznačili, že ľahšie spracovanie znamená viac získaných kalórií.

Klíčky, kapusta, karfiol, brokolica 

Rastlinná strava obsahuje spravidla veľa celulózy. Ak zeleninu jete surovú, veľkú časť vlákniny onedlho vylúčite. Ak si ju ale tepelne upravíte, celulóza sa rozpadá, je ľahšie stráviteľná a viac kalórií z nej absorbujete.

Predchádzajúca strana 1 / 5 Nasledujúca strana
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

9 najväčších zabijakov pečene. Porazte aspoň troch a budete žiť dlhšie

9 najväčších zabijakov pečene. Porazte aspoň troch a budete žiť dlhšie

dnes
Najhoršie miesto na kilá navyše je brucho, vrastú totiž rovno do pečene. Dobrá správa je, že aj pečeň môže schudnúť, ak jej to dovolíte.... Čítať viac
 
Váš príbeh: Bolesť na hrudi nepodceňujte! Marianovo srdce zachránili lekári už trikrát

Váš príbeh: Bolesť na hrudi nepodceňujte! Marianovo srdce zachránili lekári už trikrát

včera
Do nemocnice Mariána Grajzu prvý raz priviezli s bolesťou na hrudi doslova v hodine dvanástej. Druhý a tretí raz už vedel, o čo ide. Zachránili... Čítať viac
 
Bolesti hlavy, nervozita či smäd? Zdravie vám ničí suchý vzduch, zvlhčujte!

Bolesti hlavy, nervozita či smäd? Zdravie vám ničí suchý vzduch, zvlhčujte!

včera
Suchá sliznica je zraniteľnejšia, náchylnejšia na infekcie a môže vás zbaviť chuti. A nielen tej do jedla. Čítať viac
 
Chcete motiváciu, prečo sa učiť cudzí jazyk? S vaším mozgom sa deje niečo úžasné!

Chcete motiváciu, prečo sa učiť cudzí jazyk? S vaším mozgom sa deje niečo úžasné!

15.02.2020
Vedieť rozprávať cudzou rečou prináša skvelé bonusy. Presvedčia vás zaujímavé zistenia vedcov alebo sa presvedčte sami! Čítať viac
 
7 + 1 najčastejších problémov ľudí, ktorí nosia okuliare

7 + 1 najčastejších problémov ľudí, ktorí nosia okuliare

14.02.2020
Aj vy patríte k tým, ktorí si každé ráno musia nasadiť dioptrické okuliare? Tieto problémy vám budú určite veľmi známe. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Nedajte sa nachytať! Mnohé potraviny majú po zohriatí viac kalórií ako za studena
Martina Palovčíková