predplatne
 

RECEPT: Bezlepkový ČOKOkoláč s orieškami od lenivej kuchárky

25.05.2019

Celiakia nie je koniec sveta. Aj bez lepku si môžete vychutnať fantastické jedlo a dezerty. A tento čokoládový koláčik je toho dôkazom.

Autor: Produkcia, styling a foto Veronika Čopíková

Veronika Čopíková je slovenská blogerka roka 2017 v kategórii food. Analytička pracujúca na plný úväzok je vo voľnom čase foodblogerka, ktorá miluje sladké pečenie a prípravu ľahkých zdravých jedál. Na jej blogu nájdu milovníci varenia a pečenia rýchle, jednoduché a overené recepty s čo najmenším množstvom cukru a s použitím alternatívnych múk.

„Každé jedlo či prísadu sa snažím zachytiť fotoaparátom v emócii, ktorú vo mne vyvoláva. Pretože aj na tom, ako a s kým si jedlo vychutnáme, záleží,“ tvrdí Veronika. 

Na čokoládový koláč potrebujeme: 

  • okrúhlu formu s priemerom 20 cm
  • 200 g 70 % horkej čokolády
  • 110 ml panenského olivového oleja
  • 120 g trstinového cukru
  • 50 g mletých lieskových orechov
  • 5 vajec
  • štipka soli

Cez celiakiu sa prepracovali k prvej bezobalovej pekárni. Dobrožrúti sú obchod s nápadom

Postup

  1. Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu nalámanú na kocky.
  2. Keď je roztopená, pomaly na nízkych otáčkach mixéra k nej prišľaháme olivový olej.
  3. Postupne prisypávame dve tretiny trstinového cukru, ktorý pomaly zašľaháme do čokoládovo-olivovej zmesi.
  4. Misku preložíme na utierku, aby čokoláda trochu vychladla.
  5. Keď je zmes vlažná, pridáme mleté lieskové orechy, štipku soli, žĺtky a ručne premiešame.
  6. V druhej miske vyšľaháme bielky.
  7. Pri šľahaní pridávame po častiach cukor a šľaháme, až kým sa nám na snehu netvoria špičky.
  8. Sneh pridávame po lyžiciach do cesta a opatrne premiešavame, aby sa nám z neho nestratil vzduch.
  9. Hotové cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom a vyložili papierom na pečenie.
  10. Jeden papier dáme na dno formy a ďalším papierom vyložíme boky.
  11. Vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C asi 40 minút.
  12. Koláč vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
  13. Počas chladenia koláč vybledne a popraská.
  14. Pred podávaním ho môžete posypať jemnou vrstvou práškového cukru.


Produkcia, styling a foto Veronika Čopíková

Vyskúšajte aj tieto bezlepkové recepty: 

V tomto článku sa zaoberáme Celiakia ...viac
Autor: lsd, bd
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Čím dlhšie voľno, tým väčší podovolenkový stres?! TAKTO s ním zatočíte

Čím dlhšie voľno, tým väčší podovolenkový stres?! TAKTO s ním zatočíte

dnes
Stres je jedným zo základných príčin, ktoré v dnešnej dobe znižujú kvalitu života a často môžu viesť k problémom v rodine a vo vzťahoch,... Čítať viac
 
Majú farebné kontaktné šošovky vplyv na zdravie vašich očí?

Majú farebné kontaktné šošovky vplyv na zdravie vašich očí?

dnes
Kontaktné šošovky už dávno neslúžia len na zlepšenie videnia pri problémoch s refrakčnými očnými poruchami zraku. Čítať viac
 
Obľúbený herec zo seriálu Oteckovia prezradil, že miluje adrenalín. Kde má motorku?

Obľúbený herec zo seriálu Oteckovia prezradil, že miluje adrenalín. Kde má motorku?

včera
Seriálový právnik Ondrej a herec SND rád skočí salto alebo riskne jazdu na koni, no keď sa ohlási chrbát, vie, že sa musí ísť vyspať. Čítať viac
 
10 TOP spúšťačov bolesti hlavy. O 4 nemusí tušiť ani váš lekár

10 TOP spúšťačov bolesti hlavy. O 4 nemusí tušiť ani váš lekár

14.09.2019
Ak viete zistiť, čo vám vyvolalo bolesť hlavy, môžete sa jej nabudúce vyhnúť, alebo zvoliť rýchlu pomoc. Čítať viac
 
Chystáte sa cez víkend randiť? S týmito znameniami zažijete najviac zábavy

Chystáte sa cez víkend randiť? S týmito znameniami zažijete najviac zábavy

13.09.2019
Poznáte to, stretnete človeka a o pár minút sa spolu rozprávate ako keby ste sa poznali večnosť. A keď vás dokáže rozosmiať, hneď sa cítite... Čítať viac
 
 

wanda.sk

RECEPT: Bezlepkový ČOKOkoláč s orieškami od lenivej kuchárky
lsd
bd