predplatne
 

RECEPT: Pizza, ktorá nenafukuje. Ľahká, kvásková, aj pre bezlepkáčov

09.06.2018

Zaručene si ju zamilujete, aj keď vám lepok nerobí problémy. Len tak, pre zmenu. Je veľmi chutná a vďaka kvásku ľahko stráviteľná.

Recept na pizzu v lete ako stvorený. Aj keď držíte líniu.

Recept na pizzu v lete ako stvorený. Aj keď držíte líniu. Autor: Laura Witteková

Natália Žúreková-Štefková je majsterka v kváskovaní. Na konte má už dve knihy aj umiestnenie v TOP 10 blogerov roka 2017. Neznáša diéty a štúdium nutričného poradenstva ju len utvrdilo v tom, že čo je zdravé, môže byť aj chutné. Opäť sme ju oslovili a pripravila si pre vás niekoľko úžasných receptov z kvásku. Tu je prvý! 

Na cesto:

  • 100 g ryžovej múky,
  • 80 g pšenovej múky,
  • 20 g amarantovej múky,
  • 10 g tapiokovej múky,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 1 lyžička ryžového sladu,
  • 1 lyžička soli,
  • 1 lyžica bezlepkového materského kvásku,
  • 130 – 180 g vody.

Ako na kvások? Čítajte ►TU!

Paradajkový základ

  • mozzarella,
  • paradajky,
  • čerstvá bazalka,
  • ďalšie suroviny podľa chuti.

Máte prehľad v bezlepkových múkach? Špaldová k nim nepatrí 

Postup

  1. Odvážime 130 g vody. Rozmiešame v nej kvások a pridáme k ostatným surovinám.
  2. Podľa nasiakavosti múk pridáme vodu tak, aby vzniklo stredne husté cesto. Nemiesime ho!
  3. Misu s cestom prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín.
  4. Vykvasené cesto dáme na dosku pomúčenú ryžovou múkou, mierne ho postláčame, aby sme vypudili bublinky.
  5. Mokrými rukami cesto roztlačíme do malého kruhu. Následne prenesieme kruh na papier na pečenie. Finálne dotvarujeme mokrým valčekom alebo rukami do priemeru asi 20 cm a hrúbky 1 cm. Okraje necháme hrubšie.
  6. Cesto jemne pofŕkame vodou a pol hodiny až hodinu necháme oddychovať prikryté fóliou.
  7. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 250 °C s tým, že od začiatku rozohrievania rúry dáme dnu aj plech, na ktorom budeme pizzu piecť.
  8. Snímeme fóliu z cesta, nanesieme paradajkový základ. Na cesto pokladieme paradajky, bazalku a syr. Kraje potrieme olejom.
  9. Pizzu prenesieme pomocou sádzacej lopaty na vyhriaty plech a pečieme v hornej tretine rúry 5-7 minút. Keď sú okraje zlatisté, pizza je hotová.

Kváskové dobroty, aj s FOTOpostupom:

Ďalšie zdravé RECEPTY: 

V tomto článku sa zaoberáme Celiakia ...viac
Autor: Veronika Daničová, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Ste bez energie a často ochoriete? 2 hodnoty si DOMA kontrolujte a budete OK

Ste bez energie a často ochoriete? 2 hodnoty si DOMA kontrolujte a budete OK

včera
Prekúrený vzduch môže za vašu bolesť hlavy, únavu a opakované zápaly. Čím suchší je, tým viac sa v ňom darí vírusom a baktériám. Ako mať... Čítať viac
 
FOTO: Nie, neklame vás zrak. Z krehkej blondínky je bizarná černoška

FOTO: Nie, neklame vás zrak. Z krehkej blondínky je bizarná černoška

včera
Martina Big (30) je už v rodnom Nemecku ikona. Nech spraví čokoľvek, ocitne sa na titulných stránkach novín. A robí toho naozaj dosť.... Čítať viac
 
Zmerajte si pulz! Hlási u vás jedno zo 4-och vážnych ochorení?

Zmerajte si pulz! Hlási u vás jedno zo 4-och vážnych ochorení?

22.01.2019
Pravidelne si siahnite na zápästie a počítajte. Aj tento jednoduchý úkon vám môže zachrániť život. Aj pomalý je problém! Čítať viac
 
Máte výrazne červený jazyk? Alebo je dožlta? Zbystrite!

Máte výrazne červený jazyk? Alebo je dožlta? Zbystrite!

22.01.2019
Ružový jazyk znamená, že s ním je všetko v poriadku. Máte ho zelený? Oranžový? Červený? Než sa začnete znervózňovať, spomeňte si, či... Čítať viac
 
Je tu najdepresívnejší deň roka. Pomôže vám úžasný recept Severanov

Je tu najdepresívnejší deň roka. Pomôže vám úžasný recept Severanov

21.01.2019
Vedeli ste, že množstvo denného svetla môže zlepšiť náladu? Aby vás „modrý pondelok” nerozhodil, skúste to ako Nóri či Švédi. Čítať viac
 
 

wanda.sk

RECEPT: Pizza, ktorá nenafukuje. Ľahká, kvásková, aj pre bezlepkáčov
Veronika Daničová
bd