predplatne
 

RECEPT: Pizza, ktorá nenafukuje. Ľahká, kvásková, aj pre bezlepkáčov

09.06.2018

Zaručene si ju zamilujete, aj keď vám lepok nerobí problémy. Len tak, pre zmenu. Je veľmi chutná a vďaka kvásku ľahko stráviteľná.

Recept na pizzu v lete ako stvorený. Aj keď držíte líniu.

Recept na pizzu v lete ako stvorený. Aj keď držíte líniu. Autor: Laura Witteková

Natália Žúreková-Štefková je majsterka v kváskovaní. Na konte má už dve knihy aj umiestnenie v TOP 10 blogerov roka 2017. Neznáša diéty a štúdium nutričného poradenstva ju len utvrdilo v tom, že čo je zdravé, môže byť aj chutné. Opäť sme ju oslovili a pripravila si pre vás niekoľko úžasných receptov z kvásku. Tu je prvý! 

Na cesto:

  • 100 g ryžovej múky,
  • 80 g pšenovej múky,
  • 20 g amarantovej múky,
  • 10 g tapiokovej múky,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 1 lyžička ryžového sladu,
  • 1 lyžička soli,
  • 1 lyžica bezlepkového materského kvásku,
  • 130 – 180 g vody.

Ako na kvások? Čítajte ►TU!

Paradajkový základ

  • mozzarella,
  • paradajky,
  • čerstvá bazalka,
  • ďalšie suroviny podľa chuti.

Máte prehľad v bezlepkových múkach? Špaldová k nim nepatrí 

Postup

  1. Odvážime 130 g vody. Rozmiešame v nej kvások a pridáme k ostatným surovinám.
  2. Podľa nasiakavosti múk pridáme vodu tak, aby vzniklo stredne husté cesto. Nemiesime ho!
  3. Misu s cestom prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín.
  4. Vykvasené cesto dáme na dosku pomúčenú ryžovou múkou, mierne ho postláčame, aby sme vypudili bublinky.
  5. Mokrými rukami cesto roztlačíme do malého kruhu. Následne prenesieme kruh na papier na pečenie. Finálne dotvarujeme mokrým valčekom alebo rukami do priemeru asi 20 cm a hrúbky 1 cm. Okraje necháme hrubšie.
  6. Cesto jemne pofŕkame vodou a pol hodiny až hodinu necháme oddychovať prikryté fóliou.
  7. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 250 °C s tým, že od začiatku rozohrievania rúry dáme dnu aj plech, na ktorom budeme pizzu piecť.
  8. Snímeme fóliu z cesta, nanesieme paradajkový základ. Na cesto pokladieme paradajky, bazalku a syr. Kraje potrieme olejom.
  9. Pizzu prenesieme pomocou sádzacej lopaty na vyhriaty plech a pečieme v hornej tretine rúry 5-7 minút. Keď sú okraje zlatisté, pizza je hotová.

Kváskové dobroty, aj s FOTOpostupom:

Ďalšie zdravé RECEPTY: 

V tomto článku sa zaoberáme Celiakia ...viac
Autor: Veronika Daničová, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

Spíme na polmozgu ako delfíny? Expert: Fatálne následky zažívame denne

včera
Čo rozhodne o tom, či unavení dôjdete na diaľnici bezpečne do cieľa alebo nie? Čítať viac
 
Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

Mohol Marián Geišberg ešte žiť? 10 jasných varovaní rakoviny pľúc prehliadate

12.11.2018
Umelec podľahol zákernému ochoreniu. Patrí k tým, ktoré sa často hlásia nenápadne. Aj vy sa tvárite, že sa nič nedeje? Čítať viac
 
VIDEO: Ako si privolať najlepšieho priateľa

VIDEO: Ako si privolať najlepšieho priateľa

12.11.2018
Vraví sa, že najlepší priateľ človeka je pes. Aby to naozaj platilo, musíte vedieť spolu komunikovať a psík vás musí poslúchať. Čítať viac
 
TOP posila pre imunitu. Túto sezónu vás chrípka nedostane

TOP posila pre imunitu. Túto sezónu vás chrípka nedostane

11.11.2018
Nečakajte, kým ochoriete. Stavte na kombináciu správnych posíl a chrípke nedáte šancu! Čítať viac
 
FOTO: Ben Affleck bojuje so závislosťou už 17 rokov. Nie je v tom sám

FOTO: Ben Affleck bojuje so závislosťou už 17 rokov. Nie je v tom sám

10.11.2018
Vedia, aké dôležité je prestať piť. Ale aj aké je ľahké do toho padnúť znova a znova. Boj so závislosťami býva na dlhé lakte. Svoje o tom... Čítať viac
 
 

wanda.sk

RECEPT: Pizza, ktorá nenafukuje. Ľahká, kvásková, aj pre bezlepkáčov
Veronika Daničová
bd