predplatne
 

RECEPT: Pizza, ktorá nenafukuje. Ľahká, kvásková, aj pre bezlepkáčov

09.06.2018

Zaručene si ju zamilujete, aj keď vám lepok nerobí problémy. Len tak, pre zmenu. Je veľmi chutná a vďaka kvásku ľahko stráviteľná.

Recept na pizzu v lete ako stvorený. Aj keď držíte líniu.

Recept na pizzu v lete ako stvorený. Aj keď držíte líniu. Autor: Laura Witteková

Natália Žúreková-Štefková je majsterka v kváskovaní. Na konte má už dve knihy aj umiestnenie v TOP 10 blogerov roka 2017. Neznáša diéty a štúdium nutričného poradenstva ju len utvrdilo v tom, že čo je zdravé, môže byť aj chutné. Opäť sme ju oslovili a pripravila si pre vás niekoľko úžasných receptov z kvásku. Tu je prvý! 

Na cesto:

  • 100 g ryžovej múky,
  • 80 g pšenovej múky,
  • 20 g amarantovej múky,
  • 10 g tapiokovej múky,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 1 lyžička ryžového sladu,
  • 1 lyžička soli,
  • 1 lyžica bezlepkového materského kvásku,
  • 130 – 180 g vody.

Ako na kvások? Čítajte ►TU!

Paradajkový základ

  • mozzarella,
  • paradajky,
  • čerstvá bazalka,
  • ďalšie suroviny podľa chuti.

Máte prehľad v bezlepkových múkach? Špaldová k nim nepatrí 

Postup

  1. Odvážime 130 g vody. Rozmiešame v nej kvások a pridáme k ostatným surovinám.
  2. Podľa nasiakavosti múk pridáme vodu tak, aby vzniklo stredne husté cesto. Nemiesime ho!
  3. Misu s cestom prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín.
  4. Vykvasené cesto dáme na dosku pomúčenú ryžovou múkou, mierne ho postláčame, aby sme vypudili bublinky.
  5. Mokrými rukami cesto roztlačíme do malého kruhu. Následne prenesieme kruh na papier na pečenie. Finálne dotvarujeme mokrým valčekom alebo rukami do priemeru asi 20 cm a hrúbky 1 cm. Okraje necháme hrubšie.
  6. Cesto jemne pofŕkame vodou a pol hodiny až hodinu necháme oddychovať prikryté fóliou.
  7. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 250 °C s tým, že od začiatku rozohrievania rúry dáme dnu aj plech, na ktorom budeme pizzu piecť.
  8. Snímeme fóliu z cesta, nanesieme paradajkový základ. Na cesto pokladieme paradajky, bazalku a syr. Kraje potrieme olejom.
  9. Pizzu prenesieme pomocou sádzacej lopaty na vyhriaty plech a pečieme v hornej tretine rúry 5-7 minút. Keď sú okraje zlatisté, pizza je hotová.

Kváskové dobroty, aj s FOTOpostupom:

Ďalšie zdravé RECEPTY: 

V tomto článku sa zaoberáme Celiakia ...viac
Autor: Veronika Daničová, bd
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Pobolievajú vás kríže? Možno sú vaše stavce len smädné

Pobolievajú vás kríže? Možno sú vaše stavce len smädné

včera
Chrbticu môžete trápiť nielen dlhým sedením či nevhodným zdvíhaním ťažkých krabíc, ale i nedostatočný pitným režimom. Kedy ste naposledy... Čítať viac
 
Neviete vyplniť poštovú poukážku? 10 najčastejších príznakov Alzheimera

Neviete vyplniť poštovú poukážku? 10 najčastejších príznakov Alzheimera

21.09.2018
Vyššie vzdelanie je výbornou prevenciou pred vznikom Alzheimerovej choroby. Napriek tomu ochorenie ohrozuje najmä tých, ktorí... Čítať viac
 
Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

Pre tých, ktorí v práci nehovoria NIE: Ako nevyhorieť a stanoviť si limity

19.09.2018
Ste perfekcionista? Neviete nadriadenému či kolegom povedať nie? Zmeňte to. Aspoň raz za čas. Čítať viac
 
Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

Doprajte si: 7 dôvodov, prečo krátky šlofík cez deň prospieva

18.09.2018
Čo sa stane s vaším telom, keď si po obede pospíte? Taký „šlofík“ robí zázraky. Prečo sa oplatí? Čítať viac
 
7 mýtov o vlasoch, ktorým veríte zbytočne

7 mýtov o vlasoch, ktorým veríte zbytočne

17.09.2018
Padajú vám vlasy, sú riedke, alebo ich jednoducho máte iné, ako by ste chceli? Vitajte v klube! Viete, ktorým vlasovým poverám netreba... Čítať viac
 
 

wanda.sk

RECEPT: Pizza, ktorá nenafukuje. Ľahká, kvásková, aj pre bezlepkáčov
Veronika Daničová
bd