predplatne
 

RECEPT: Slaná palacinková torta so špenátom a s ricottou

24.08.2019

Ak milujete palacinky, táto torta je presne pre vás. Ľahučkú slaná pochúťka poteší vaše chuťové poháriky.

Palacinky - maškrta celého sveta. Patria medzi najznámejšie a najobľúbenejšie jedlá v domácnotiach či v luxusných reštauráciach. Palacinky sa v rôznych formách a podobách objavovali vo viacerých krajinách. Práve vo Francúzsku a Anglicku sú známe ako torta krep. Poznáte aj na slano plnené palacinky? V súčasnosti sú dokonca viac populárne ako tie sladké.

Na prípravu palacinkovej torty potrebujeme:

Na palacinky:

  • 2 vajcia
  • 220 g hladkej špaldovej múky
  • 450 m l kvalitného mlieka
  • štipka soli
  • olivový olej na potretie panvice

Vyskúšajte tiež►RECEPT: Super rýchly ovocný koláč so sezónnym ovocím

Na plnku:

  • 20 g masla
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 250 g ricotty
  • 1 vajce
  • 100 g nízkotučného eidamu
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup:

Všetky suroviny na palacinky zmixujeme a cesto necháme asi 10 minút odpočívať. Palacinky dozlatista opečieme na troche olivového oleja a poukladáme na seba. Z tejto dávky budeme mať asi 10 kusov. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme mrazený špenát a necháme ho rozpustiť. Za občasného miešania špenát asi 15 minút dusíme. Dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou a čiernym korením. Ricottu zmiešame s vajcom, dochutíme soľou a čiernym korením. Okrúhlu formu vymastíme maslom a začneme vrstviť palacinkovú tortu: palacinka – tenká vrstva ricotty – palacinka – špenát. Zakončíme palacinkou, ktorú potrieme ricottou a obložíme alebo posypeme syrom. Pečieme asi 30 minút pri teplote 190 °C. Po upečení necháme palacinkovú tortu 5 až 10 minút postáť, odstránime boky formy a nakrájame. Môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Autori receptov: Veronika Kašická, Viktória Janov, Lívia Šuľová

Mohlo by vás zaujímať: 

Autor: Lenka Štefánková, lua
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Leto končí, hurá k moru! Jesenná exotika nie je len pre snobov a boháčov

Leto končí, hurá k moru! Jesenná exotika nie je len pre snobov a boháčov

včera
Leto končí, no je len na vás záleží, či si teplo a slnko ešte užijete v plnej sile. Za veľmi prístupné ceny sa totiž práve teraz dá ísť nazbierať... Čítať viac
 
Pozor na nástrahy pri vytúženom relaxe: Plesne na nás číhajú v saunách i bazénoch

Pozor na nástrahy pri vytúženom relaxe: Plesne na nás číhajú v saunách i bazénoch

včera
Užili ste si leto pri bazénoch a už teraz sa tešíte na sezónu wellnesov? Pozor, návšteva verejných kúpalísk, plavární či wellness... Čítať viac
 
Vyplazte jazyk a zistite, či ste zdraví. Kedy vám ide o život?

Vyplazte jazyk a zistite, či ste zdraví. Kedy vám ide o život?

včera
Zdravý jazyk má peknú bledoružovú farbu. Oplatí sa ho do zrkadla vyplaziť najmä ráno. Čítať viac
 
Boľavý zub ohrozuje 7 dôležitých orgánov. Kedy si koledujete o vážny problém?

Boľavý zub ohrozuje 7 dôležitých orgánov. Kedy si koledujete o vážny problém?

17.09.2019
Odkladáte návštevu stomatológa, lebo viete, že bolesť z prerezávajúceho sa zuba múdrosti prejde ako naposledy? Možno máte oveľa... Čítať viac
 
Čím dlhšie voľno, tým väčší podovolenkový stres?! TAKTO s ním zatočíte

Čím dlhšie voľno, tým väčší podovolenkový stres?! TAKTO s ním zatočíte

16.09.2019
Stres je jedným zo základných príčin, ktoré v dnešnej dobe znižujú kvalitu života a často môžu viesť k problémom v rodine a vo vzťahoch,... Čítať viac
 
 

wanda.sk

RECEPT: Slaná palacinková torta so špenátom a s ricottou
Lenka Štefánková
lua