predplatne
 

Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní

12.07.2018

Kto sa chce starať o svoje zdravie, mal by vedieť aj tom ako správne uvariť a uchovávať uvarenú ryžu. Inak je dosť nebezpečná! V čom je háčik?

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.Autor: Shutterstock.com

Rovnako ako iné plodiny aj ryžu treba pri pestovaní ošetrovať, aby ju nepožrali škodcovia. Práve preto obsahuje toľko zvyškov arzénu, že sa treba pred a pri varení zbaviť. V uvarenej ryži sa zase rýchlo začne množiť baktéria Bacillus cereus, ktorá spôsobuje vracanie a hnačky. Ryžu ale netreba prestať jesť, treba ju len vedieť správne pripraviť. 

Čítajte aktuálnu tému ► Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

Najprv dôkladne vymáčať

Pred varením odmerané množstvo ryže namočte na noc do vody a tú potom zlejte, ryžu prepláchnite a varte ju v čistej vode. Ak takto dlho vopred neplánujete, čo budete variť, ryžu aspoň veľmi dôkladne a niekoľko razy premyte pred varením. Na varenie v klasickom pomere 2 diely vody a 1 diel ryže zabudnite. K 1 dielu ryže dajte vždy aspoň 5 dielov vody, ktorú po varení zlejete. Namáčaním a väčším množstvo vody sa zbavíte väčšiny zvyškov arzénu. Chronické vystavenie arzénu je spojené s množstvom zdravotných problémov, vrátane poruchy vývoju, srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny. 

Potom čím skôr ochladiť

Nezjedenú ryžu, ktorú chcete uchovať k ďalšiemu jedlu, odložte čím skôr do chladničky. Najneskôr do hodiny po uvarení. Väčšina ryže totiž obsahuje spóry baktérie Bacillus cereus, ktoré bez problémov prežijú varenie. V dôsledku tepelného šoku naopak dochádza k ich klíčeniu! Pri izbovej teplote si pekne rastú a produkujú emetický toxín, ktorý vyvoláva vracanie. Emetický syndróm môže dokonca ohroziť život v dôsledku náhleho zlyhania pečene

Zlé pečeňové výsledky? Začnite zmenou stravy, už o 3 dni bude lepšie

Pod 10 stupňov

Pre zamedzenie rastu baktérií B.cereus je nutné skladovať ryžu v teplote najviac 15 stupňov. Aby sa zamedzila aj tvorba emetického toxínu v uvarenej ryži, je potrebná teplota pod 12 stupňov, ešte lepšie pod 10 stupňov. Čím skôr teda uložíte ryžu do chladu pod 10 stupňov, tým menej nebezpečného toxínu sa v nej stihne vyprodukovať. Raz uvarená ryža sa odporúča ohrievať najviac jedenkrát.

A ešte „japonská“ finta. Do suši a ďalších japonských jedál sa dáva ryža premiešaná so špeciálnym ryžovým octom, ktorý zníži pH ryže a tým sa výranne obmedzí rast baktérií a teda aj tvorby toxínu. 

Autor: Martina Palovčíková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Oslabujete si dobrovoľne imunitu? Teraz musí pracovať naplno

Oslabujete si dobrovoľne imunitu? Teraz musí pracovať naplno

dnes
Za prechladnutím sa môže skrývať vyše dvesto rozličných vírusov. Jeden prekonáte, druhý sa vás chytí. Preto sa oplatí, aby vaša imunita... Čítať viac
 
VIDEO: Pozrite sa, prečo telo bez železa trpí

VIDEO: Pozrite sa, prečo telo bez železa trpí

včera
Odborníčka na krv prezradila, čo sa deje s organizmom, keď máte málo železa a špecialistka na zdravé jedlo zase, čo si máte dať na tanier.... Čítať viac
 
To zahreje! Rozdávame 333 veselých ponožiek 

To zahreje! Rozdávame 333 veselých ponožiek 

včera
333 našich čitateľov bude mať túto zimu nôžky pekne v teple. Postarajú sa o to hrejivé Fusakle, ktoré vám bude každý závidieť. Čítať viac
 
60 sekúnd, ktoré vám môžu pomôcť zmeniť život k lepšiemu

60 sekúnd, ktoré vám môžu pomôcť zmeniť život k lepšiemu

včera
Ak ste už aj vy prekročili hranicu 40 roku života, nasledujúca správa sa týka aj Vás. Čítať viac
 
V ktorú nočnú hodinu sa budíte? Prezradí, ktorý orgán súrne volá o pomoc

V ktorú nočnú hodinu sa budíte? Prezradí, ktorý orgán súrne volá o pomoc

19.11.2018
To, kedy sa v noci preberiete, môže byť príznak choroby. Na ktorú časť tela treba zamerať pozornosť? Čítať viac
 
 

wanda.sk

Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní
Martina Palovčíková