Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní

12.07.2018

Kto sa chce starať o svoje zdravie, mal by vedieť aj tom ako správne uvariť a uchovávať uvarenú ryžu. Inak je dosť nebezpečná! V čom je háčik?

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.Autor: Shutterstock.com

Rovnako ako iné plodiny aj ryžu treba pri pestovaní ošetrovať, aby ju nepožrali škodcovia. Práve preto obsahuje toľko zvyškov arzénu, že sa treba pred a pri varení zbaviť. V uvarenej ryži sa zase rýchlo začne množiť baktéria Bacillus cereus, ktorá spôsobuje vracanie a hnačky. Ryžu ale netreba prestať jesť, treba ju len vedieť správne pripraviť. 

Čítajte aktuálnu tému ► Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

Najprv dôkladne vymáčať

Pred varením odmerané množstvo ryže namočte na noc do vody a tú potom zlejte, ryžu prepláchnite a varte ju v čistej vode. Ak takto dlho vopred neplánujete, čo budete variť, ryžu aspoň veľmi dôkladne a niekoľko razy premyte pred varením. Na varenie v klasickom pomere 2 diely vody a 1 diel ryže zabudnite. K 1 dielu ryže dajte vždy aspoň 5 dielov vody, ktorú po varení zlejete. Namáčaním a väčším množstvo vody sa zbavíte väčšiny zvyškov arzénu. Chronické vystavenie arzénu je spojené s množstvom zdravotných problémov, vrátane poruchy vývoju, srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny. 

Potom čím skôr ochladiť

Nezjedenú ryžu, ktorú chcete uchovať k ďalšiemu jedlu, odložte čím skôr do chladničky. Najneskôr do hodiny po uvarení. Väčšina ryže totiž obsahuje spóry baktérie Bacillus cereus, ktoré bez problémov prežijú varenie. V dôsledku tepelného šoku naopak dochádza k ich klíčeniu! Pri izbovej teplote si pekne rastú a produkujú emetický toxín, ktorý vyvoláva vracanie. Emetický syndróm môže dokonca ohroziť život v dôsledku náhleho zlyhania pečene

Zlé pečeňové výsledky? Začnite zmenou stravy, už o 3 dni bude lepšie

Pod 10 stupňov

Pre zamedzenie rastu baktérií B.cereus je nutné skladovať ryžu v teplote najviac 15 stupňov. Aby sa zamedzila aj tvorba emetického toxínu v uvarenej ryži, je potrebná teplota pod 12 stupňov, ešte lepšie pod 10 stupňov. Čím skôr teda uložíte ryžu do chladu pod 10 stupňov, tým menej nebezpečného toxínu sa v nej stihne vyprodukovať. Raz uvarená ryža sa odporúča ohrievať najviac jedenkrát.

A ešte „japonská“ finta. Do suši a ďalších japonských jedál sa dáva ryža premiešaná so špeciálnym ryžovým octom, ktorý zníži pH ryže a tým sa výranne obmedzí rast baktérií a teda aj tvorby toxínu. 

Autor: Martina Palovčíková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Sprcha nevylepší iba cievy! Studená voda dokáže doslova zázraky! - PRINT

Sprcha nevylepší iba cievy! Studená voda dokáže doslova zázraky! - PRINT

dnes
Sprchovanie vám dokáže vyčistiť myšlienky, ale výborne prospieva celému organizmu. Dokáže vás vylepšiť od hlavy po päty. Neváhajte... Čítať viac
 
Nafúkate z nealko piva či sladkostí? Vieme, na čo stačí políciu upozorniť

Nafúkate z nealko piva či sladkostí? Vieme, na čo stačí políciu upozorniť

včera
Váhate, či si dopriať nealko pivo s 0,5 % alkoholu? A tušili ste, že alkohol je skrytý v obyčajných potravinách? Čítať viac
 
4 hlavné príznaky, že vaša pečeň môže byť poškodená

4 hlavné príznaky, že vaša pečeň môže byť poškodená

včera
Popri mozgu a srdci je pečeň najvýznamnejší orgán v našom tele. Fantastické je, že sa dokáže regenerovať. No sústavné ničenie nemá... Čítať viac
 
5 typov ľudí, ktorí sú sladkým terčom pre komáre. Patríte k nim?

5 typov ľudí, ktorí sú sladkým terčom pre komáre. Patríte k nim?

16.07.2018
Prečo komáre útočia pri grilovačke v záhrade alebo pri pohári vína na terase práve na vás a nie vášho suseda? Asi máte vlastnosti, ktoré... Čítať viac
 
Spoliehate sa pri ťažkostiach s mechúrom na brusnice? CHYBA!

Spoliehate sa pri ťažkostiach s mechúrom na brusnice? CHYBA!

16.07.2018
Augustové Zdravie vie, ako zápalu zjednodušujete cestu do uší aj do mechúra a hlavne, čím ho odtiaľ vyplavíte. Pre sto najrýchlejších... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní
Martina Palovčíková