predplatne
 

Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní

12.07.2018

Kto sa chce starať o svoje zdravie, mal by vedieť aj tom ako správne uvariť a uchovávať uvarenú ryžu. Inak je dosť nebezpečná! V čom je háčik?

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.

Ryža je skvelá potravina, ak viete, ako na ňu.Autor: Shutterstock.com

Rovnako ako iné plodiny aj ryžu treba pri pestovaní ošetrovať, aby ju nepožrali škodcovia. Práve preto obsahuje toľko zvyškov arzénu, že sa treba pred a pri varení zbaviť. V uvarenej ryži sa zase rýchlo začne množiť baktéria Bacillus cereus, ktorá spôsobuje vracanie a hnačky. Ryžu ale netreba prestať jesť, treba ju len vedieť správne pripraviť. 

Čítajte aktuálnu tému ► Salmonelóza v ovocí a zelenine. Dajte si pozor!

Najprv dôkladne vymáčať

Pred varením odmerané množstvo ryže namočte na noc do vody a tú potom zlejte, ryžu prepláchnite a varte ju v čistej vode. Ak takto dlho vopred neplánujete, čo budete variť, ryžu aspoň veľmi dôkladne a niekoľko razy premyte pred varením. Na varenie v klasickom pomere 2 diely vody a 1 diel ryže zabudnite. K 1 dielu ryže dajte vždy aspoň 5 dielov vody, ktorú po varení zlejete. Namáčaním a väčším množstvo vody sa zbavíte väčšiny zvyškov arzénu. Chronické vystavenie arzénu je spojené s množstvom zdravotných problémov, vrátane poruchy vývoju, srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny. 

Potom čím skôr ochladiť

Nezjedenú ryžu, ktorú chcete uchovať k ďalšiemu jedlu, odložte čím skôr do chladničky. Najneskôr do hodiny po uvarení. Väčšina ryže totiž obsahuje spóry baktérie Bacillus cereus, ktoré bez problémov prežijú varenie. V dôsledku tepelného šoku naopak dochádza k ich klíčeniu! Pri izbovej teplote si pekne rastú a produkujú emetický toxín, ktorý vyvoláva vracanie. Emetický syndróm môže dokonca ohroziť život v dôsledku náhleho zlyhania pečene

Zlé pečeňové výsledky? Začnite zmenou stravy, už o 3 dni bude lepšie

Pod 10 stupňov

Pre zamedzenie rastu baktérií B.cereus je nutné skladovať ryžu v teplote najviac 15 stupňov. Aby sa zamedzila aj tvorba emetického toxínu v uvarenej ryži, je potrebná teplota pod 12 stupňov, ešte lepšie pod 10 stupňov. Čím skôr teda uložíte ryžu do chladu pod 10 stupňov, tým menej nebezpečného toxínu sa v nej stihne vyprodukovať. Raz uvarená ryža sa odporúča ohrievať najviac jedenkrát.

A ešte „japonská“ finta. Do suši a ďalších japonských jedál sa dáva ryža premiešaná so špeciálnym ryžovým octom, ktorý zníži pH ryže a tým sa výranne obmedzí rast baktérií a teda aj tvorby toxínu. 

Autor: Martina Palovčíková
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Na zápchu pomôže ranný rituál. Stačí maličkosť a bude po probléme

Na zápchu pomôže ranný rituál. Stačí maličkosť a bude po probléme

dnes
K ďalším sprievodným javom zápchy patrí aj časté nadúvanie a bolesti brucha. Môžete to však ľahko zmeniť. Čítať viac
 
Magnézium môže pomôcť celej rodine

Magnézium môže pomôcť celej rodine

dnes
Magnézium (horčík) je pre telo veľmi dôležitý minerál. Pomáha nášmu organizmu správne a bezproblémovo fungovať v rozličných situáciách.... Čítať viac
 
Vedci si posvietili na nočné zmeny. Ktorá choroba stúpla u žien o 60 percent?

Vedci si posvietili na nočné zmeny. Ktorá choroba stúpla u žien o 60 percent?

včera
Pri nočnej práci určite zohráva dôležitú úlohu váš prirodzený biorytmus. Po rokoch sa však môžu nočné odraziť na vašom zdraví. Odborníci... Čítať viac
 
Stres ako provokatér 3 vážnych chorôb. 7 tipov stopne protest v tele

Stres ako provokatér 3 vážnych chorôb. 7 tipov stopne protest v tele

17.03.2019
Chronický stres spúšťa cukrovku, srdcové ochorenia aj rakovinu. Vyhnite sa im míľovými krokmi. Čítať viac
 
Adrenalín láka riskovať život. Ak klesne, môže vás to zabiť

Adrenalín láka riskovať život. Ak klesne, môže vás to zabiť

17.03.2019
Adrenalín je hormón úteku, preľaknutia, strachu. Dokáže telo nabudiť na maximálny výkon a tým vám zachrániť život. Prečo ním občas... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Ryža môže spôsobiť vážne problémy! Ak ju varíte takto, buďte pokojní
Martina Palovčíková