predplatne
 

Skladujete olivový olej, ako sa patrí? Na tomto mieste z neho spravíte nekvalitnú lacnotu

19.01.2020

Je chutný, výživný a zdravý. Ale len ak neurobíte tri základné chyby.

O svoj oliváč sa musíte starať, inak z neho veľa stratíte.

O svoj oliváč sa musíte starať, inak z neho veľa stratíte. Autor: Shutterstock.com

Milióny z nás ho používajú každý deň. V šaláte či na špagetách panenský olivový olej pomáha redukovať hladinu zlého cholesterolu, dodať telu antioxidanty a nenasýtené mastné kyseliny. Narozdiel od vína, olivový olej nezreje do lepšej chuti a platia preň zvláštne pravidlá. Vzduch, svetlo a teplo sú preň najväčšími nepriateľmi. Chránite ho?

Nemá byť na dosah

Ak si viete vybrať naozaj kvalitný olivový olej, viete ako má chutiť. Jemne horko, pripomína vám niečo z ovocia, zeleniny, či trávy. A podstatná je aj vôňa tesne po otvorení. Správna zmes vôní a chutí z neho však rýchlo vyprchá, ak fľašu s ním položíte tam kam nepatrí. Podľa expertov na varenie z Good Housekeeping Institute (GHI) je úplne najhoršie miesto práve to, kde ho položí väčšina z nás. Vedľa sporáka alebo varnej dosky. Zistenia inštitútu však ukázali, že dobre osvetlené a vyhriate miesto na vašej pracovnej doske olivový olej prinesie "octovejšiu", stuchnutú chuť.

Pre svaly aj cievy: 6 najvýživnejších a najchutnejších strukovín

Ideálne miesto

Ideálne miesto pre olivový olej je naopak chládok – ideálne medzi 14 až 18 stupňami Celzia, v tmavej miestnosti a fľaši s tesným vrchnákom. Takto mu chuť i vitamíny vydržia aj dva roky, ale len do doby, kým ho neotvoríte. Otvorený ho musíte spotrebovať do šiestich mesiacov. Už počas tejto doby stratí 20-30% vitamínu E. Ak ho nezatvárate vôbec, o všetok príde už do štyroch mesiacov. A to isté s vitamínmi robí aj teplota pri vyprážaní. Na horúcu panvicu naozaj nepatrí.

Čítajte aj: 

Autor: dab
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Váš príbeh: Bolesť na hrudi nepodceňujte! Marianovo srdce zachránili lekári už trikrát

Váš príbeh: Bolesť na hrudi nepodceňujte! Marianovo srdce zachránili lekári už trikrát

včera
Do nemocnice Mariána Grajzu prvý raz priviezli s bolesťou na hrudi doslova v hodine dvanástej. Druhý a tretí raz už vedel, o čo ide. Zachránili... Čítať viac
 
Bolesti hlavy, nervozita či smäd? Zdravie vám ničí suchý vzduch, zvlhčujte!

Bolesti hlavy, nervozita či smäd? Zdravie vám ničí suchý vzduch, zvlhčujte!

včera
Suchá sliznica je zraniteľnejšia, náchylnejšia na infekcie a môže vás zbaviť chuti. A nielen tej do jedla. Čítať viac
 
Chcete motiváciu, prečo sa učiť cudzí jazyk? S vaším mozgom sa deje niečo úžasné!

Chcete motiváciu, prečo sa učiť cudzí jazyk? S vaším mozgom sa deje niečo úžasné!

15.02.2020
Vedieť rozprávať cudzou rečou prináša skvelé bonusy. Presvedčia vás zaujímavé zistenia vedcov alebo sa presvedčte sami! Čítať viac
 
7 + 1 najčastejších problémov ľudí, ktorí nosia okuliare

7 + 1 najčastejších problémov ľudí, ktorí nosia okuliare

14.02.2020
Aj vy patríte k tým, ktorí si každé ráno musia nasadiť dioptrické okuliare? Tieto problémy vám budú určite veľmi známe. Čítať viac
 
Keď LÁSKA vyhasína: Vieme, čo pomôže rozdúchať plameň vášne!

Keď LÁSKA vyhasína: Vieme, čo pomôže rozdúchať plameň vášne!

14.02.2020
Z času na čas sa to stane každému páru. Dokonca aj tým najzamilovanejším. Keď opadne prvotná láska, vášeň a túžba pomôžu tie správne... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Skladujete olivový olej, ako sa patrí? Na tomto mieste z neho spravíte nekvalitnú lacnotu
dab