predplatne
 

Strašiak palmový olej: Naozaj je taký škodlivý?

11.02.2018

Dostali ste chuť na maslové sušienky a zistili ste, že namiesto masla obsahujú iba palmový olej? Takých by sa našlo, ale môžu vám skutočne ublížiť?

Palmový olej je lacnejší, znesie vyššie teploty a neprepaľuje sa.

Palmový olej je lacnejší, znesie vyššie teploty a neprepaľuje sa.Autor: Shutterstock.com

Naozaj je však dôvod báť sa ho, keď nájsť hotový výrobok bez neho je takmer nemožné?

Nehodnotný?

Na rozdiel od iných rastlinných olejov má ten palmový viac nasýtených mastných kyselín. Tie sú menej zdraviu prospešné než nenasýtené kyseliny. Najmä ak máte tukov v jedálnom lístku priveľa. „Problém je, keď sa palmovým tukom nahrádzajú výživovo hodnotnejšie tuky v pečive a sladkostiach,“ hovorí expertka na výživu Jana Jurkovičová, ktorej je jasné, prečo to výrobcovia robia. Palmový olej sa teší obľube u výrobcov najmä preto, lebo je lacnejší, znesie vyššie teploty a neprepaľuje sa.

Viac: Chýba vám železo či vápnik? Vyskúšajte silu liečivých olejov

Mnohostranný

A čo je nemenej dôležité, palmový olej je chuťovo neutrálny. Takže, ak o ňom neviete, na jazyku ho neodhalíte. „Poleva na keksíku vďaka nemu dobre drží tvar a neláme sa. Cukrárske plnky vďaka nemu vydržia tuhé aspoň dva dni v chladiacej vitríne. Rožtek z lístkového cesta najlepšie chutí chrumkavý a nadýchaný, práve vďaka palmovému oleju. Výrobcovia čipsov na ňom z ekonomických dôvodov pražia a v instantných polievkach zas vytvára pekné olejové oká bez hrudiek,“ menuje nutričná terapeutka Monika Mareková jeho schopnosti.

Kde je pravda?

A tak keď sa objavili štúdie, ktoré pozdvihli palmový tuk na úroveň olivového, mnohí za tým videli práve lobby potravinárov, ktorí si bez neho nevedia predstaviť život. „V niektorých štúdiách palmový olej skutočne označili za rovnocenný olivovému, ale iba vďaka veľkému obsahu mononenasýtenej kyseliny olejovej, ktorá tvorí približne 50 - 80 % olivového oleja. Nevýhodou je, že spolu s ňou príjmete v polotovaroch aj veľa iných tukov, cukru, soli a naopak málo nutrične prospešných látok," vysvetľuje nutričná terapeutka Monika Mareková. A to je nebezpečné najmä pre srdciarov.

Plody, z ktorých sa vyrába palmový olej   Zdroj: Shutterstock.com 

Ani z palmy nepochádza len jeden olej. „Palmové aj palmojadrové oleje pochádzajú z rovnakej plodiny, no majú odlišné zloženie. Zatiaľ čo palmový olej z dužiny obsahuje asi 50 % nasýtených mastných kyselín, palmojadrový až 86 %,“ uvádza kardiológ Jan Piťha. Výrobcovia sú povinní ich na etikete rozlišovať a uvádzať presne.

7 zdravých olejov pre imunitu: Kvapkajte aj do vody, štiav a smoothies

„Palmové a palmovojadrové oleje, vzhľadom k tomu, že ide o oleje získavané z rozdielnych častí rastliny a tiež s rozdielnymi vlastnosťami, je potrebné rozlišovať a pri umiestnení na trh označiť rozdielnym názvom,“ potvrdzuje Ing. Blanka Remžová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Ruku na srdce

Nielen srdciari by mali dbať na prísun zdravších tukov s výraznou prevahou nenasýtených mastných kyselín. „Také tuky sú väčšinou tekuté a patria medzi ne rastlinné oleje, tuky z orechov a zo semienok, či z rýb. Majú neutrálny či dokonca priaznivý vplyv na zdravie, predovšetkým na srdcovocievny systém. Mali by tvoriť približne 70 % všetkých tukov, ktoré prijímame. Tie tuhé, v ktorých prevažujú nasýtené mastné kyseliny, by sme mali obmedziť na 30 %,“ odporúča kardiológ Jan Piťha, s ktorým súhlasí aj Jana Jurkovičová: „Palmový olej je určite lepšia voľba než margaríny s možným obsahom transmastných kyselín.“ No určite nie v sušienkach alebo v lupienkoch...

Nenahraditeľný?

Palmový olej však nemajú v zuboch len odborníci na výživu, ale hlavne ekológovia. Aby sa mali kde vysádzať množstvá paliem, extrémne sa klčujú pralesy. Výrobcovia, ktorí chcú byť priateľskí k prírode, začínajú experimentovať s inými tukmi. Mnohí kuchári ho menia za repkový olej.

Na zápach z úst i bolesť hlavy. Takto ste olej ešte neskúsili

Kde sa nachádza?

Palmový olej sa nachádza v trvanlivom pečive, sladkostiach, lupienkoch, syrových a smotanových náhradách z rastlinného tuku, v margarínoch, ale aj v mrazených pokrmoch a zmrzline, v instantných výrobkoch, bujónoch, lacných orieškových maslách, v sušenom mlieku, dokonca aj v detských príkrmoch a dojčenskej výžive. Vo veľkom sa takisto používa pri výrobe biopalív a v kozmetike – v pracích práškoch, rúžoch, šampónoch na vlasy, pastách na zuby alebo v pleťových krémoch. Keďže je chuťovo neutrálny, čítajte zloženie výrobku!

Bude vás zaujímať:

Autor: Natália Kuľková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Vnútri trávime 21 hodín denne. Odráža sa to na imunite, najhorší vzduch dýchajú deti

Vnútri trávime 21 hodín denne. Odráža sa to na imunite, najhorší vzduch dýchajú deti

dnes
Poctivé dodržiavanie obmedzenia pohybu počas pandémie covid-19 sa môže odraziť na našom zdraví. Vzduch vnútri budov môže byť až päťkrát... Čítať viac
 
UV lúče dezinfikujú. Pomôže vystavenie sa slnku zničiť vírusy na šatách či vo vlasoch?

UV lúče dezinfikujú. Pomôže vystavenie sa slnku zničiť vírusy na šatách či vo vlasoch?

včera
Pomôžu dezinfikovať prinesené predmety, vyzlečené šaty alebo hoci vaše vlasy slnečné lúče? Ako dlho treba byť na slnku, aby to fungovalo?... Čítať viac
 
Pink a jej syn prekonali koronavírus. Speváčka opísala priebeh ochorenia

Pink a jej syn prekonali koronavírus. Speváčka opísala priebeh ochorenia

06.04.2020
Posledné 2 týždne boli pre americkú speváčku mimoriadne náročné. Nikto ani len netušil, že ona a jej 3-ročný syn bojujú s ochorením... Čítať viac
 
Športoval, nefajčil a bol zdravý. 29-ročný mladík zažil s Covid-19 najťažšie chvíle života

Športoval, nefajčil a bol zdravý. 29-ročný mladík zažil s Covid-19 najťažšie chvíle života

05.04.2020
Spoveď muža, ktorý prekonal koronavírus, dokazuje, že ochorenie môže zlomiť kohokoľvek - aj mladý a zdravý organizmus. Čítať viac
 
Slovensko zaplavuje ploštica tropická. Toto európske prvenstvo nepoteší

Slovensko zaplavuje ploštica tropická. Toto európske prvenstvo nepoteší

04.04.2020
V Bratislave sa popri ploštici posteľnej začala rozťahovať aj agresívnejšia ploštica tropická. Prvé kusy sem prišli v batožine cestovateľov,... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Strašiak palmový olej: Naozaj je taký škodlivý?
Natália Kuľková