predplatne
 

Svrbí vás žihľavka? 30 potravín, ktoré ju spúšťajú i zhoršujú

27.08.2018

Svetločervené pupence sa môžu objaviť na pár minút alebo aj na niekoľko hodín. Ak ich budete vytrvalo ignorovať, môžu s vami ostať už naveky. Chronickej žihľavky sa zbavuje ťažšie.

Viete, po ktorom jedle vás začne všetko svrbieť?

Viete, po ktorom jedle vás začne všetko svrbieť?Autor: Shutterstock

Počuli ste už o žírnych bunkách? Spúšťajú svrbenie, keď telo príde do kontaktu s alergénom. Snažia sa vás upozorniť, že na organizmus niečo útočí. Vylúčením histamínu a iných látok spustia rýchlu reakciu. Pri žihľavke však žírne bunky preháňajú. Uvoľňujú priveľa látok a nemajú na to takmer žiaden skutočný dôvod. Predpokladá sa, že až u polovica ľudí, ktorých otravuje žihľavka, majú poruchu autoimunitného systému a vznik svrbivých pupencov u nich spúšťa vlastné telo. 

Bojujte prírodne

Ak pravidelne bojujete so žihľavkou, skúste piť rooibos. Tlmí prejavy imunitného systému a ten nie je tak hysterický. Ráno si ho navarte do termosky a popíjajte počas celého dňa. Oplatí sa vám dať do poriadku črevnú mikroflóru. Žihľavka totiž úzko súvisí so stavom, v akom máte črevá. Probiotickým neochuteným jogurtom sa snažte začínať deň. Aby sa žírne bunky upokojili pomôže i horčík. (http://www.pluska.sk/izdravie/zivotny-styl/vyjedzte-zo-stresu-poznate-najlepsie-jedla-vase-nervy.html) Bohatým zdrojom horčíka sú banány, datle, sušené marhule, maliny, špenát, sójové bôby, šošovica, para orechy či mandle. 

Svrbí vás koža? Hlási sa tak chyba v žlčníku, ale aj leukémia

To najhoršie na žihľavku

Až za 75 % všetkých prípadov žihľavky môžu salicyláty, teda soli kyseliny salicylovej. Jednou z najznámejších je kyselina acetylsalicylová, ktorá je súčasťou mnohých liekov. I preto sa vám oplatí čítať príbalové letáky na liekoch. Salicyláty sa však nachádzajú i v potravinách a kým reumatikom ich jedenie zlepší zdravotný stav, pacientom so žihľavkou ho zhoršia. 

TOP „žihľavkové“ potraviny►►►

Predchádzajúca strana 1 / 31 Nasledujúca strana
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Váš príbeh: Petrin manžel mal šťastie, prasknutá aneuryzma môže mať fatálne následky

Váš príbeh: Petrin manžel mal šťastie, prasknutá aneuryzma môže mať fatálne následky

včera
Keď vám praskne v mozgu aneuryzma, vaše šance na prežitie závisia už len od rýchlosti zákroku a od toho, či sa dostanete k špičkovým odborníkom.... Čítať viac
 
Vianočné upratovanie doprajte aj pračke, aby ste na sviatky neboli chorí!

Vianočné upratovanie doprajte aj pračke, aby ste na sviatky neboli chorí!

13.12.2019
Ak nechcete, aby pranie vo vašej práčke znamenalo len vymáčanie bielizne v roztoku bohatom na baktérie a plesne, musíte ju dôkladne... Čítať viac
 
Vypekáte na sviatky? Nevyhadzujte škrupiny z vajec! 10 tipov, ako ich najlepšie využiť

Vypekáte na sviatky? Nevyhadzujte škrupiny z vajec! 10 tipov, ako ich najlepšie využiť

13.12.2019
Škrupín z vajec v tomto predvianočnom období máte isto viac ako dosť a isto zvyknú skončiť v koši. Ale vedeli ste, že sa dajú prakticky... Čítať viac
 
Varte spolu, budete si bližší

Varte spolu, budete si bližší

13.12.2019
Staré známe príslovie hovorí, že láska ide cez žalúdok. Mnohí s ním nesúhlasia, ale už od dávna sa s rodinou a priateľmi stretávame pri... Čítať viac
 
5 zaujímavostí o vašom tele: Prečo máte zimnicu, šediny či mravce v nohách?

5 zaujímavostí o vašom tele: Prečo máte zimnicu, šediny či mravce v nohách?

12.12.2019
Týkajú sa každého z vás, vnímate ich úplne prirodzene a ste zvyknutí, že sa s vašim telom občas dejú. Pýtali ste sa niekedy prečo? Ak ste... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Svrbí vás žihľavka? 30 potravín, ktoré ju spúšťajú i zhoršujú
Lenka Štefánková