predplatne
 

Tráviace problémy, ekzém či migréna? Môže byť za tým nebezpečne prešľachtená potravina

15.01.2020

Pravdepodobne si ju doprajte každý deň. Pšenica. Obsahuje výživné látky, ale aj lepok a iné bielkoviny, ktoré nám spôsobujú tráviace ťažkosti a ochorenia. Okrem celiakie ide o potravinové alergie a ATI senzitivitu.

„Nových" bielkovín v dnešnej pšenici pribúda a na každú z nich môže náš imunitný systém reagovať precitlivene.

„Nových" bielkovín v dnešnej pšenici pribúda a na každú z nich môže náš imunitný systém reagovať precitlivene. Autor: Shutterstock

Výrobky zo pšenice, ale aj z iných obilnín, najmä chlieb, pečivo, cestoviny, živia väčšinu ľudstva. Pšenica sa začala vo veľkom pestovať a konzumovať už aj v Číne či Indii, kde ešte donedávna dominovala v strave tradičná ryža.

Viac génov, viac proteínov

Pred 5000 rokmi tvorila pšenica len malú časť nášho jedálneho lístka. Asi takú, ako dnes proso. Lenže ľudia ju neustále šľachtili, takže vznikali nové odrody. Ale ešte aj naši rodičia jedli inú pšeničnú múku ako my. V súčasnosti je dramaticky prešľachtená. Farmári pestujú druhy, ktoré rastú rýchlejšie, sú odolnejšie voči škodcom a suchu, dajú sa ľahšie priemyselne spracovať.

Špecialistka na výživu: Prešli ste na FIT múky bez lepku? Strážte si kilá!

Chromozómová sada pšeničného zrna sa od počiatkov jej pestovania znásobila až 6 ráz. Dnes obsahuje vyše 103 000 génov. Pre porovnanie: človek má 23 000 génov, mrkva, proso, kukurica a ryža 19 000 až 39 000. Na gény sa viažu proteíny. „Nových" bielkovín v dnešnej pšenici pribúda a na každú z nich môže náš imunitný systém reagovať precitlivene. To je dôvod, prečo sa pšeničné zrno stalo spúšťačom mnohých zažívacích problémov a chorôb nielen tráviaceho systému.

Kauza glutén

Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí sa snažia obmedzovať v strave obilniny, pretože múka z nich obsahuje okrem iného cukry, z ktorých sa priberá. Ale to je len jedna strana mince.

Pšenica a iné obilniny, napríklad raž či špalda, obsahujú proteín, ktorý sa volá glutén, po slovensky lepok. Geneticky predisponovaní ľudia naň majú intoleranciu, teda neznášanlivosť. Pôsobením lepku sa aktivuje imunitný systém a tvoria sa protilátky, ktoré poškodzujú sliznicu tenkého čreva. To má za následok poruchu vstrebávania živín. Sliznica môže byť úplne vyhladená, bez klkov. U detí sa prejavuje najmä hnačkami, bolesťami brucha, neprospievaním a chudnutím, ale aj nafukovaním, vracaním či zápchou, poruchami rastu. Črevné prejavy sa však pri celiakii objavujú len asi v tretine prípadov, skôr u detí ako u dospelých. K najčastejším mimočrevným prejavom patrí málokrvnosť, rednutie kostí, poškodenie pečene, autoimunitný zápal štítnej žľazy, afty v ústnej dutine, neplodnosť u žien, depresie. U dospelých môže ceiliakiu spustiť ochorenie, operácia, pôrod, stres. Veľa celiatikov má aj laktózovú intoleranciu.

Čítajte aj: Pri celiakii bezlepkový chlieb nestačí. Poznáte omrvinkové pravidlo?

Vyrobia tabletku proti celiakii?

Celiakiu, teda neznášanlivosť lepku, zaraďujú odborníci k autoimunitným ochoreniam, čo znamená, že organizmus si vytvára protilátky proti vlastným tkanivám, ktorých sa lepok dotkol. Je to akési sebapoškodzovanie organizmu. Jedinou terapiou je prísna, celoživotná bezlepková diéta. Vedci pracujú na liekoch proti celiakii, zvášť sľubná je pilulka, ktorá brzdi transglutaminázu. Na jej vývoji pracuje 18 európskych centier.

Nie všetky spomínané prejavy však musia signalizovať celiakiu. Podobné príznaky majú aj iné ochorenia tráviaceho traktu. Napríklad pri hnačkách môže ísť o zápalové ochorenia čreva infekčného alebo neinfekčného pôvodu. Pri bolestiach brucha musia lekári myslieť aj na zápal žalúdka, vredovú chorobu či na potravinové alergie.

Ďalšie zdravotné problémy v súvislosti so pšenicou ►►►

Predchádzajúca strana 1 / 5 Nasledujúca strana
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Konzumujete vlastné alebo susedove ponožky? Väčšina z nás ani netuší, čo činí

Konzumujete vlastné alebo susedove ponožky? Väčšina z nás ani netuší, čo činí

23.01.2020
Vedci ale zistili, že až tretinu plastového odpadu v oceánoch tvoria mikrovlákna vypustené z našich práčok. Všetci môžeme veľmi jednoducho... Čítať viac
 
8 nejasných príznakov zlyhávania obličiek. Ani kritické si nevšimnete

8 nejasných príznakov zlyhávania obličiek. Ani kritické si nevšimnete

23.01.2020
Prvé dve štádiá zlyhávania obličiek nemajú žiadne príznaky. Ak si ich všimnete, ste už v treťom. No najhoršia je piata fáza. Čítať viac
 
Prečo vás naozaj svrbí zadok? TÝCHTO 6 príčin neignorujte

Prečo vás naozaj svrbí zadok? TÝCHTO 6 príčin neignorujte

22.01.2020
Je to snáď najhoršia časť tela, ktorá vás môže svrbieť. Určite o tom nebudete chcieť rozprávať s každým, a utekať s takou „hlúposťou“... Čítať viac
 
NAJ 10 zdravých tipov pre rok 2020. Vášmu životu vdýchnu novú energiu

NAJ 10 zdravých tipov pre rok 2020. Vášmu životu vdýchnu novú energiu

21.01.2020
Chcete byť zdravší a mať energiu aj na rozdávanie? Na štart pozitívnych zmien neexistuje lepší čas ako začiatok roka. Nasledujúce... Čítať viac
 
Horoskop: Rakom škodí nočné prejedanie, Rybám prospeje joga a čo vy?

Horoskop: Rakom škodí nočné prejedanie, Rybám prospeje joga a čo vy?

21.01.2020
Nájdite rovnováhu. Niekedy postačí vynechať z jedálneho lístka ryžu, inokedy relaxovať na prechádzke alebo si vybrať správnu vôňu.... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Tráviace problémy, ekzém či migréna? Môže byť za tým nebezpečne prešľachtená potravina
Adriana Fábryová
lua