Prítomnosť zápalu v tele dokáže napáchať rozsiahle škody na zdraví. Liekom proti nemu môžu byť protizápalové potraviny, ktoré zároveň posilnia imunitu.
Zápal môže byť dobrý aj zlý. Na jednej strane pomáha organizmu brániť sa pred infekciou a zranením. Na druhej strane chronický zápal môže viesť k nárastu hmotnosti a rôznym chorobám. Stres, zápalové potraviny a nízka úroveň fyzickej aktivity môžu toto riziko ešte zvýšiť. Štúdie však ukazujú, že niektoré potraviny môžu bojovať proti zápalu, píše portál Healthline.
Čítajte aj: 6 potravín, ktoré spôsobujú v tele zápal: Jete ich každý deň!
Spoznajte TOP 8 protizápalových potravín, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička pravidelne.
Majú výraznú chuť, farbu aj vôňu. Bobuľové ovocie sú malé plody bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Hoci existujú desiatky odrôd, najznámejšie sú:
Bobule obsahujú antioxidanty nazývané antokyány. Tieto zlúčeniny majú protizápalové účinky, ktoré môžu znížiť riziko ochorenia. Imunitný systém produkuje špeciálne biele krvinky, takzvané NK bunky, ktoré chránia organizmus pred vírusovými infekciami a nádorovými ochoreniami. Výskum zistil, že pri pravidelnej konzumácii čučoriedok sa zvýši produkcia ochranných NK buniek. Ďalší výskum hovorí o tom, že jahody dokážu znížiť hladiny niektorých zápalových markerov spojených so srdcovými ochoreniami.