predplatne
 

Zelený štvrtok 3 x inak: Špenát v košíčku, medvedie cestoviny a kelová dobrota

18.04.2019

Naservírujte si na tanier farbu jari a zdravia, pretože lieči, čistí aj upokojuje. Doprajte si chutné zeleninové jedlá na odľahčenie žalúdka pred veľkonočnými hodmi.

Zelené jedlo vám dodá energiu a doplní stratené živiny po zime. Vyskúšate tiež ľahký šalát z brokolice, avokáda, uhorky, listov cvikly a cherry paradajok.

Zelené jedlo vám dodá energiu a doplní stratené živiny po zime. Vyskúšate tiež ľahký šalát z brokolice, avokáda, uhorky, listov cvikly a cherry paradajok.Autor: Shutterstock

Zelený štvrtok je jedným z posledných pôstnych dní pred sviatkami Veľkej noci. Podľa tradície sa konzumovali jedlá zo špenátu, kapusty, hrachu, kelu a jarných byliniek, napríklad mladej žihľavy, púpavy, šťaveľu alebo medvedieho cesnaku. Varili sa z nich prívarky, polievky, rôzne omáčky alebo sa kombinovali so strukovinami, pretože zelená strava mala zabezpečiť pevné zdravie po celý rok.

Čítajte aj: Toto ste o medveďom cesnaku nevedeli! Prečo je medvedí a na čo si dať pozor?

Jedlá zo zelených potravín chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Obsahujú predovšetkým zelené farbivo chlorofyl, ktoré má výrazné protizápalové a detoxikačné vlastnosti. Ďalej kyselinu listovú, vlákninu a celý rad ďalších vitamínov a minerálov. Kapustovitá a listová zelenina zlepšuje krvný tlak i funkciu obličiek a posilňuje činnosť detoxikačných enzýmov, ktoré zabraňujú pôsobeniu látok podporujúcich vznik rakoviny.

Tradícia 3-krát inak

So Zeleným štvrtkom sa najčastejšie spája špenát. Ak si ho však spájate najmä s prívarkom nevábnej konzistencie a kel poznáte len z polievky, skúste tradičné suroviny pripraviť inak. Špenát ozdobí košíčky, medvedí cesnak vyčaruje chutné špagety a vedeli ste, že kel je jedna z najzdravších zelenín? Už jedna šálka kelu má 7-krát vyšší obsah vitamínu K, ako je potrebná denná dávka. Okrem toho má ohromné zásoby vitamínu A, skupiny B a tiež betakaroténu či kyseliny listovej. Najzdravší je preto surový alebo mierne sparený. Čo tak obohatiť si s kelom miešaný šalát?   

Tieto potraviny jedli naši predkovia. Neprekvapila ich nádcha ani problémy so zubami

Špenátové košíčky s mozzarellou


Zdroj foto: ANZA

Potrebujete: Cesto: 160 g hladkej múky, 80 g masla, 1 žĺtok, 2 lyžice vody, soľ Plnka: 170 g lístkov čerstvého špenátu, 3 cibuľky, pažítka, 1 lyžica hustej kyslej smotany, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, 120 g mozzarelly, 80 g topeného syra, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Z hladkej múky, zmäknutého masla, žĺtka, soli a vody vypracujeme cesto. Formičky s priemerom 10 cm vymastíme a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na päť rovnakých častí, ktoré rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske a vložíme do formičiek. Dno cesta vo formičkách popicháme vidličkou a formičky vložíme do vyhriatej rúry na 5-10 minút predpiecť. Zatiaľ v panvici na oleji speníme na kolieska nakrájanú cibuľku s plátkami cesnaku. Vložíme lístky špenátu, posolíme, okoreníme mletým čiernym korením, premiešame a približne 2-3 minúty za stáleho obracania opečieme. Predpečené košíčky vyberieme z rúry. Dno potrieme topeným syrom vymiešaným s kyslou smotanou a s nadrobno nasekanou pažítkou. Uložíme podusený špenát a pokrájané kúsky mozzarelly. Naplnené košíčky na povrchu pokvapkáme olivovým olejom, vložíme späť do rúry a dopečieme.

Ryžový šalát s kelom a kozím syrom


Zdroj foto: Laura Witteková

Potrebujete: 1 hrnček tmavej pololúpanej ryže, 5-6 veľkých listov kelu, 50 g čerstvého kozieho syra, hrsť pražených mandľových lupienkov, soľ. Na dresing: 1 lyžica balzamového octu, 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžička dijonskej horčice, 1 strúčik cesnaku, soľ a korenie.

Postup: Ryžu uvaríme v osolenej vode. Kelové listy umyjeme, zalejeme vriacou vodou a necháme ich dve minútky ponorené, potom zlejeme a nakrájame na kúsky. Teplý kel zmiešame s ešte teplou ryžou, navrch dáme kozí syr, ozdobíme mandľovými lupienkami a ochutíme dresingom, ktorý pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií.

Pesto z medvedieho cesnaku


Zdroj foto: Shutterstock.com

Potrebujete: Čerstvé alebo mrazené lístky medvedieho cesnaku, píniové alebo iné oriešky, parmezán, olivový olej, cestoviny, soľ.

Postup: Lístky medvedieho cesnaku rozmixujte s kvalitným olivovým olejom, píniovými alebo inými orieškami a parmezánom. Pridajte soľ a korenie. Pesto má mať po rozmixovaní hladkú konzistenciu a výraznú chuť. Dajte variť vodu a uvarte v nej špagety alebo iný druh cestovín. Hotové cestoviny zmiešajte s pripraveným pestom a na vrch ešte nastrúhajte parmezán.

Náš tip: Takto pripravené pesto môžete použiť aj inak - vmiešať do ľubovoľnej polievky, krému či omáčky.

Môže vás zaujímať:

Autor: Nina Haceková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Neurohirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

Neurohirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

dnes
Lekár odchádza z práce až vtedy, keď má všetko hotové. Vystríhali ho, že v neurochirurgii neexistuje pracovný čas. Čítať viac
 
Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

včera
Viete, kedy je čas utekať k lekárovi? Niektoré symptómy nemôžete jednoducho ignorovať. Ktoré problémy s dýchaním či vylučovaním,... Čítať viac
 
Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

18.10.2019
Návrat k prírode pre mnohých znamená odmietať nielen mobily, plasty, autá, ale aj lieky. Rastlina však nevyrieši každú chorobu, dokonca... Čítať viac
 
Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

17.10.2019
Lekári až po 4 rokoch zistili, prečo chlapec takmer prestal vidieť. Jedol len junk food, jedlá bez výživných látok, zato s množstvom... Čítať viac
 
Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

Sú hladné a napádajú aj ľudí. Lienky opäť zamorili Slovensko! Čo robiť, ak vás uhryznú?

16.10.2019
Múry, okná a balkóny rodinných domov či panelákov zaplavili uplynulý víkend znova nepríjemné ázijské lienky. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Zelený štvrtok 3 x inak: Špenát v košíčku, medvedie cestoviny a kelová dobrota
Nina Haceková