predplatne
 

Bioostrov celebrít: Krajina vína, gaštanov a syra plného červíkov. Ráčte ochutnať!

31.03.2019

Príroda ich živí. Korzičania ju preto nešpinia. No občas ich náklonnosť k prírode zachádza priďaleko. Alebo...?

Korzika je plná protikladov. Na plážach sa vyvaľujú celebrity, no krajina má problém s vlastným odpadom.

Korzika je plná protikladov. Na plážach sa vyvaľujú celebrity, no krajina má problém s vlastným odpadom.Autor: Shutterstock

Privítalo nás bezveterné počasie. Tretie najväčšie letisko Korziky vo Figari, obklopené kopcami a lesmi, vidno v čistom vzduchu z diaľky. Trošku vzrušenia z nevydareného pristátia vystrieda nepatričný úkaz. Motýle, podobné našim moliam, sú všade. Stovky prilepené na veľkej presklenej ploche v letiskovej hale, medzi lavičkami, vonku i vnútri. Samozrejme, aj na toaletách. Na prvý pohľad nevkusné. Ale vzťah Korzičanov k zásahom proti prírode je vzácny. Na čistých lúkach sa pasú kravy a ovce. Produkty z nich sú v biokvalite ako takmer všetko na tomto ostrove. Pre spätosť s prírodou, tradíciu a rozlohu len osemtisíc štvorcových kilometrov si pesticídy a chemikálie vo výrobe nemôžu dovoliť.

7 zásad zdravého života zo Stredomoria. Pre silné srdce, nižší cholesterol i tlak

Môj syr!

No niečo je až príliš bio! Rovnako ako Slováci aj Korzičania milujú ovčí syr. O našej bryndzi síce nikto z mojich spolustolovníkov nepočul, no keď už je reč o syre, nezabudnú spomenúť bizarnú delikatesu. Paradoxne ju preslávila Sardínia, taliansky ostrov len dvanásť kilometrov od najjužnejšieho cípu Korziky. Za názvom casgiu merzu, doslova hnilobný, sa skrýva syr pecorino, ktorý po nakrojení ožije.

Osemmilimetrové priesvitné mušie larvičky svojou kyselinou z tráviaceho procesu rozkladajú tuky syra. Ten je potom mäkší a lahodnejší. V čase dozretia v ňom bývajú tisícky červíkov. Za kvalitný sa casgiu merzu považuje iba vtedy, ak ešte žijú. Keď nemáte chuť na proteíny navyše, existuje šikovný trik, ako ho zjesť bez zvieratiek. Syr vložíte do utesneného papierového vrecka. Larvy sa udusia a vyskočia do vrecka s typickým cupotavým zvukom. Keď stíchnu, sú mŕtve a syr váš. Rozum mi zastane, keď sa pri jedle domáci zmienia, že na Sardínii červivý syr považujú za afrodiziakum.


Tisícky živých červíkov v syre casgiu merzu vytvoria delikatesu. Zdroj foto: Shutterstock

Vlastné víno

Ak stolujete alebo ležíte na pláži v Stredozemí, nikdy nie bez pohára vína. Tunajší sú na vína obzvlášť hrdí. Dvetisícpäťstoročnú históriu pestovania viniča totiž ohrozilo niekoľko katastrof. Pri jednej z nich bobule hrozna zničila soľ naviata z mora počas silných vetrov. Zásah bol taký zdrvujúci, že na dlhý čas sa na Korzike pestovali iba olivovníky. Dnes tu funguje zopár rodinných vinárstiev. Darí sa tu bielej odrode Vermentino, červenej Nielluccio i Sciaccarello, známej ako korzické pinot noir.

► Pozrite sa, kto vypije viac vína ako Francúzi

„Čím je vinič starší, tým víno lepšie chutí,“ vysvetľuje nám miestny vinár, čo na Korzike so skalnatou zemou platí dvojnásobne. Niekoľko rokov trvá, kým korene viniča preniknú kamenným ložiskom, aby mohli nasať živiny z pôdy pod nimi. Otec Jeana-Charlesa Abbatuciho ešte v šesťdesiatych rokoch pomohol zachrániť mnohé staré odrody tak, že korene z divokých viníc po celej krajine očkoval do novších – študujem neskôr z vinárskej histórie krajiny.


Na plážach v malých zátokách sa opaľuje aj v najvyššej sezóne len niekoľko ľudí. Aj preto ju vyhľadávajú celebrity ako napríklad Leonardo di Caprio.  Foto: autorka

Gaštany na trávenie

Neboli ste na Korzike, ak ste neochutnali špecialitu z gaštanov. Sú tu mimoriadne populárne. V tradičnej kuchyni sa používajú takmer všade. Do chleba, sušienok, pečiva či do gaštanovej kaše pulenty. Vyrábajú z nich dokonca víno, pálenku či korzické pivo. V gaštanoch totiž prospieva množstvo minerálov, železa, vápnika, horčíka, fosforu, zinku, draslíka a sodíka. Z vitamínov hlavne B a C. Pomáhajú lepšie tráviť, tlmiť bolesť, tiež s vysokým krvným tlakom, so zubným kazom, s vysokou hladinou cholesterolu či cukrovkou.

Tip na výlet a jedinečný relax: Kraj, kde lieči ticho, dary prírody a rozvoniava zdravie

Nesmrteľná

Na svoje krásy sú pyšní všetci Korzičania. Aj na rastliny, ktoré nerastú nikde inde. Slamihy talianskej, nenápadného kríka s drobnými žltými kvetmi, je v sezóne plná Korzika. Rastie divoko v horách, na pláži, popri chodníkoch, no najviac na poliach, kde sa pestuje. Skôr ako vzhľadom zaujme arómou. Pripomína mi karí. Sušená vydrží veky, aj preto jej Francúzi hovoria nesmrteľná. Korzičania veria, že slamiha má zázračné účinky – na kožu, jazvy, zápaly, migrény či bolesti kĺbov.


Ako karí! Túto vôňu zacítite na poliach so slamihou talianskou. Foto: Shutterstock

Ďalšie FOTO TU!

Je veľa druhov. No táto rastie iba na Korzike. Má zaujímavé biochemické zloženie prírodných aktívnych látok,“ ukazuje nám na druhý a posledný deň výpravy na jednom zo žltých polí Isabelle Paccioniová, zakladateľka rodinnej firmy na výrobu arómokozmetiky. V miestnej výrobni sledujeme prichádzajúce nákladné auto s čerstvou úrodou. Za niekoľko hodín z nej budú litre esenciálneho oleja. Žiadna chémia, len pomalá destilácia vodnou parou. Kým krčím nos nad prenikavým pachom derúcim sa do dutín, majster nám ozrejmuje ekologický spôsob, ako vyťažiť z byliny potrebné zložky.

Plavky a topánky

Ak sa vyberiete na Korziku na dva dni, nestíhate. Až po návrate zisťujem, že okrem krás, ktoré rozmaznajú oči, si krajina žije svojím vlastným chaosom. Povedali by ste, že perla Stredomoria má niekoľkoročný problém s odvážaním odpadu? A že v prepočte na obyvateľov je tu najviac supermarketov na osobu v celom Francúzsku? Aj tu vznikajú čierne skládky a po Parížanoch sa i ostrovania desia premnožených potkanov. Nemala som tú česť. Skôr si pamätám, že nie všetky protiklady sú na Korzike kruté. Kým vy sa kúpete v teplom mori, horské končiare ešte v júni pokrýva hrubá vrstva snehu. Kým dopoludnia absolvujete túru v kopcoch po mnohých tunajších turistických trasách, popoludní relaxujete na belasej pláži. Aj preto sa vraví, že na Korziku vám stačí zbaliť dve veci a vidíte všetko. Plavky a trekingové topánky.

Čítajte aj: Riskovať sa nevypláca. Bez tejto zábezpeky na dovolenku necestujte

Autor: Dáša Balogová
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Krutý horoskop: Úchylky i šialenstvo. Ktoré poruchy sú typické pre vaše znamenie?

Krutý horoskop: Úchylky i šialenstvo. Ktoré poruchy sú typické pre vaše znamenie?

dnes
Máte sklon k narcistickej poruche osobnosti, žiarlivosti alebo ľahšie podliehate depresii? Kedy sa ľuďom v znamení Váh zhoršuje... Čítať viac
 
Neurochirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

Neurochirurg Adrian Kiss slovíčko „padla“ nepozná: V práci nesledujem hodinky

včera
Lekár odchádza z práce až vtedy, keď má všetko hotové. Vystríhali ho, že v neurochirurgii neexistuje pracovný čas. Čítať viac
 
Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

Kedy to telo myslí vážne? 10 príznakov, ktoré nesmiete podceniť!

19.10.2019
Viete, kedy je čas utekať k lekárovi? Niektoré symptómy nemôžete jednoducho ignorovať. Ktoré problémy s dýchaním či vylučovaním,... Čítať viac
 
Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

Je všetko prírodné aj zdravé? Pozor, niektoré veci môžu uškodiť

18.10.2019
Návrat k prírode pre mnohých znamená odmietať nielen mobily, plasty, autá, ale aj lieky. Rastlina však nevyrieši každú chorobu, dokonca... Čítať viac
 
Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

Novodobá diagnóza: Tínedžer skoro oslepol! Môžu za to hranolčeky a čipsy

17.10.2019
Lekári až po 4 rokoch zistili, prečo chlapec takmer prestal vidieť. Jedol len junk food, jedlá bez výživných látok, zato s množstvom... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Bioostrov celebrít: Krajina vína, gaštanov a syra plného červíkov. Ráčte ochutnať!
Dáša Balogová