predplatne
 

Komunitná špajza je unikátny projekt z Karpát. Neplatí sa peniazmi, nájdete tam všetko

04.08.2019

Špajza plná dobrôt – bazový lekvár, čerstvá vianočka, domáce vajíčka – aj vy ste sa premiestnili v čase? Nehovoríme však o komore našich babičiek. Karpaty ukrývajú miesto, kde potraviny majú hodnotu aj príbeh.

V komunitnej špajze si treba jedlo navážiť, má to
však svoje čaro.

V komunitnej špajze si treba jedlo navážiť, má to však svoje čaro.Autor: Robo Hubač

Ako premýšľate o potravinách, keď sa prechádzate v obchode medzi regálmi? Vidíte ich názov, cenu a dokonca aj zloženie, no uvažujete niekedy nad tým, ako a kto pre vás tieto potraviny vyrobil? Výrobky zabalené v pestrofarebných obaloch lákajú oči, no ich hodnota sa nikdy nevyrovná domácim či lokálnym potravinám.

„Dáte si vlašské alebo lieskové oriešky? Práve nám ich doviezli,“ privíta nás s úsmevom biologička Katarína Klimová. A keďže sa nevieme rozhodnúť, ponúkne nás z oboch druhov. S prvým zahryznutím sa dostaví zvedavosť, odkiaľ pochádzajú všetky tie úhľadne poukladané potraviny v sklenených fľašiach a nádobách.

Čítajte aj: Cez celiakiu sa prepracovali k prvej bezobalovej pekárni. Dobrožrúti sú obchod s nápadom

Rozmýšľajú inak

Nachádzame sa v Pezinku, kde si skupina nadšencov založila spoločnú komunitnú špajzu. Na začiatku bolo do projektu zapojených pár rodín, dnes si do Karpatskej potravinky zájde až 65 rodín. Nie je to obchod, vysvetľujú nám zakladateľky, je to miesto, kde si rodina nájde 80% vecí do domácnosti na dennú spotrebu. „Keď niekto dokáže rozmýšľať o nákupe komplexne, tak tu nájde všetko, čo pre svoj život potrebuje, a nemá už potrebu chodiť niekde inde,“ vysvetľuje Zuzana Dovalová, ktorá má v komunitnej špajzi na starosti čapovanú drogériu.

Poznamená, že bezobalový prístup je len jedným z dôvodov, prečo Karpatská potravinka vznikla. „Chceli sme vytvoriť miesto, kde sa dodržiavajú pravidlá zero waste, čiže nechceme produkovať odpad. Zároveň nás zaujíma pôvod vecí. Fandíme lokálnym výrobcom a farmárom, ktorí vyrábajú výrobky s rešpektom k prírode a životu. Rovnako to je s dovážanými potravinami, mnohé sú od Slovákov žijúcich v zahraničí,“ zhodujú sa obe.


Takto vyzerá „nákup" v komunitnej špajzy - prídete s prázdnymi nádobami a odídete s plnými.

Záleží na sezóne

Napríklad od jari majú v ponuke čerstvé kravské mlieko, členovia si medzi sebou vymieňajú vajíčka, ale aj kváskový chlieb a vianočku. Záleží na tom, čo ktorá rodina dokáže vyrobiť, zohnať alebo dopestovať. Ak má nadbytok, ponúkne to komunite. „Niektoré potraviny sú v ponuke len sezónne, pretože spolupracujeme najmä s malými pestovateľmi a farmármi,“ vysvetľuje, že napríklad typicky jarnú zeleninu tu v lete nenájdete, ale poctivú sušenú vegetu áno. „Vyrába ju rodina zo Zaježovej, ktorá zeleninu vypestuje, usuší nad pecou na drevo a potom z nej spracuje kvalitnú vegetu bez glutamanu,“ otvorí veľkú sklenenú fľašu. Prekvapí nás, ako sušená zelenina príjemne vonia.

Regály nápadov

Prechádzame policu za policou a zisťujeme, že sú plné príbehov. Napríklad medu, ktorý vyrobili zdravé včely. „Včelárska rodina v Modre včelárči tradičným spôsobom. Nechávajú včely, aby si stavali plásty od prvej bunky samy. Robia to dlhšie, je to preto menej ekonomické, ale včely sú zdravšie. Zároveň zimujú na mede,“ ukazuje nám malé fľaštičky medu.

Aj vinárstvo môže ísť vo väčšej zhode s prírodou. „Podporujeme lokálne vína zo Svätého Jura. Mladý vinár sa snaží o ekologické vinárčenie, čo je dnes na Slovensku veľmi potrebné. Nepoužíva herbicídy, má v sade ovce ako živé kosačky a hľadá rôzne alternatívy. Napríklad skúšal udržiavať permakultúrny systém s pomocou sliepok v sade,“ vysvetľuje Katarína.

Voňavé výrobky

Na policiach sa však originálnych výrobkov nachádza viac – lufa z tekvicových vlákien na čistenie riadu i tela, voskované obrúsky so včelím voskom na balenie desiatej, kvetový posyp na kávu z kokosového cukru a voňavých korenín, ale aj tradičný slovenský mak, múky z lokálnych mlynov, tekvicový olej či džem z kvitnúcich kvetov bazy čiernej. „Voskované obrúsky sú náhradou mikroténového vrecka. Látka je navoskovaná včelím voskom a olejom. Taká servítka je potom antibakteriálna, po každom použití sa len opláchne a môže sa opäť použiť. A keď je úplne zodratá, hodí sa do kompostu,“ povzbudí náš záujem o výrobky.

Fér zo sveta

Lenže nie všetko sa dá vypestovať alebo vyrobiť na Slovensku. Preto sa v komunitnej špajze nebránia ani zahraničným výrobkom. „Mandarínkový džem je od Slováka, ktorý sa zamiloval do Korziky a kúpil si tam sad. Alebo kokosový cukor z Jávy od Slováka, ktorý tam má komunitu farmárov vyrábajúcich kokosový cukor z kokosových kvetov. Je to fair trade projekt prvého kontaktu, pretože cukor ide od tých, ktorí ho vyrobili, priamo k nám,“ predstavuje nám Katarína potravinu za potravinou.

Káva v sklenených dózach je z modranskej pražiarne, čokoládu si musíte prácne navážiť na kuchynskej váhe a potom zapísať do zošita, koľko gramov odnášate domov. Posledná zastávka je pri čapovanej drogérii, kde si ekologickí nadšenci nájdu všetko, čo na čistenie v domácnosti potrebujú – od octu, aviváže, pracích až po čistiace prostriedky.


Zdroj foto v texte: Robo Hubač

Nie pre každého

Na jednom mieste tak nájdete okolo 220 výrobkov a nikto sa nesťažuje, že niečo chýba. Do Karpatskej potravinky dochádzajú rodiny z Pezinka a okolia, no keďže ide o komunitnú špajzu, nie je pre každého. „Ide o projekt, ktorý zastrešuje naše občianske združenie. Teda združenie rodín, ktoré za svoje spoločné peniaze nakúpili potraviny a majú ich v spoločnej špajze. Nikto sa preto predajom v Karpatskej potravinke neživí, na jej chode sa podieľame všetci,“ objasňuje zakladateľka Katarína.

Zároveň hovorí, že by radi inšpirovali ďalších ľudí, ktorí by ekologicky a s rešpektom k prírode nakupovali a ponúkali potraviny. „Vidíme, že v súčasnosti stúpa záujem o bezodpadové obchody. Naši členovia sú zväčša rodiny s malými deťmi, ktorým záleží na kvalite potravín a znižovaní nadspotreby. Preto hľadáme alternatívy, ako si jedlo zabezpečiť,“ dodáva.

Dopredu si rozmyslia

Nejde však o extrémny uhol pohľadu, snažia sa len o spájanie viacerých vecí naraz. „Chcem vedieť, odkiaľ moje jedlo prišlo a čo všetko stálo za jeho výrobou. Vďaka komunitnému rozmeru som sa naučila rozmýšľať inak. Za potravinou vidím človeka, prácu, ktorú musel na ňu vynaložiť. Úplne inak sa nakupuje v klasických obchodoch, kde človek vníma potraviny len ako nejakú hmotu. Je to vlastne výrobok, pri ktorom necítite okrem peňazí, ktoré zaň zaplatíte, jeho skutočnú hodnotu,“ súhlasí Zuzana, že komunitná ponuka potravín je úplne odlišná.

Ľudia menej plytvajú, pretože si pri každej jednej položke dopredu rozmyslia, či ju spotrebujú. Potenciál nielen Karpatskej potravinky, ale mnohých ďalších potravinových bánk vznikajúcich na Slovensku, je veľký. Pretože pribúda ľudí, ktorí pristupujú k spotrebe zodpovednejšie a záleží im na budúcnosti našej krajiny.

Môže vás zaujímať:

Autor: Nina Haceková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Telo vám dáva signály. Počúvate jeho varovanie pozorne? 

Telo vám dáva signály. Počúvate jeho varovanie pozorne? 

dnes
Aj vážne choroby prichádzajú takmer bez príznakov. Dobre si všímajte banálne prejavy. Obyčajná únava môže znamenať rakovinu aj ešte... Čítať viac
 
Keď ticho neexistuje: Ako sa žije s pískaním v ušiach? Tinitus trápil aj filmového Coopera

Keď ticho neexistuje: Ako sa žije s pískaním v ušiach? Tinitus trápil aj filmového Coopera

včera
Fantómový zvuk, ktorý je len v hlave. Navonok malý problém môže spôsobiť vážne psychické problémy. A nevyhýba sa ani slávnym! Čítať viac
 
7 vecí, ktoré by ste mali urobiť predtým ako prestanete fajčiť

7 vecí, ktoré by ste mali urobiť predtým ako prestanete fajčiť

21.08.2019
Skončiť s fajčením je pre mnohých nadľudský výkon. Zbaviť sa závislosti si vyžaduje poriadne pevnú vôľu, hlavne vtedy, keď ste fajčili... Čítať viac
 
VIDEO: Rýchly TEST osobnosti. Zatnite päsť a sledujte, čo o vás prezradí

VIDEO: Rýchly TEST osobnosti. Zatnite päsť a sledujte, čo o vás prezradí

21.08.2019
Základné črty osobnosti odhalí spôsob, akým zatínate päsť. Ak ste všímaví, pomôže vám odhadnúť, ako sú na tom ostatní. Čítať viac
 
VIDEO: Zdravá a pevná pleť bez vrások?! Tento trik vás omladí

VIDEO: Zdravá a pevná pleť bez vrások?! Tento trik vás omladí

20.08.2019
Opuchnuté oči vedia potrápiť nejedného z nás. Niekedy sú len dôsledkom prebdetej noci. Jednoduchým trikom im viete opäť prinavrátiť... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Komunitná špajza je unikátny projekt z Karpát. Neplatí sa peniazmi, nájdete tam všetko
Nina Haceková