predplatne
 

Príbeh, ktorý nepáli, ale inšpiruje. Pavlíkovci naučili jesť Slovákov poriadne štipľavé čili!

01.12.2019

Len kvapka denne a čili nedá chrípke šancu. A vedia to aj manželia Majka a Rado Pavlíkovci, ktorým pálivé papričky učarovali už pred 10 rokmi a dnes sa pýšia najoriginálnejšími omáčkami.

Za úspešným príbehom Chillihellu je obyčajná
záľuba v pestovaní čili, ktorá sa rozrástla na
rodinné podnikanie.

Za úspešným príbehom Chillihellu je obyčajná záľuba v pestovaní čili, ktorá sa rozrástla na rodinné podnikanie.Autor: Robo Hubač

Nie nadarmo sa hovorí, že život si treba okoreniť. Mladá sympatická rodina Pavlíkovcov si ho totiž vie poriadne vyostriť, a to nielen na tanieri, ale tiež v záhrade. Čili je ich láska, ktorá prerástla zo záľuby do rodinného podniku. Vydávame sa preto po stopách tých, ktorí na Slovensku odštartovali výrobu čili pochúťok. Prvenstvo majú nielen v tom, že na všetko prichádzali sami ešte v čase, keď Slováci okrem feferóniek o superostrých čili ani nechyrovali. Svojou výnimočnou ponukou výrobkov a tiež príbehom si získali priazeň mnohých Slovákov a naučili ich jesť aj poriadne pálivé papričky!

Čítajte aj: Bezkonkurenčný rakytník. Posilní imunitu, srdce a telo pri liečbe rakoviny

Desiatky odrôd

Ako by mala vyzerať čili farma, ktorá už niekoľko rokov ponúka rozmanité výrobky – od poriadne ostrých, sladkomedových, údených aj jahodovo-štipľavých omáčok až po rôzne extrakty tých najpálivejších papričiek sveta zapísaných v Guinnessovej knihe rekordov? Ak by ste čakali rozsiahle plantáže, mýlili by ste sa. Radovan a Majka Pavlíkovci robia všetko v symbióze s prírodou a v ich záhrade v obci Veľký Kýr nájdete okrem čili najrozmanitejšie druhy zeleniny a ovocia. „Máme niekoľko skleníkov, v ktorých pestujeme extra pálivé odrody ako Habanero, Jolokia, Moruga, Carolina Reaper. Máme viac než 70 odrôd čili papričiek, no mnohé sú len tak pre potešenie,“ hovorí Radovan a zavedie nás do svojho pikantného kráľovstva.

Namiesto kvetov

Dnes sa už môžeme v skleníkoch kochať krásnymi červenými a žltými papričkami, ktoré ako vojaci poslušne stoja v riadkoch a čakajú, kedy na ne príde rad. Nebolo to vždy tak a Radovan spomína, že pred 10 rokmi ho len lákala zvedavosť pestovať niečo výnimočné. „Doma sme mali vždy vlastné papriky a feferónky, ale ja som chcel niečo silnejšie. Prvé semiačka som si objednal z Ameriky, potom pribudli z Mexika, Indie, Karibiku a ďalších exotických krajín. Zaujímali ma netradičné odrody, no rýchlo som pochopil, že ich pestovanie je náročnejšie,“ vysvetľuje, že prvý rok skúšal asi len tri odrody. Postupne však pribúdali ďalšie a jeho štipľavé hoby zapĺňalo parapety domu. Majka na to s úsmevom spomína: „V tom čase som ešte robila administratívu. Odišla som na dvojmesačnú stáž do Paríža a keď som sa vrátila, namiesto kvetov boli čili papričky.“

Pálivá varecha

A tak sa čili stalo súčasťou rodiny Pavlíkovcov. Najskôr len tak pre potešenie, postupne ho však od nich začali pýtať priatelia aj známi. Radovan si papričky sušil, mrazil a tiež zaváral, lenže lákalo ho experimentovať. Keď už si dokázal vypestovať aj tie najpálivejšie, jedného dňa prišiel za manželkou a poprosil ju, aby z nich skúsila uvariť omáčku. „Rado mi priniesol prvú úrodu najštipľavejších papričiek sveta Carolina Reaper, asi desať plodov. Dali sme ich do malého hrnčeka a začali variť. Dnes už viem, že to bola chyba,“ smeje sa Majka, že sa to nielenže nedalo jesť, ale ani dýchať. A keď rovnakú varechu použili o týždeň na varenie pudingu, bol poriadne pálivý, „taký pre Rada“. Potom sa už však varenia omáčok chytila pani domáca a Radovan ostal ako hlavný miesič a ochutnávač. Začali spolu vymýšľať rôzne omáčky, dolaďovali chute a vznikali kombinácie, ktoré sú jedinečné a zdravé. 

Zuzana Tlučková: Naliali mi do nosa čili! Čo sa zmenilo v živote herečky?

Objavili omáčky

„Prvá omáčka bola zázvorovo- medová s čili a dodnes je najobľúbenejšia. Mám rada pikantné, ale nie až tak veľmi. Chcela som skúsiť niečo netradičné, sladké, aby to bolo chutné aj pre mňa. Med zjemňuje pálivosť, zázvor dáva špecifickú chuť,“ hovorí Majka Pavlíková. Dodáva, že všetky ich výrobky vznikli tak, že potrebovali spracovať niečo, čo sa im urodilo v záhrade, napríklad jahody: „Mali sme ich veľa a nevedeli, čo s nimi. Vyskúšala som teda spojiť čili s jahodami a nová chuť sa u nás udomácnila. Sladkopálivá je výborná k mäsu, sviečkovej alebo hermelínu.“ Potom prišlo na rad hokkaido, takže majú omáčku v kombinácii s tekvicou, ale aj paradajkami, paprikami a ďalšou zeleninou a ovocím z Veľkého Kýra.

Všetko vlastné

Pavlíkovci skutočne využívajú všetko, čo si vypestujú. Minulý rok bol bohatý na slivky, vyskúšali preto spraviť čili-slivkovú omáčku. „Tento rok sme pripravili nové chute s marhuľami. Ľudia sa nás pýtajú, prečo neskúsime aj niečo exotické, napríklad s mangom, ale ja tu nevypestujem mango,“ žartuje Rado, že počíta sa len to, čo sa urodí doma. Ich omáčky sú iné aj v tom, že v nich nie sú žiadne konzervačné látky a je v nich skutočné čili. Prekvapenie? „Do výrobkov sa bežne dáva len výluh kapsaicínu získaný zo semiačok pomocou chémie, my to nerobíme.“ Objasní nám, že kým pri takomto extrakte cítite iba pálivosť, pri skutočnom čili môžete rozoznať rôzne chute jednotlivých odrôd papričiek.

Vytrénovaní

A rozpoznávať sa ich učí už aj synček Danko. S malým fúrikom behá do skleníka a vozí papričky Habanero. Keď vidí otca alebo mamu plieť burinu, pridá sa k nim. „Pri pomáhaní má ešte krátku výdrž, ale rád sa hrá na farmára,“ prezrádza Radovan. Čili však u Pavlíkovcov nie je len v záhrade, ale aj na tanieri. V rodine majú poriadne vytrénovaných čili jedákov a do jedla si počet kvapiek extraktu dopraje každý podľa vlastného gusta. Aj Danko si dá, zatiaľ jednu. Jeho otec skromne hovorí, že to s pálivými papričkami nepreháňa. Radovanov dojem však opraví manželka Majka, ktorá prezradí, že praženicu si občas spraví takú ostrú, aby mal potom istotu, že mu ju nik nezje. Aj mnohí Slováci si postupne zvykajú na kvalitné čili. „Viacerí začínajú so slabšími papričkami, o rok si už pýtajú niečo silnejšie a skúšajú pálivejšie omáčky. Na čili sa dá postupne zvyknúť a latku posúvať vyššie a vyššie,“ hovorí gazda.

Ako kozmonaut

Uznáva, že ľudia sú už v chutiach odvážnejší. Radi sa vracajú, skúšajú a čakajú, čo príde nové. Tie najpálivejšie dokáže zjesť asi len jedno percento ľudí. Pavlíkovci z nich vyrábajú elixír papričky Carolina Reaper lisovanej za studena s jednotkou pálivosti 2,2 milióna. „Je v malej fľaštičke s kvapkadlom. Treba si ho dávkovať opatrne po kvapkách, inak by sa to nedalo jesť,“ vysvetľuje. Čili je však pálivé nielen na jazyku, ale aj pri práci. Pri zbere úrody si Radovan musí dávať pozor, aby sa paprička nerozlomila. Na povrchu nepáli, ale keď vytečie šťava, dokáže štípať poriadne dlho. Oči by vám zaslzili aj niekoľko hodín po tom, čo ste si ich pretreli umytými rukami. „Opatrný musím byť, najmä keď papričky meliem. Vtedy by ste ma nespoznali – mám špeciálny skafander, okuliare a respirátor. Keď varíme štipľavé omáčky, poriadne vetráme.“

Hoby práca

Čili je náročná v tom, že sa o ňu treba starať celý rok. V januári sa sadia semiačka, na jar sú priesady a na konci leta a začiatkom jesene zberajú úrodu. „Zberom úrody to však nekončí, pôdu aj skleníky treba pripraviť na zimu. Oddýchneme si až v decembri,“ uznávajú Pavlíkovci, že s čili je to náročné aj preto, že priesady treba chrániť pred mrazmi niekedy až do mája, a tak im kúria. „Na Slovensku nemáme pre čili takú ideálnu klímu, akú majú v teplejších krajinách, kde zberajú úrodu niekedy aj dvakrát ročne.“ Keď sa opýtame, čoho sa museli pre prácu vzdať, mladá rodinka prezradí, že je toho veľa. „Odkedy pestujeme čili, neboli sme na dovolenke. Kedysi som chodil na ryby, bicykloval, no už na to nemám čas,“ uznáva Radovan, že práca je zároveň ich hoby. „Nedá sa to robiť bez toho, aby nás farmárčenie nebavilo.“

Korenie čerstvé či sušené? Väčšina si vyberá zle, nechajte si od odborníčky poradiť

Najlepší liek

Čili ich však nielen baví, živí, ale aj lieči. Mladá rodina prezrádza, že chrípka u nich nemá šancu. Papričky okrem kapsaicínu obsahujú mnohé prospešné látky, ktoré posilňujú imunitu. „Je známe, že v Indii pridávajú čili do jedla preto, aby zlepšili jeho kvalitu. Doprajú ho dokonca aj deťom,“ hovorí Radovan. Lenže, všetko treba brať s mierou a pri čili to platí dvojnásobne. „Ústa sú tester. Čo človek znesie v ústach, to by mal vydržať aj žalúdok. Netrénovaní frajeri, ktorí prehltnú celú papričku, si môžu spôsobiť poriadne problémy. Napríklad prasknutie žalúdočného vredu,“ varuje pred neopatrnou konzumáciou. Dodáva však, že čili si zaslúži miesto v našom jedálnom lístku – je chutnou potravinou, korením aj liekom. Tak prečo mu nedať šancu?


Zdroj foto v texte: Robo Hubač

Prečo páli?

Čili obsahuje kapsaicín. Je to prírodná látka, ktorá stimuluje receptory nervových zakončení jazyka a spôsobuje ich podráždenie. Receptory bolesti v ústach, ale tiež v žalúdku, vyšlú do mozgu signál, že ste zjedli niečo pálivé. V skutočnosti kapsaicín nepáli. Mozog zareaguje tak, že sa snaží telo „hasiť“, pocítite teplo a do očí vám pri skutočne silnom čili vystúpia slzy. To, ako veľmi daná paprička páli, sa stanovuje na Scovillovej stupnici.

Zázrak pre telo

  • zlepšuje cirkuláciu krvi
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • zrýchľuje metabolizmus
  • chráni pred rakovinou
  • posilňuje imunitu
  • prospieva srdcu
  • tlmí bolesť
  • je plné vitamínov a minerálov

Môže vás zaujímať:

Autor: Nina Haceková
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Váš príbeh: Petrin manžel mal šťastie, prasknutá aneuryzma môže mať fatálne následky

Váš príbeh: Petrin manžel mal šťastie, prasknutá aneuryzma môže mať fatálne následky

včera
Keď vám praskne v mozgu aneuryzma, vaše šance na prežitie závisia už len od rýchlosti zákroku a od toho, či sa dostanete k špičkovým odborníkom.... Čítať viac
 
Vianočné upratovanie doprajte aj pračke, aby ste na sviatky neboli chorí!

Vianočné upratovanie doprajte aj pračke, aby ste na sviatky neboli chorí!

13.12.2019
Ak nechcete, aby pranie vo vašej práčke znamenalo len vymáčanie bielizne v roztoku bohatom na baktérie a plesne, musíte ju dôkladne... Čítať viac
 
Vypekáte na sviatky? Nevyhadzujte škrupiny z vajec! 10 tipov, ako ich najlepšie využiť

Vypekáte na sviatky? Nevyhadzujte škrupiny z vajec! 10 tipov, ako ich najlepšie využiť

13.12.2019
Škrupín z vajec v tomto predvianočnom období máte isto viac ako dosť a isto zvyknú skončiť v koši. Ale vedeli ste, že sa dajú prakticky... Čítať viac
 
Varte spolu, budete si bližší

Varte spolu, budete si bližší

13.12.2019
Staré známe príslovie hovorí, že láska ide cez žalúdok. Mnohí s ním nesúhlasia, ale už od dávna sa s rodinou a priateľmi stretávame pri... Čítať viac
 
5 zaujímavostí o vašom tele: Prečo máte zimnicu, šediny či mravce v nohách?

5 zaujímavostí o vašom tele: Prečo máte zimnicu, šediny či mravce v nohách?

12.12.2019
Týkajú sa každého z vás, vnímate ich úplne prirodzene a ste zvyknutí, že sa s vašim telom občas dejú. Pýtali ste sa niekedy prečo? Ak ste... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Príbeh, ktorý nepáli, ale inšpiruje. Pavlíkovci naučili jesť Slovákov poriadne štipľavé čili!
Nina Haceková