predplatne
 

Rannú kávu si nechajte radšej vychladnúť. Oplatí sa to. Prečo?

05.02.2020

Kým si dáte prvý dúšok, porozprávajte sa s polovičkou alebo pripravte deťom desiatu. Šálka musí mať správnu teplotu.

Príliš horúca káva neprospieva organizmu.

Príliš horúca káva neprospieva organizmu.Autor: Shutterstock

Raňajky s horúcou kávou, ktorú po dúškoch pochlipkávate, je pre mnohých ideálnym štartom do nového dňa. Ani s teplotou lahodného nápoja to však netreba preháňať. Oplatí sa chvíľu počkať, kým káva trochu vychladne. Prečo?

Pozor na teplotu

Odborníci zistili, že pravidelné popíjanie horúcej kávy môže dvojnásobne zvýšiť riziko rakoviny pažeráka. Na teplotu kávy si posvietila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá je súčasťou Medzinárodnej zdravotníckej agentúry WHO. Škodlivé nie sú kávové zrnká, ale teplota nápoja. Vedci definujú ako príliš horúci nápoj, ktorý má viac ako 65 stupňov Celzia. Nemusíte však podliehať panike.

TEST: Akú kávu pijete? Druh moku odhalí vašu osobnosť

Radšej sa porozprávajte

Ďalšie výskumy ukázali, že len málokto pije kávu takej vysokej teploty. Navyše ju pijete po dúškoch, takže káva prirodzene chladne. Výskumný chemický ústav v nemeckom Karlsruhe skúmal okamžitú teplotu kávy z plnoautomatických a prekvapkávaných kávovarov. Nápoj, mal tesne po príprave 75 stupňov Celzia. Riešenie je jednoduché. Nechajte si kávu aspoň štyri minúty chladnúť. Chvíle môžete venovať rozhovoru s rodinou. Ak si z kaviarne nesiete so sebou zavretý pohár, počkajte radšej desať až dvanásť minút. 

Nevzdávajte sa jej

Kávy sa však nevzdávajte, má množstvo pozitívnych účinkov. Mnohých poteší štúdia z lekárskej univerzity v Nottinghame. Zistili, že káva stimuluje hnedé tukové tkanivo. Zlepšuje sa tak spaľovanie kalórií. Odborníci zaznamenali aj úpravu hladiny cukru v krvi. Staršie výskumy zase ukazujú, že káva uľahčí trávenie a znižuje riziko vzniku žlčových kameňov o 25 percent.

Čítajte aj:

V tomto článku sa zaoberáme Rakovina ...viac
Autor: Katarína Posluchová
Fotogaléria
FocusMedia

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Na svedomí ma kazy, zápaly ďasien i zápach z úst: TAKTO dáte zubnému povlaku stopku!

Na svedomí ma kazy, zápaly ďasien i zápach z úst: TAKTO dáte zubnému povlaku stopku!

dnes
Ak ho zanedbávate, koledujete si o problémy. Zubný povlak začne mineralizovať, vytvára škvrny a postupne sa mení na zubný kameň. No... Čítať viac
 
Pozrite si skvelé VIDEO, čo robí cholesterol s našimi cievami. Takto ste to ešte nikdy nevideli

Pozrite si skvelé VIDEO, čo robí cholesterol s našimi cievami. Takto ste to ešte nikdy nevideli

dnes
Je pre telo mimoriadne dôležitý, tak prečo sa volá tichý zabijak? Viete, čo vám o cholesterole prezradia oči? Čítať viac
 
Kam sme to dospeli?! Zoznam moderných trýzničov duše podľa psychoterapeutov

Kam sme to dospeli?! Zoznam moderných trýzničov duše podľa psychoterapeutov

včera
Experti v psychoterapii vytvorili zoznam stresujúcich faktorov a podnetov dnešnej doby, ktoré k nim ľudí za posledný rok privádzajú.... Čítať viac
 
Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

Stará jazva na bruchu môže spôsobiť reflux, bolesť chrbta či hlavy. Masírujte si ju!

21.02.2020
O čerstvú pooperačnú jazvu sa od začiatku dobre starajte a palicu nelámte ani nad starou jazvou. Nemôžete tušiť, v ktorej časti tela... Čítať viac
 
Takto sa šíri chrípka! 7 vecí, na ktoré sa pri chorobe zamerať, aby ste sa nenakazili

Takto sa šíri chrípka! 7 vecí, na ktoré sa pri chorobe zamerať, aby ste sa nenakazili

20.02.2020
V domácnosti, ale aj v práci. Kde všade sú zdroje nákazy? Možno i tam, kde by ste ich vôbec nečakali. Čítať viac
 
 

wanda.sk

Rannú kávu si nechajte radšej vychladnúť. Oplatí sa to. Prečo?
Katarína Posluchová