Prečo pri krájaní cibule roníme slzy? Nová vás už nerozplače!

07.12.2017

Vedci nedávno odhalili, ako funguje enzým, ktorý je zodpovedný za záplavu našich sĺz pri krájaní cibule. Čoskoro majú byť dostupné aj také, z ktorých nám nebude do plaču.

Autor: Shutterstock.com

Podľa výskumov zlepšuje cibuľa spánok, náladu a niektoré výskumy naznačujú aj to, že by mohla spomaľovať rast nádorov. Cibuľa tiež udržiava fit naše vlasy, pokožku a je dobrým zdrojom vitamínu C. Až na slzenie má teda samé zdravé plusy. To, že nás rozplače by však malo byť minulosťou. Čo by ste na to povedali? 

Proti kašľu i virózam: Cibuľová medicína, ktorá naozaj funguje 

Jednou z troch 

V prvom roku svojho životného cyklu tvorí chutnú cibuľku, ktorá je pre ňu zásobárňou energie. Chemikália, ktorá vyvoláva slzenie očí, sa volá thiopropanal S-oxid, nazývaný aj slzotvorný faktor.  Do dnešného dňa sú známe len tri molekuly, ktoré majú podobný účinok a všetky tri produkujú rastliny. Tím vedcov Z Ohia odhalil štruktúru enzýmu, ktorý je zodpovedný za produkciu slzotvorných chemikálií u cibule.

Odplata za nakrájanie

Keď začneme krájať cibuľu, poškodíme jej bunky. V dôsledku toho sa uvoľňuje enzým nazývaný allináza. Tá produkuje chemikálie, ktoré sa rozložia na chuťové molekuly. Tie cibuli dodávajú jej špecifickú chuť. Niektoré z chemikálií sa pri tejto reakcii zmenia na slzotvorný faktor. Keď ten príde do kontaktu s prednou časťou oka alebo s rohovkou, nervové zakončenia, ktoré sú tu umiestnené, signalizujú mozgu, že sa na scéne objavila dráždivá látka. To zase vedie k signalizácii z mozgu späť do slzných žliaz a tie začnú produkovať slzy.

FOTO: 13 potravín, ktoré v chladničke strácajú hodnotu i chuť. Rýchlo ich vyberte! 

Podrobná štruktúra odhalená

Aj keď vedci vedeli už dávnejšie, že v cibuli dochádza k syntéze slzotvornej látky, nevedeli presne, ako celý mechanizmus funguje. Pri najnovšom výskume rozložili enzým na mikroskopické kryštály. Tie potom sledovali vďaka röntgenovej zobrazovacej metóde. Vďaka nej boli schopní určiť 3D štruktúru enzýmu a tiež v ňom spozorovali malý vačok. Práve v tom prebiehala chemická premena slzotvornej látky.

Šteklenie nemá ďaleko od agresivity, tvrdí expertka. Akoto, že sa smejeme? 

Cibuľa na zdravie a bez sĺz

Dva výskumné tímy už pracujú na tom, ako vyrobiť cibuľu, z ktorej nám nebude do plaču. Prvé skúšobné kúsky sú už na svete. U jedného z nich sa dokonca ukázalo, že dokáže pomôcť pri liečení porúch zrážania krvi, ktoré sa často spájajú s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Bude vás zaujímať: 

Autor: Zuzana Palátová
Fotogaléria

Video

Ďalšie články z tejto sekcie

Ťažká párty s alkoholom? 19 rýchlych záchran, ktoré pomôžu prekonať opicu

Ťažká párty s alkoholom? 19 rýchlych záchran, ktoré pomôžu prekonať opicu

dnes
Bolesť hlavy, nevoľnosť a roztrasený žalúdok. Nuž, nesadlo. Ani nemusíte skončiť pod stolom na to, aby ste sa na druhý deň cítili ako... Čítať viac
 
VIDEO: Jedno telo, dve DNA. Modelka je svojim vlastným dvojčaťom

VIDEO: Jedno telo, dve DNA. Modelka je svojim vlastným dvojčaťom

včera
Časté nádchy, kožné alergie na jednej strane tela a zvláštne sfarbenie kože prinieslo neuveiteľnú diagnózu. Americká speváčka a... Čítať viac
 
Rakovina kože nevznikne len spálením. 7 príčin, ktoré by ste nečakali

Rakovina kože nevznikne len spálením. 7 príčin, ktoré by ste nečakali

24.05.2018
Dávať si pozor na opaľovanie počas najsilnejšieho slnka už nestačí. Existuje niekoľko ďalších dôvodov vzniku nádoru, o ktorých ste... Čítať viac
 
Zasa vás vytočil? 6 stratégií ako zvládnuť hnev a byť nad vecou 

Zasa vás vytočil? 6 stratégií ako zvládnuť hnev a byť nad vecou 

23.05.2018
Pravidelne vám niekto zdvihne tlak či sú to deti, partner, nadriadený s veľkým egom alebo nezodpovedný kolega.  Základ je, hlavne... Čítať viac
 
Klímou proti alergii

Klímou proti alergii

23.05.2018
Milujete jar so zelenými lúkami a rozkvitnutými stromami? Pravdepodobne nepatríte k tým, ktorých život znepríjemňuje alergická... Čítať viac
 
 

wanda.sk

Prečo pri krájaní cibule roníme slzy? Nová vás už nerozplače!
Zuzana Palátová