Zdravá maškrta: Ríbezľová terina vás osvieži

18.06.2009

Sezóna ríbezlí je tu, tak si ju dobre užite! Toto drobné ovocie je totiž doslova nabité vitamínom C, ktorý potrebujeme v každom ročnom období.

Aj vám pripomínajú ríbezle každoročný začiatok leta, keď vás rodičia vyhnali do záhrady oberať šťavnaté bobule? Vtedy ste z tohto ovocia asi veľkú radosť nemali, ale svojmu telu ste dopriali veľké množstvo vitamínov. Doprajte si toto sladkokyslé ovocie a budete zdraví!

Cievy v bezpečí

Okrem céčka, na ktoré sú bohaté najmä čierne ríbezle, sa v nich vďaka karoténu vytvára aj vitamín A, ktorý významne posilní vašu imunitu. Chráni všetky sliznice v tele. 
O vaše pevné nervy sa zase postará niacín, teda vitamín B3, ktorého je v ríbezliach takisto dosť. Obsahujú aj vitamín B5, ktorý vám udrží zdravé vlasy, nechty aj kožu. 
Ríbezle vám dodajú takisto vápnik, draslík či magnézium, ktorý je dobrý na srdce, nervy aj svaly. Mangán vám zase zdvihne náladu a železo podporí tvorbu krvi. Ak máte problémy s cievami, naservírujte si najmä čierne ríbezle. Obsahujú totiž rutín, ktorý je skvelý na ich kondíciu. 
Ani v prípade, že trpíte infekciami močových ciest, by ríbezle určite nemali chýbať na vašom tanieri. 
Čaj zo sušených ríbezlí alebo z ich listov zase pomáha pri teplote a bolestiach hrdla.


Ríbezľová terina

POTREBUJEME: 
5 plátkov želatíny, 500 g rôznofarebných ríbezlí + trochu na ozdobenie, 4 PL práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL malinového likéru, 400 g nízkotučného jogurtu, lístky čerstvej medovky alebo mäty na ozdobenie

AKO NA TO: 
1. Želatínu rozpustíme v studenej vode a dobre vytlačíme. Potom ju zohrejeme s trochou tekutiny. 
2. Umyté, odkvapkané ríbezle dáme do misky a posypeme práškovým cukrom. Pridáme k nim citrónovú šťavu a malinový likér a premiešame. 
3. Formu na terinu alebo inú hranatú formu opláchneme studenou vodou a vyložíme potravinárskou fóliou. Jogurt vymiešame nahladko, pridáme rozpustenú želatínu a vylejeme na ríbezle. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do formy. 
4. Naplnenú formu prekryjeme fóliou a necháme 4 až 5 hodín postáť v chladničke. 
5. Vychladnutú, stuhnutú terinu vyberieme z formy a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Podávame ozdobenú čerstvými ríbezľami a lístkami medovky alebo mäty. (ma)

Autor: MARTINA KORBAŠOVÁ, Foto: MICHAL SMRČOK

Ďalšie články z tejto sekcie

Ako sa zbaviť zápchy? Celodenný plán vám rozhýbe črevá

Ako sa zbaviť zápchy? Celodenný plán vám rozhýbe črevá

dnes
Zápcha dokáže byť veľmi nepríjemným spoločníkom. Na toalete môžete stráviť hodiny bolestivou snahou vyprázdniť sa, no zbytočne.... Čítať viac
 
Údržba klimatizácie v štyroch jednoduchých krokoch

Údržba klimatizácie v štyroch jednoduchých krokoch

dnes
Aby vám klimatizácia nespôsobovala zdravotné problémy, ale práve naopak poskytovala potešenie, je potrebné dbať o jej pravidelnú... Čítať viac
 
Superhrdina Hulk: Nádor sa mu prisnil a bola to pravda! Strašnú diagnózu tajil aj pred ženou

Superhrdina Hulk: Nádor sa mu prisnil a bola to pravda! Strašnú diagnózu tajil aj pred ženou

27.05.2017
Čo sa vám dnes snívalo? Filmovému Hulkovi, teda hercovi Markovi Ruffalovi, že má nádor na mozgu. Sen bol taký živý, že ho prinútil ísť... Čítať viac
 
FOTO: 8 nečakaných vecí, ktoré ruinujú sladký spánok

FOTO: 8 nečakaných vecí, ktoré ruinujú sladký spánok

25.05.2017
S tabletkami či alkoholom sa dlhodobo nevyspíte doružova. Radšej si posvieťte na to, čo pijete, alebo čím si pred spaním umyjete zuby.... Čítať viac
 
Takto vás časté pozeranie na mobil oberá o krásu!

Takto vás časté pozeranie na mobil oberá o krásu!

25.05.2017
Popredný kozmetický chirurg sa vyjadril, že u mladých žien pozoruje vrásky o desať rokov skôr. Situácia sa zmenila! Čítať viac
 
 

wanda.sk