Dubáky nájdete nie len v dubinách

Hríb dubový zvyčajne vyrastá v dvoch vlnách, prichádza jesenná.

12. septembra 2018 |

Hríb dubový (Boletus reticulatus) je azda najznámejšou a najvyhľadávanejšou jedlou hubou. Tento krásavec rastie od mája do novembra v teplejších listnatých lesoch, predovšetkým v dubinách, bučinách a hrabinách, no výnimočne aj v podhorských oblastiach pod smrekmi.

Zvyčajne vyrastá v  dvoch hlavných vlnách: jarnej a jesennej. Viacerí zberači húb sa sťažujú, že jarné dubáky bývajú bežne  napadnuté larvami hmyzu. Vo vyšších polohách si ho hubári zamieňajú s rovnako chutným hríbom  smrekovým (Boletus edulis). Nečudo, oba hríby sú si také podobné, že ich neraz len ťažko odlíšia aj  skutoční profesionáli. Hríb dubový, ľudovo nazývaný dubák, má dohneda sfarbený klobúk a jeho  pokožka je pod lupou veľmi jemne políčkovito rozpuka ná, viac-menej mat ná, na rozdiel od hríba  smrekového, ktorého klobúk pôsobí skôr lesklým dojmom. Ústia rúrok na spodnej strane klobúka sú v  prípade mladých dubákov biele, neskôr zožltnú a v štádiu dospelosti a staroby huby nadobúdajú až žltohnedé sfarbenie s olivovým odtieňom. Na mohutnom hlúbiku sa nachádza nápadná sieťka. Na  rozdiel od modrejúcich druhov hríbov má dubák bielu dužinu, ktorá ani v dospelosti nemení farbu. Chutné dubáky sa všestranne využívajú v gastronómii. Sú vynikajúce pri dusení aj v omáčkach. Mladé  plodnice možno zavárať. Ich výrazná hríbová aróma však vynikne najmä pri sušení. Tento spôsob konzervácie dubákov je u nás zrejme najrozšírenejší. Pri zbere však treba dávať pozor na nejedlého dvojníka, ktorým je odporne horký podhríb žlčový (Tylopilus felleus). Žlčáky rastú v listnatých a ihličnatých lesoch. Okrem nepríjemnej chuti sú nápadné tým, že ich rúrky nemenia v starobe farbu do olivova, ale ružovejú.
 

Spracoval: pef

12. septembra 2018 Autor: Ján Červenka

Galéria k článku

VIDEO Poľovníctvo a rybárstvo


 
Dubáky nájdete nie len v dubinách
Ján Červenka