Začína obdobie grilovačiek a preto vám prinášame zopár užitočných rád

Leto nám tento rok prišlo akosi skoro, čo má aj svoje výhody a to napríklad, že môžeme začať grilovať!

05. mája 2018 |

Je to čas oddychu a pohody, ale tiež posedení s priateľmi, kamarátmi, poľovníkmi, rybármi, proste s kým koľ vek, najmä ak je dobrá a priateľská nálada. Okrem toho, že si pochutíte na pripravených dobrotách, (divine, či rybách a zelenine)   popritom si nájdete čas na príbehy, zážitky z poľovačiek či rybačiek. V dnešnej dobe už máte na výber rôzne spôsoby grilovania – niekto uprednostňuje klasiku nad otvoreným ohňom, moderné elektrické alebo plynové grily. Prinášame niekoľko rád, ako z vašej grilovačky spraviť nezabudnuteľný zážitok.

Ako správne grilovať

  • Základom je kvalitný gril a palivo, najčastejšie sa používa drevené uhlie, dajú sa však kúpiť aj grilovacie brikety, ktoré horia dlhšie.
  • Pred každou grilovačkou nezabudnite dôkladne vyčistiť mriežku od pripálených zvyškov z predchádzajúceho pečenia. Pomôže vám pritom oceľová kefka.
  • Ak vlastníte elektrický gril s teflónovým povrchom, stačí, ak ho utriete papierovou utierkou, aby ste ho nepoškriabali.
  • V prípade, že je váš gril úplne nový, vypáľte ho najprv nad plameňom, aby sa vám mäso nelepilo na rošt. Potom nechajte gril rozpáliť, dokiaľ nebude uhlie rozžeravené.
  • Správny čas nastal, keď uhlie tlie a je rovnomerne rozložené. V žiadnom prípade nepokladajte mäso nad priamy plameň – podstata grilovania spočíva v tom, že sa potraviny sa upečú nad sálavým teplom.
  • Vopred si pripravte aj kuchynské pomôcky ako tácky, alobal a kliešte na obracanie mäsa.
  • Počas grilovania nepichajte do grilovaného mäsa alebo zeleniny vidličkou – zbytočne tak vytečie šťava a mäso bude suché.

Grilované dobroty

Grilovať sa dá takmer čokoľvek – všetky druhy mäsa, rýb a dokonca aj zelenina, napríklad cuketa, paradajky, cibuľa, paprika, baklažán, zemiaky alebo cesnak. Bravčové a hovädzie mäso sa najlepšie griluje nakrájané na plátky a naložené v marináde. Kuracie mäso je lepšie grilovať vykostené, no ak milujete krídelká alebo stehienka, musíte ich piecť trochu dlhšie, až polhodinu. Či už je mäso upečené zistíte podľa zlatohnedej farby a chrumkavej kôrky. Nemali by ste ale nechať mäso spiecť dočierna – grilujte ho radšej pomaly. Veľké kusy mäsa alebo celé kurence či ryby grilujte radšej pomaly a zabalené v alobale.

Zeleninu pred grilovaním pokrájajte na kúsky a potrite olivovým olejom s aromatickými bylinkami, získate tak výbornú prílohu k opečenému mäsu, ktorá je zároveň skvelou alternatívou pre vegetariánov.

Marinujte správne

Mäso naložené v marináde chutí najlepšie. Marinujte ho niekoľko hodín vopred, najlepšie je nechať ho odležať cez noc, až 12 hodín. Základom marinády je zväčša olej, ktorý môžete dochutiť podľa vlastných predstáv sójovou omáčkou, horčicou, medom, paprikou a rôznymi koreninami. Pred grilovačkou ho však vytiahnite z chladničky, pri vkladaní na gril by mäso malo mať izbovú teplotu. Pred položením na gril ho nechajte odkvapkať a prebytočnú marinádu používajte iba na potieranie počas grilovania. Olej kvapkajúci do ohňa totiž uvoľňuje karcinogénne látky a tomu sa isto chcete vyhnúť.

Zdroj: http://plnielanu.zoznam.sk

05. mája 2018 Autor: Marianna Rajská

Galéria k článku

VIDEO Poľovníctvo a rybárstvo


 
Začína obdobie grilovačiek a preto vám prinášame zopár užitočných rád
Marianna Rajská