FOTO VNÚTRI! Takýto HNUS si Slovenka našla v mlieku z našich obchodov. Čo na to hovoria mliekári?

14. septembra 2017, 12:00
Tip redakcii

Aj vy si radi dáte kávu s mliekom? Tak z tejto by vás rýchlo prešla chuť. To, čo si mladá žena našla v čerstvo otvorenej krabici mlieka, prekvapuje aj samotných mliekarov. Ako sa to tam mohlo dostať?

Ani mliekári nechápali, ako sa niečo také mohlo objaviť v mlieku!

Ani mliekári nechápali, ako sa niečo také mohlo objaviť v mlieku!

Autor: Shutterstock, Ilustračné

„Kúpili sme kartón mlieka Tesco, samozrejme pred kúpou akéhokoľvek tovaru si pozerám záruku,“ hovorí Marianna zo stredného Slovenska. Na tom by nebolo nič neobvyklé, pri väčších nákupoch tak zvykne robiť väčšina ľudí.

Keď si chcela zaliať kávu, zistila, že mlieko je skysnuté napriek tomu, že malo záruku do 15. januára. Ani to by ešte nikoho neprekvapilo. „Poviem si jedna krabica mlieka, možno dierka v krabici, stať sa môže…,“ opisuje ďalej.

Najväčší šok prišiel s otvorením nového mlieka. „Ráno lejem mlieko do pohára a v mlieku tento červ, ktorý sa hýbal,“ uviedla šokovaná žena. Rozhodla sa pootvárať všetky krabice, v polovici z nich našla skysnuté mlieko. „Takéto svinstvo nám ponúkate? Som zvedavá na zdravotné problémy, ak toto niekto skonzumuje,“ pýta sa rozhorčená Slovenka.

Aj prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu Stanislava Voskára prekvapilo, ako sa do mlieka mohol dostať živý červík. „Neviem si to predstaviť. To je doslova nemožné,“ povedal.

„Nie je to príjemný pohľad. Mohli nastať dva prípady. Buď bol poškodený obal a mohlo dôjsť ku kontaminácii alebo bol problém v samotnej mliekarni,“ nazdáva sa Voskár. 

Hovorca Tesca Martin Krajčovič potvrdil, že mlieko majú len od slovenských dodávateľov. Predmetná šarža pochádzala z nitrianskych mliekarní AGRO TAMI. Podnet okamžite preverili.

„Z hľadiska technologického procesu výroby trvanlivého mlieka, nie je možné, aby sa v mlieku našiel ako píše zákazníčka „živý červ“. Trvanlivé mlieko sa vyrába zahriatím mlieka na teplotu najmenej 135°C po dobu 3 až 5 sekúnd a po následnom rýchlom schladení sa asepticky balí do obalu,“ tvrdí manažérka kvality Soňa Sabová. 

Celý technologický proces výroby trvanlivého mlieka je automatizovaný a prebieha v uzavretom systéme. Mlieko prejde viacerými sitami, pasterizuje a sterilizuje sa. „Keďže sme preverili zavedené typy kontrol a technologický proces výroby, vylučujeme možnosť kontaminácie v AGRO TAMI, a.s. Nitra. Zároveň sme skontrolovali aj všetky vzorky zo dňa výroby. Nezaznamenali sme kyslosť,“ uviedla Sabová.

Ako sa červík dostal do mlieka, ostáva záhadou. Zákazníčka však má možnosť vrátiť výrobok do predajne, kde ho kúpila a následne získa svoje peniaze späť. Mliekarenská spoločnosť prisľúbila, že ju bude kontaktovať cez svoje marketingové oddelenie.

 
Autor: mz



 
 
Aplikácie 7 plus