Pesto na slovenský spôsob

14. augusta 2007, 08:00
Tip redakcii

V Taliansku sa „domáce cestoviny“ už roky ochucujú pastou z bazalky, cesnaku, píniových orieškov...

...olivového oleja, parmezánu alebo ovčieho syra zvanou pesto.

V súčasnosti sa kult pesta rozšíril po celej Európe aj mimo nej. Čím viac pôvodných surovín hotové pesto obsahuje, tým je lepšie a drahšie.

Urobte ho viac, v chladničke vydrží

Skutoční „fajnšmekri“ a milovníci pesta vytiahnu z kredenca veľký mažiar a na jeho prípravu neváhajú vynaložiť všetku svoju silu. Dá sa síce urobiť aj v mixéri, čo je oveľa rýchlejšie – nebude však také jemné. Na jeho prípravu je práve čas, máte totiž k dispozícii bylinky, a navyše je to veľmi jednoduché.

Pestová omáčka

Potrebujete:
2 viazaničky čerstvej bazalky
340 ml olivového oleja
3 PL strúhaného parmezánu píniové oriešky
2 strúčiky cesnaku
2 PL citrónovej šťavy soľ, najlepšie morská, korenie
Ako na to:
Na rozohriatej panvici 2-3 minúty pražte píniové oriešky. V mažiari prelisujte cesnak so soľou, pridajte oriešky a potom bazalkové listy a všetko vypracujte na jemnú pastu. Máte základ, ktorý sa dá zmraziť a je tak kedykoľvek poruke. V miske zmiešajte olivový olej s nastrúhaným syrom a pripraveným základom, dochuťte citrónovou šťavou.
Nebojte sa experimentovať s množstvom surovín, keď máte radi viac cesnaku, pridajte ho tam. Existuje množstvo druhov tejto populárnej talianskej omáčky, preto sa inšpirujte.

Skladovanie

Hotové pesto skladujte v uzatvárateľných pohároch v chlade, vydrží vám niekoľko mesiacov. Môžete aj v mrazničke, ale bez parmezánu. Ten pridajte tesne pred servírovaním.

TIP ŠARMU

Pesto nemá rado tepelnú úpravu, takže by sme ho mali pridávať až do hotových jedál.

Bazalka

Základom pesta je bazalka - veľmi jemné univerzálne korenie. Používa sa prakticky všade, ale najlepšiu kvalitu má len v čerstvom stave. Silná aromatická príchuť ju predurčuje do polievok a omáčok, na okorenenie pokrmov zo surovej zeleniny a šalátov. Táto bylinka je liečiteľka, ktorá vie upokojiť podráždené nervy, a pritom na rozdiel od utišujúcich liekov neotupuje náš mozog. Vďaka svojmu pôsobeniu na nervovú sústavu je aj príjemnou a lahodnou prevenciou letných alergií.

Pesto podľa Šarmu

 

 

Pesto z vlašských orechov

Suroviny: Vlašské orechy, tekovský údený syr, pažítka, cesnak, sušená cibuľa, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
Pracovný postup: Olúpané vlašské orechy v mažiariku nahrubo roztlačíme. Potom ich preložíme do mixéra a spolu s nahrubo nastrúhaným syrom, pokrájanou pažítkou, so sušenou cibuľou, s prelisovaným cesnakom a olivovým olejom rozmixujeme. Ochutíme soľou, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame. Na opečené kuracie prsia natrieme pripravené pesto. Podávame s uvarenou ryžou a so šalátom. 

 

Pesto zo sušených paradajok

Suroviny: Sušené paradajky, nasekaná petržlenová vňať, olivový olej, cesnak, soľ, oregano, vegeta, mleté čierne korenie, nesolené arašidy, pistácie, slovenský syr Kaškaval
Pracovný postup: Sušené paradajky pokrájané na menšie kúsky spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou, lístkami oregana, plátkami olúpaného cesnaku, nastrúhaným syrom, nasekanými nesolenými arašidmi, pistáciami a olivovým olejom rozmixujeme. Podľa chuti ochutíme soľou, mletým čiernym korením a vegetou. Hotové pesto podávame s uvarenými cestovinami. 

 

Tekvicové pesto

Suroviny: Ošúpané tekvicové jadrá, syr Feta, bazalka, med, olivový olej, citrónová šťava, soľ, mleté biele korenie
Pracovný postup: Tekvicové jadrá, lístky bazalky a rozdrvený syr dáme do mažiarika (prípadne môžeme použiť i mixér). Prilejeme extra panenský olivový olej a suroviny roztlačíme na kašovitú konzistenciu. Ochutíme soľou, mletým bielym korením, medom, pokvapkáme citrónovou šťavou a spolu premiešame. Podávame s nakrájanou čerstvou bagetou, ktorú potrieme pestom, posypeme tekvicovými jadrami a ozdobíme lístkami bazalky. 

 



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Pesto na slovenský spôsob