Tip redakcii
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to predsavzali?

13. januára 2018, 15:00
Na obilninách treba
vydržať desať dní.

Na obilninách treba vydržať desať dní.

Autor: Getty Images, Profimedia.sk

Koncom roka sa obžerstvo toleruje. Lenže po dňoch plných hojnosti je ťažké preladiť mozog na striedmy režim. Možno vám pomôže preladiť sa na chudnutie diéta zakladateľa makrobiotiky doktora Ohsawu.

Stop chúťkam

Základom je stravovať sa minimálne týždeň, maximálne však desať dní varenými alebo praženými obilninami s troškou soli. Nie však hocijakými. Povolená je pšenica (ideálne špalda), celozrnná pšeničná múka, otruby, ryža, ryžová múka, pohánka a pšeno. Zato v neobmedzenom množstve a v ľubovoľných kombináciách. Môžete z nich variť polievky alebo pripravovať kaše, placky, knedličky. Počas diéty môžete piť iba čistú vodu a občas čierny a bazalkový čaj. Pozor, pšeno má horkastú chuť. Odstránite ju tak, že ho pred varením tri razy prepláchnete vriacou vodou.

Nevoľnosť nevadí

Okolo tretieho či štvrtého dňa diéty môžete začať pociťovať nevoľnosť a krútenie hlavy. Súvisí to s procesom očisty tela a vylučovaním toxínov. Za ten čas sa vám nielen stiahne žalúdok a zmiznú chute. Organizmus sa očistí, získate energiu, zlepší sa trávenie aj hormonálna činnosť. Plus budete mať krásnu sviežu pleť bez vyrážok, akné a ekzémov.

Ryžová princezná

Nie je ryža ako ryža. Pri Ohsawovej diéte sa vyhnite bielej a predvarenej ryži. Lepšie sú tieto druhy:

  • Nelúpaná ryža – ryžové zrnká sú iba vymlátené, bez odstraňovania šupy. Je bohatšia na vlákninu a živiny, treba ju však variť dlhšie než ostatné druhy ryže.
  • Ryža natural – hnedá ryža, ktorá sa spracúva mechanicky, nie v ryžových mlynoch. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov B1, B2, B6, E, horčíka, fosforu a vápnika.
  • Basmati – nelúpaná aromatická dlhozrnná ryža zo severnej Indie a z Pakistanu. Označuje sa za princeznú medzi ryžami.
  • Texmati – podobná basmati, pochádza však z Texasu.
  • Jazmínová ryža – podobná basmati. ale s lepkavejšou štruktúrou, pochádza z Thajska.
  • Divoká /indiánska ryža – zbiera sa ručne a varí až 45 minút.
  • Bhutánska červená ryža – staroveká krátkozrnná ryža pestovaná vo vysokej nadmorskej výške.
  • Patna – je najkvalitnejšia dlhozrnná ryža s neutrálnou chuťou a vôňou.

Recepty

Pražená špalda

Pšenicu, ideálne špaldu, namočíme na niekoľko hodín. Vodu zlejeme, zrná premiešame so soľou a dáme na prudký oheň, na rozpálenú panvicu s nepriľnavým povrchom alebo zo zliatiny.Po chvíli sa utvorí na dne slaná krusta, ktorú neodstraňujeme. Zrná neustále miešame, aby sa nepripálili. Zŕn nesmie byť silná vrstva, aby sa všetky prepiekli. Keď začnú pukať a syčať, sú hotové, trvá to asi pol hodiny.

Ryžová polievka

Z celozrnnej pšeničnej múky, vody a zo soli vypracujeme mäkké cesto a necháme 15 minút odležať vo vode. Potom tvarujeme malé knedličky, ktoré varíme desať minút v osolenej vode. Potom pridajte do vody varenú ryžu alebo ryžovú múku.

Múková kaša

Do vriacej osolenej vody za stáleho miešania vsypeme ryžovú alebo celozrnnú múku, asi ako keď varíme krupicovú kašu, a varíme na malom plameni, kým nezhustne, minimálne dvadsať minút.

Mokrá pohánka

200 g pohánky namelieme čo najjemnejšie, pridáme 400 ml vody alebo minerálky a trošku soli. Necháme hodinu postáť a konzumujeme.

Raw placky

Z celozrnnej pšeničnej múky, z vody a zo soli vyrobíme cesto, vytvarujeme veľmi tenké placky, ktoré necháme vysušiť na slnku, štyri hodiny z každej strany.

Pohánkové placky

Pohánku pomelieme. Zmiešame s vodou a so soľou, vypracujeme cesto. Necháme dve hodiny odležať vo vode a tvarujeme čo najtenšie placky. Pečieme ich na rozhorúčenej liatinovej panvici. Placky môžeme spraviť aj zo zmesi pohánkovej a celorzrnnej múky, prípadne uvarenej ryže. Placky môžeme plniť pohánkou, ktorú necháme tridsať minút odstáť v horúcej vode.

Makrorožky

Do celozrnnej pšeničnej múky primiešame otruby a trochu ryžovej a pohánkovej múky. Môžeme experimenovať aj s ďalšími obilninami. Pridáme vodu a soľ a vypracujeme cesto. Vytvarujeme malé rožky, dáme na plech, posypeme trochou múky a necháme stáť tri až štyri hodiny pri izbovej teplote. Pečieme vo vyhriatej rúre na papieri na pečenie.
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Oplatí sa prekonať odpor: Slimačí sliz omladzuje a lieči psychiku

Chcete voňať ako celebrity? Poradíme vám ich najvydarenejšie parfumy

Ktoré potraviny sú pri boji s rakovinou rizikové?

Autor: br

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Dámy, INŠPIRUJTE SA: Zhadzujte kilá ako známe celebritné krásky!

Sú dokonalé a ani po Vianociach nikdy nevyzerajú, že by ich trápili nadbytočné...
 

DIÉTA podľa ZORY CZOBOROVEJ: Táto naozaj zaberá!

Kto, ak nie Zora Illiáš Czoborová (51), vie, ako docieliť a následne si aj...
 

Dara posiela obdivovateľkám jasný odkaz: Jedzte podľa slnka!

Joga naučila Daru Rolins nielen správne cvičiť, ale aj jesť. Vyskúšajte...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky
br