Tip redakcii
 

Búrlivé víno: Prepite sa burčiakom k pekným vlasom a nechtom

Prečo je dobré dať si na jeseň trochu burčiaka?

06. októbra 2018, 13:00
Burčiak má niekoľko štádií. V sladkom prevažuje prírodný
cukor nad alkoholom, chuť je muštová. V štádiu varu
vrcholí aktivita kvasiniek a pomer cukru a alkoholu je pol na
pol. Po zlomení prevažuje alkoholická chuť nad sladkosťou.

Burčiak má niekoľko štádií. V sladkom prevažuje prírodný cukor nad alkoholom, chuť je muštová. V štádiu varu vrcholí aktivita kvasiniek a pomer cukru a alkoholu je pol na pol. Po zlomení prevažuje alkoholická chuť nad sladkosťou.

Autor: Profimedia.sk

Hoci je burčiak zdravý, je to alkohol, takže opatrne! Najmä ak je sladký, je zradný, lebo sa pije ako limonáda. Doplatí na to nejeden návštevník vinobrania. Vhodná dávka pre muža je asi pol litra, pre ženu ešte menej. V džbániku sa však okrem dobrej nálady ukrýva aj veľa zdravotných benefitov.

Mlieko starcov

O víne sa hovorí, že je to mlieko starcov. Ešte viac to platí o burčiaku, je totiž výživný a telu dodá množstvo energie, lebo je plný prírodných cukrov. Je to aj nálož vitamínu B, zinku a železa. Gastroenterológovia ho v rozumnej miere odporúčajú, lebo chráni zažívacie ústroje, sliznice a na metabolizmus pôsobí ako balzam. Kardiológovia ho berú na milosť vďaka tiamínu, ktorý podporuje činnosť srdca. Prospieva však aj nervovému systému, očiam a krvi, lebo podporuje tvorbu hemoglobínu. Nuž a ženy poteší správa, že zlepšuje kvalitu nechtov a vlasov a regeneruje pokožku.

Teplý ako telo

Český humorista Miroslav Horníček rád vtipkoval, že červené víno má mať teplotu „pokojské“. Doslova to platí o burčiaku. Ak ho chceme uschovať, treba síce, aby bol v chlade, no keď sa pije, mal by mať naozaj teplotu ľudského teľa. Ide totiž o prirodzené teplo, ktoré sa uvoľňuje kvasením. Mimochodom, práve vďaka procesu kvasenia zaraďujeme burčiak medzi superpotraviny. Hrozno namiesto čipsov Okrem burčiaka si doprajte aj čerstvé hrozno. Dajte si ho k telke a zobkajte namiesto orieškov a čipsov. Nepriberiete, naopak, spravíte niečo pre zdravie.

Vedeli ste, že:

  • hrozno pomáha proti celulitíde
  • hrozno dve hodiny po jedle upraví krvný tlak
  •  denne môžete zjesť maximálne dve kilá hrozna
  •  hroznová šťava lieči zápchu
  • hrozno má močopudné účinky a vypudí z tela zadržiavanú vodu

 hrozno je vhodné pri očiste organizmu n hrozno v kombinácii s kefírom, perlivou vodou a alkoholom môže podráždiť žalúdok

Autor: br

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

DIÉTA podľa ZORY CZOBOROVEJ: Táto naozaj zaberá!

Kto, ak nie Zora Illiáš Czoborová (51), vie, ako docieliť a následne si aj...
 

Dara posiela obdivovateľkám jasný odkaz: Jedzte podľa slnka!

Joga naučila Daru Rolins nielen správne cvičiť, ale aj jesť. Vyskúšajte...
 

DOBRÝ TIP: Dochádza vám v kuchyni inšpirácia? Mirka Luberdová má pre vás pár užitočných trikov!

Bývalá modelka Mirka Luberdová (33) miluje všetko zdravé a je presvedčená,...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Búrlivé víno: Prepite sa burčiakom k pekným vlasom a nechtom
br